Foto: Telegram

U toku je 264. dan rata u Ukrajini!


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

15:45

U Ankari se danas šef CIA sastaje sa direktorom Spoljne obavještajne službe Nariškinom kako bi razgovarao o zatočenim američkim državljanima i nuklearnim rizicima - novinar CNN-a, pozivajući se na predstavnika Bijele kuće
 
Prema njenim riječima, Berns tamo neće razgovarati o mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini.

15:40

Direktor Spoljne obavještajne službe Sergej Nariškin doputovao je u Ankaru kao dio ruske delegacije na pregovore sa Sjedinjenim Državama. Američku delegaciju predvodi direktor CIA Vilijam Berns.
 
Diskusije o Salivenovoj formuli su aktivno u toku, a kontakti između SAD i Rusije su naglo porasli u posljednjih mjesec dana.


15:30

Wagner zauzeo Otradovku kod Bahmuta!



15:17

Oružane snage Ruske Federacije gađaju Očakovo. 
 
Juče su Oružane snage Ukrajine pokušavale da se iskrcaju na Kinburnskom ražnju. Ukrajinske snage i dalje pokušavaju da koncentrišu čamce u Očakovu, kao i specijalne snage, kako bi ih iskoristio za iskrcavanje DRG-a na Kinburnski ražanj.

14:00

Stoltenberg: Jedini način da se dođe do riješenja rusko-ukrajinskog sukoba je na bojnom polju
 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na pitanje da li Ukrajina treba da pristane na mirovni sporazum sa Rusijom. 
 
„Mnogi ratovi su odlučeni za pregovaračkim stolom, ali to ovdje nije slučaj.
Ukrajina mora da pobijedi i zato ćemo je podržati koliko god je potrebno“, rekao je on. 

13:57 

Makron planira da pozove Putina posle samita G20

Francuski predsjednik Emanuel Makron namjerava da posle samita G20 pozove ruskog kolegu Vladimira Putina, piše Le Parisien.

„Makron će pozvati Putina poslije samita G20. Francuski predsjednik će nastaviti dijalog sa ruskim kolegom, potvrđeno je u Jelisejskoj palati“, piše list.

12:33 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske trupe preuzele punu kontrolu nad selom Pavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). /18+/ video možete pogledati na telegramu !



11:36 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Ukrajine bezuspješno su pokušale da napreduju u pravcu Kuzjomovke u Luganskoj narodnoj Republici. Oružane snage Ruske Federacije likvidirale su više od 120 ukrajinskih vojnika;

- Ruske jedinice su odbile napad Oružanih snaga Ukrajine na južno-donjeckom pravcu, likvidirano je više od 80 ukrajinskih vojnika;

- Avijacija i artiljerija ruske vojske uništile su tri komandna centra ukrajinske vojske u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti, kao i u LNR;

- Oružane snage Rusije uništile su dve kontrabaterijske radarske stanice AN/TPK-37 u oblasti Harkov i DNR

- Dvije četa Oružanih snaga Ukrajine vraćene su na prvobitni položaj nakon neuspešnog napada u pravcu Kupjanska;

- Oružane snage RF uništile su dvije ukrajinske baterije HIMARS i "Oljha" u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti;

- Oružane snage Ruske Federacije uništile su skladište naoružanja i vojne opreme u Hersonskoj oblasti i skladište goriva Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti.


10:59 

Vladimir Zelenski se nalazi u posjeti Hersonu. Tom prilikom, on je izjavio: "Spremni smo za mir, mir za cijelu našu zemlju".



09:59 

Slovenija će učestvovati u misiji Evropske unije (EU) za obuku boraca Oružanih snaga Ukrajine, ali ne na svojoj teritoriji, izjavila je šefica Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

"Prema mojim informacijama, ne govorimo o razmještanju ukrajinske vojske u Sloveniji. Vjerovatno će se obuka odvijati u Poljskoj ili negdje drugdje. Sporazum o tome će biti zaključen unutar Evropske unije", rekla je Fajon.


09:21

Oko 40-50.000 ljudi ostalo je na desnoj obali Dnjepra i odbilo evakuaciju koju su predložile vlasti, saopštio je gradonačelnik Hersona Aleksandar Kobec.


09:00 

Kijev namjerava da se obrati G20 sa molbom da se Rusija isključi iz sastava grupe. O tome će danas raspravljati Vrhovna rada.



07:12 

Jedan od ključnih energetskih objekata Ukrajine ozbiljno je oštećen, saopštila je nacionalna energetska kompanija Ukrenergo na svom Telegram kanalu.

"Prošle nedjelje je oštećen jedan od ključnih objekata Ukrenerga. To je uticalo na snabdijevanje niza područja, u kojima je situacija i dalje teška", navodi se u saopštenju.

Prema navodima kompanije, teška situacija u snabdijevanju energijom je zabilježena u Kijevu, Kijevskoj oblasti, Černigovu, Čerkasima, Žitomiru, Sumi, Harkovu, Poltavi, gdje su u toku planska i vanredna isključenja.

„Kijevsko i Harkovsko energetsko čvorište - to su veliki potrošački regioni, gdje struja stiže iz onih regiona u kojima se sada proizvodi. Ali mreža u ovim oblastima je pretrpjela veoma ozbiljna oštećenja i postepeno je popravlja Ukrenergo i druge energetske kompanije“, rekao je predsjednik Upravnog odbora kompanije Vladimir Kudricki.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )