Foto: Pixabay/Ilustracija

Čak 11.000 evra mjesečno bi mogao zaraditi konobar koji se zaposleni u mjestu Soderstorfu (Donja Saska) u Njemačkoj. Ovoliku platu, naime, nudi ugostitelj iz spomenutog mjesta. Kako navode njemački mediji, ugostitelj očajno pokušava pronaći kadar koji mu nedostaje.

Teško da je bilo koja druga industrija toliko stradala od pandemije koronavirusa kao restorani i hoteli. Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali gastronomiji nedostaju destine hiljada zaposlenih. Restoranska industrija sada pati od nedostataka radnika.
 
“11.000,00 evra. Od sada!” – s ovim natpisom, Philipp i Christine von Stumm oglašavaju se u Soderstorfu, Donja Saska, piše Spiegel. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojemu se održavaju seminari i razna događanjima. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga, može pristati na održavanje između 10 i 15 vjenčanja na godinu, piše Fenix magazin.
 
Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u junu.
 
Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje – Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalificiranih radnika.
 
U Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuvara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )