Foto: x.com

Zapravo, ovo je izuzetno važno istraživanje. Pomoći će na ćelijskom nivou za ljude koji su ograničeni u fizičkoj aktivnosti.

Naš cilj je jednostavan. Želimo stvoriti lijek koji „pomiče“ „prekidače“ u tjelesnim stanicama koji se normalno aktiviraju kada osoba radi fizičku vježbu. Na primjer, ovi "prekidači" održavaju i vraćaju mišićnu masu. Takođe povećavaju aktivnost energetskih centara unutar ćelija — Bahaa Elgendi, vanredni profesor medicinske hemije i anesteziologije na Univerzitetu Washington.
 
Sposobnost pokretanja promjena u stanicama bez izvođenja fizičke vježbe mnogima je vrlo neophodna. Na primjer, starije osobe ili osobe koje pate od bolesti koje uzrokuju gubitak mišića. Jednom riječju, svima onima koji su naišli na ozbiljne, pa i nepremostive prepreke tokom bavljenja sportom.
 
Uvjereni smo da će ovaj lijek pomoći u svim gore navedenim slučajevima. Osim toga, bit će vrlo korisno za one koji su prezaposleni da bi vježbali u dovoljnim količinama. Ili lijen kao ja — Bahaa Elgendi.
 
Vanredni profesor medicinske hemije zna o čemu priča. Već nekoliko godina je suvlasnik Pelagos Pharmaceuticals. Ova kompanija razvija lijekove koji oponašaju vježbanje.
 
Prije godinu dana, Elgendi i njegov tim uspjeli su pronaći poseban molekul. Oni aktiviraju ove "prekidače" za vježbe u kultiviranim ćelijama koje se posebno uzgajaju u laboratorijskim posudama. Takođe, „prekidači“ su aktivirani u ćelijama eksperimentalnih životinja.
 
Sada su istraživači koristili molekule kao osnovu za stvaranje novih spojeva. Oni mnogo bolje oponašaju ćelijske efekte vježbanja. Nedavno, 18. marta 2024., Bahaa Elgendi i njegovi saradnici podijelili su rezultate svog istraživanja na proljetnom sastanku Američkog kemijskog društva (ACS). Prema Elgendyju, ovo je mali, ali vrlo ozbiljan korak ka stvaranju lijeka koji će biti koristan stotinama miliona ljudi širom svijeta.
 
Program razvoja lijekova je u ranoj fazi. Ako sve bude kako treba, nadamo se da ćemo u narednih nekoliko godina početi testirati na volonterima.— Bahaa Elgendi.
 
Istraživači su započeli svoj rad tražeći molekule koji bi mogli da se povežu na takozvane ERR receptore. Prema naučnicima, ovo ime nije naročito tačno. S jedne strane, ERR su zaista slični estrogenskim receptorima po svom proteinskom i genetskom sastavu. S druge strane, ERR uopšte ne reaguju na hormon estrogen. Ovo sugerira da su ERR potpuno drugačiji tip receptora, a naučnici još ne znaju kako se prirodno aktiviraju.
 
Istovremeno, ERR receptori su rasuti po cijelom tijelu i jednostavno su nezamjenjivi u tkivima s velikom potrošnjom energije, u mišićima, srcu i mozgu. Na primjer, u januaru 2023. godine provedena je studija o skeletnim mišićima kod laboratorijskih miševa. Kao rezultat toga, pokazalo se da aktivacija ovih receptora pomaže ćelijskim mitohondrijima da povećaju proizvodnju energije. Povećava se i izdržljivost tokom fizičke aktivnosti, a same ćelije su u stanju da pređu na sagorevanje masti umesto šećera.
 
Kako naučnici kažu, ERR je podijeljen u tri tipa: alfa, beta i gama. Naučnici su u više navrata pronalazili hemijska jedinjenja koja mogu uticati na ove receptore. Ali bilo je malo uspjeha, jer se pokazalo da je alfa sortu, uobičajenu u mozgu i mišićima, vrlo teško dobiti. Na kraju su čak zaključili da se ovaj problem nikako ne može riješiti lijekovima.
 
Ali Elgendy i njegov tim uspjeli su stvoriti molekul koji su nazvali SLU-PP-332. U stanju je da aktivira sva tri tipa ERR receptora, a posebno je efikasna alfa varijanta. Lijek je testiran na miševima. Ne samo da je stimulirao mišićni metabolizam, već je poboljšao izdržljivost glodara u trčanju i povećao broj mišićnih vlakana otpornih na umor.
 
Ove godine istraživači su poboljšali svoj SLU-PP-332. Sada čvršće pristaje na receptore. Osim toga, naučnici su eliminisali mnoge nuspojave koje su bile prisutne u prethodnoj verziji lijeka.
 
Treba napomenuti da se eksperimenti odvijaju vrlo sporo, jer zahtijevaju maksimalnu brigu biologa. Činjenica je da su ERR receptori usko povezani sa mnogim ćelijskim funkcijama, uključujući da se nalaze ne samo u zdravim nego iu ćelijama raka. Stoga je za naučnike važno da oponašaju efekte vježbanja, a da ne oštete sve ostalo u tijelu.
 
U ovom trenutku, Elgendi i njegov tim su započeli novu fazu istraživanja. Oni proučavaju zatajenje srca, gojaznost i disfunkciju bubrega kod miševa. Vjerovatno će novi lijek moći pomoći u liječenju ovih bolesti.
 
Takođe se pokazalo da ERR alfa receptor ima direktnu vezu sa Alchajmerovom bolešću. Što je receptor aktivniji, to je manje priona, pogrešno savijenih proteina, u mozgu. Dakle, novi lijek ima vrlo dalekosežne izglede.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )