Foto: Telegram

Sto dvadeset četvrti dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

09:07

Dejstva po ukrajinskim pozicijama kod Njujorka!



09:00

Razlog zašto treba nositi pancire!



08:49

Ruske snage pokušavaju blokadu Lisičanska sa juga

Generalštab Ukrajine saopštio je danas da ruske trupe pokušavaju da blokiraju Lisičansk sa juga, uz podršku artiljerije.
 
Navedeno je da je ruska avijacija izvela napad u oblasti Lisičanska, prenosi Ukrinform.
 
Dodaje se da je nastavljeno granatiranje civilne i vojne infrastrukture u oblasti pojedinih naselja u Černigovskoj oblasti i da su granatirana i pojedina naselja u Harkovskoj oblasti.
 
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine navodi da se borbe vode i na drugim pravcima.

08:48

Britanci javljaju: Rusija se preorijentiše na Izjum



07:30

Plijen "Ahmata" i Milicije DNR

Skladište sa naoružanjem koje se stiglo sa zapada, municijom, mitraljezom - ulov je boraca čečenskog "Ahmata" i Narodne milicije LNR. "Čistimo teritoriju fabrike. Nalazimo dosta svega. Prošli put iznijeli smo osam ili deset kutija patrona za zarobljeni mitraljez", rekao je za Sputnjik pripadnik specijalne jedinice "Ahmat" sa pozivnim znakom "Kot". Prema njegovim riječima, na teritoriji preduzeća ima dosta skladišta sa oružjem i municijom strane proizvodnje. "Može se vidjeti kako je sve uredno složeno, tj. ova grupa se pripremala za dugu odbranu", objasnio je on. On je dodao da je infrastruktura hemijskog kombinata veoma složen inženjerski sistem, koji ima podzemne objekte. Ranije je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik saopštio da je u nedjelju iz "Azota" evakuisano oko 250 civila, uključujući deca. Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je u subotu da je iz fabrike izvedeno 800 ljudi.

07:26
Uoči NATO samita Erdogan sa liderima Švedske i Finske
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prisustvovaće sastaće se u utorak sa liderima Švedske i Finske, uoči NATO samita u Madridu, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.
 
Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu, podseća Rojters, ali njihove kandidature su suočene sa protivljenjem Ankare zbog, kako se navodi, podrške kurdskim militantima i embarga na oružje uvedenog Turskoj.

07:25

SAD ove nedjelje objavljuju kupovinu oružja za Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države vjerovatno će ove nedjelje objaviti kupovinu naprednog odbrambenog sistema zemlja-vazduh srednjeg do velikog dometa za Ukrajinu, rekao je za Rojters izvor koji je upoznat sa ovim pitanjem.
 
Kako je naveo, očekuje se da će Vašington objaviti i drugu bezbjednosnu pomoć za Ukrajinu, uključujući dodatnu artiljerijsku municiju i kontrabaterijske radare kako bi se zadovoljile potrebe ukrajinske vojske.
 
Ovo oružje najnovija je pomoć koju su Sjedinjene Države ponudile Ukrajini, od početka sukoba u toj zemlji, navodi britanska agencija.
 
Ovog meseca, predsjednik DŽozef Bajden pristao je da Ukrajini pruži vojnu pomoć vrijednu 700 miliona dolara, uključujući napredne raketne sisteme koji mogu precizno da pogađaju ciljeve dugog dometa.

07:24

Putin planira posjetu Tadžikistanu i Turkmenistanu

Predsednik Rusije Vladimir Putin posjetiće ove nedjelje Tadžikistan i Turkmenistan, bivše sovjetske države u centralnoj Aziji, izvjestila je ruska državna televizija.
 
Biće to prvo putovanje ruskog lidera u inostranstvo otkako je naredio napad ruskih snaga na Ukrajinu.
 
Dopisnik iz Kremlja državne televizije Rusija 1 Pavel Zarubin potvrdio je da će Putin posjetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a da će se zatim sastati sa indonežanskim predsjednikom Džokom Vidodom u Moskvi.
 
Zarubin je izvjestio da će se Putin u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana sastati sa predsjednikom Imomalijem Rahmonom, bliskim ruskim saveznikom i političarem koji najduže vlada ovom bivšom sovjetskom državom.
 
Prema njegovim riječima, ruski predsjednik će u Ašhabadu, glavnom gradu Turkmenistana prisustvovati samitu kaspijskih nacija sa liderima Azerbejdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana.
 
Agencija RIA Novosti prenijela je izjavu predsjednice gornjeg doma ruskog parlamenta Valentine Matvijenko datu beloruskoj državnoj televiziji da Putin planira da 30. juna i 1. jula boravi u poseti beloruskom gradu Grodno na međunarodnom forumu sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.
 
Poslednje poznato Putinovo putovanje van Rusije bila je posjeta Pekingu početkom februara, gde su on i kineski predsjednik Si Ðinping potpisali sporazum o prijateljstvu "bez ograničenja", a prije toga su prisustvovali ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

07:23

Zelenski vapi za moćnom protivraketnom odbranom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajini potrebna moćna i efikasna protivraketna odbrana.
 
Zelenski je u video obraćanju, nakon što je Rusija juče izvela raketne udare na niz lokacija u Ukrajini, rekao da su neki od projektila oboreni, ali da je Kijevu potrebna moćna protivvazdušna odbrana, prenosi Interfaks Ukrajina.
 
"Moderna. Potpuno efikasna, koji može da pruži potpunu zaštitu od tih projektila. O tome razgovaramo svaki dan sa partnerima. Već postoje neki sporazumi. Partneri bi trebalo da budu brži ako su zaista partneri, a ne posmatrači", naglasio je Zelenski.
 
Prema njegovoj ocijeni, kašnjenje u transferu naoružanja Ukrajini je "poziv Rusiji da ponovo i ponovo napadne".

07:22

Turska se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije

Turska se neće pridružiti sankcijama Zapada protiv Rusije, koje su uvedene zbog ukrajinske krize, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.
 
"Ne uvodimo sankcije i nećemo im se pridružiti. Moramo da gledamo naše interese. Ako svi ruše mostove, ko će onda razgovarati sa Rusiom", rekao je Kalin u intervjuu za televiziju Haberturk, a prenosi TAS S.
 
On je naglasio da su ekonomski odnosi Turske sa Rusijom takvi da će sankcije nanijeti više štete turskoj ekonomiji nego ruskoj.
 
"Imamo jasan stav (po pitanju sankcija). Zapad to nije prihvatio", rekao je Kalin
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )