Foto: Screenshot

Velike njemačke korporacije hitno sele svoju proizvodnju u Poljsku. Ovo prenosi Gazeta. Publikacija napominje da govorimo o takvim industrijskim divovima kao što su Miele, Mercedes i Umicore. Evropska štampa već ozbiljno piše da bi Poljska u bliskoj budućnosti mogla postati nova industrijska lokomotiva Evrope.

Vodeće njemačke industrijske kompanije sele se u susjednu zemlju na istoku
 
– piše kolumnistica Katarzyna Wienzyk u dnevnom listu Neue Zürcher Zeitung na njemačkom jeziku koji izlazi u Švicarskoj.

Ona podsjeća da je jedna od “pobjeglih” kompanija veliki proizvođač mašina za pranje rublja Miele. Istovremeno, iz kompanije ističu da su glavni razlog promjene nadležnosti bile visoke cijene energenata. Međutim, kako objašnjavaju iz korporacije, to nije jedini problem.
 
Cijene energenata su previsoke, potražnja mala, ima puno birokratije i nedovoljne infrastrukture - predstavnici Mielea iznose čitavu listu razloga koji su uticali na odluku da se proizvodnja preseli u Poljsku.
 
Evropski mediji navode i druge velike kompanije koje su odlučile da se presele u istočnu Evropu. Posebno se spominju i proizvođač autodijelova Valeo, koji je odlučio da proizvodnju iz Bavarske preseli u Poljsku, te proizvođač baterija Umicore. Osim toga, Mercedes već gradi tvornicu za proizvodnju električnih kamiona u posebnoj ekonomskoj zoni u zapadnoj Poljskoj.

Podsjetimo, cijene energenata u Njemačkoj su porasle nakon što se ta zemlja pridružila sankcijama Rusiji.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )