Foto: Pexels/Ilustracija

Kopajući po arhivima svašta se može pronaći.

Američki Road and Truck, na primjer, pronašao je informaciju o Volkswagenu, koja mnogo govori o tome koliko su proizvođači spremni da idu daleko da redukuju troškove proizvodnje.
 
Naime, početkom devedesetih godina prošlog vijeka većina automobila iz Volkswagenovog koncerna, odnosno Volkswagena, Audija i Seata završila je na istim točkovima i gumama, dimenzija 195/65 R15. Ovo je bila zamisao tadašnjeg direktora Ferdinanda Piecha, piše Revija HAK.
 
Sve je počelo nekoliko godina ranije, kada je Piech bio direktor Audija, a kompanija je radila na razvoju Audija 100. Modeli viših specifikacija su koristili gume 195/70 R15, iste kakve koristi Mercedes na svojim luksuznim limuzinama. Bile su to gume s malim otporom, jer su bile uske, a opet bilo je dovoljno kontaktne površine za dobru upravljivost i nosivost.
 
Piech je shvatio da Audi ima priliku da ozbiljno uštedi. Kad bi eliminisao točkove od 14 inča iz svojih modela s nižim specifikacijama i umjesto toga standardizovao točkove od 15 inča, naručivao bi puno više istih guma od svojih konkurenata u BMW-u i Mercedesu. To bi mu omogućilo pregovaranje o povoljnijim uslovima s dobavljačima. Veće narudžbine, veći rabati. 
 
Piech je sam preuzeo projekat nabavke. Konačni rezultat je bio da su novi paketi točkova i guma od 15 inča na kraju ostvarili uštedu u nabavci od 15%.
 
Kada je došao na čelo koncerna, odabrana je veličina gume 195/65 R15 za većinu vozila u koncernu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )