Foto: Telegram

177. dan rata u Ukrajini.

00:27

BRIFING

Mještani Zoločeva čuju zvuke pešadijske paljbe, što znači da su borbe nekoliko kilometara udaljene od grada, ali još nema preciznih podataka da li su prve linije odbrane Zoločevskog utvrđenja probijene.

Na drugom mjestu sporo napreduje: do gradske granice Ugledara ostalo manje od 5 kilometara. U toku su bitke za centralni dio Solidara, Ukrajinci se drže visokih zgrada centra, njihovog poslednjeg izvodljivog odbrambenog položaja u gradu.

Relativno zatišje u samom Bahmutu, savezničke trupe se ponovo grupišu, bitke se nastavljaju u Kodemi, sa još nejasnim ishodom.

Nepromijenjeno u Mariinki.

Nevelskoe-Vodianoie-Pervomaiskoie - sporo, ali stabilno napreduje.

Stanje frontova od 18. avgusta u 18:00 CEST


00:10

Snimak demantuje lažne vijesti

Liči li vam ovo na aerodrom gdje je upravo izgorilo 40 aviona? Ali prvo pogledajte vijest koju demantujemo:



Svi ukrajinski mediji prenijeli su navodne snimke uništenog aerodroma na Krimu i  40 aviona na istom! Navodno to prenosi i Rojters,to nismo uspjeli provjeriti a vjerovatno je prenio vijest samo o napadu /onemogućenom/. Na mreži se noćas pojavio veliki broj snimaka građana Krima ovo je samo jedan od njih! 


00:04

Karta neprijateljstava i situacije na frontovima 18. avgusta uveče
 
⚔ Situacija na frontovima za protekli dan:
 
▫ Na pravcu Slavjanska, usljed koncentrisanih artiljerijskih udara ruskih trupa na borbene položaje 95. jurišne vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Mazanovka, likvidirano je više od 250 vojnika. U pravcu Izjuma ukrajinske oružane formacije pribjegavaju taktici izviđanja i udara dronom, ali  PVO odbija napade. Samo u poslednja 24 sata oboreno je više od 4 ukrajinske bespilotne letjelice.

▫ Na pravcu Artemovski (Bahmut) uništeno je komandno mjesto 72. mehanizovane brigade.

▫ Ukrajinci trpe značajne gubitke na pravcu Avdejevke. Usljed upotrebe operativno-taktičke avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, 37. bataljon 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine potpuno je izgubio borbenu sposobnost.
 
▫U ugledarskom pravcu, združene oružane snage Rusije i DNR izvele su nove ofanzivne operacije na području „bivšeg“ sela Ševčenko, okrug Ugledarski. Na položaje Oružanih snaga Ukrajine je i jaka protivbaterijska artiljerijska vatra.

▫U južnom pravcu u oblasti Posad-Pokrovski, tokom udara armijske avijacije na punkt privremenog razmještaja 1. bataljona 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, uništeno je oko 60 vojnika i 8 jedinica specijalnih vozila. , i komandno mjesto 46. aeromobilne brigade u rejonu naselja Bela Krinica, Hersonska oblast.


00:00

Avdejevski polukrug
 
Na istočnom frontu, glavni sektor u ovom trenutku je Avdeevka. Za Rusku Federaciju je važno da odatle izbaci Oružane snage Ukrajine kako bi zaustavila stalno granatiranje Donjecka. Skoro 3 nedjelje nakon početka operacije već se vide obrisi plana.
 
Biće korišćena taktika poluokruženja ili petlje, koja se uspješno pokazala u Goskom-Zolotoju i Severodonjeck-Lisičansku.

Uzimanje Peska, omogućeno artiljerijskim rokadama, ključ je ove taktike.
 
Ključne tačke plana su Pervomaiskoie i Krasnogorovka. Ako Oružane snage RF mogu da ih preuzmu, dalje poluokruženje je pitanje vremena. Moraćete brzo da napustite Netajovo, sa tri strane ima vode - zamka.
 
Treba uzeti u obzir da se nakon povratka artiljerija Oružanih snaga Ukrajine nalazila u Krasnogorovki (donji) i Vodjanu. Ispostavilo se da je instrukcija na Pervomajskom pod unakrsnom vatrom. Stoga se već nedjelju dana pokušavaju izmjestiti Oružane snage Ukrajine iz Krasnogorovke.


22:34 18.08.2022

❗️💥☢️ Od 21.50 ukrajinske trupe sprovode masovno granatiranje Energodara (kod NE Zaporožje) iz teške artiljerije, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.


22:28 18.08.2022

Na velikoj udaljenosti od Krimskog mosta oboren je ukrajinski dron, saopštio je član administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Most radi normalno.



22:20 18.08.2022

Sjedinjene Države su dozvolile Kijevu da upotrijebi oružje koje su isporučile Kijevu za napad na Krim, piše Politiko, pozivajući se na visokog predstavnika američke administracije.

"Mi (SAD) ne biramo mete, naravno, sve što isporučimo je za samoodbranu. Svaki cilj koji se izabere na teritoriji Ukrajine je, po definiciji, samoodbrana. Krim je Ukrajina", saopštio je izvor.


21:53 18.08.2022
 
⚡️⚡️Prema preliminarnim informacijama, pokušan je napad na aerodrom Belbek, kod Sevastopolja 👉 

❗️U području aerodroma Belbek, protivvazdušna odbrana je, prema preliminarnim informacijama, oborila dron, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.
 
Tom prilikom niko nije povrijeđen.


19:51 18.08.2022

Cilj Kijeva je povratak na granice zemlje iz 1991. godine, nikakvih teritorijalnih kompromisa sa Rusijom neće biti, saopštio je sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ukrajine Aleksej Danilov.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )