Foto: Telegram

U toku je 287. dan rata u Ukrajini!



12:15

Živa glava,sreća nisu bili u autu!


12:07

Konašenkov tvrdi: Uništen punkt stranih plaćenika

Kod naselja Borovsko u Harkovskoj oblasti uništen je punkt privremene dislokacije jedinice stranih plaćenika koji se bore na strani Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
 
Portparol je dodao da su u oblastima naselja Stupočki u DNR i Zeleni Gaj u Harkovskoj oblasti uništene dvije kontrabaterijske radarske stanice američke proizvodnje AN/TPQ-50.
 
U napadu na punkt za opravku vojne tehnike u Donjeckoj Narodnoj Republici uništen je višecjevni raketni bacač "Himars" i 48 raketa za njega. U Harkovskoj oblasti uništena je radarska stanica za protivvazdušni raketni sistem S-300. Takođe je uništeno skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti.
 
Prema potvrđenim informacijama, napadom visoko preciznim oružjem kopnenog baziranja na skladište raketnog i artiljerijskog naoružana u jednom od pogona metalurškog kombinata "ArcelorMittal" u Krivom Rogu uništeno je više od 70 raketa za višecjevni raketni sistem "Himars", dva lansera raketnog sistema "MLRS", a četiri lansera ovog tipa su teško oštećena, piše Sputnjik.

Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


11:57

SBU pretresa manastire kanonske UPC

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) sprovodi "kontraobavještajne akcije" u objektima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Čerkaskoji Volinskoj oblasti, kao i u dijelu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.
 
Prema navodima SBU, provjere se vrše u Uspenskoj crkvi u Hersonu, upravi Umansko-zvenigorodske eparhije u gradu Umanu, Kanjevskoj uspenskoj crkvi u Čerkaskoj oblasti, upravi Čerkaske eparhije, Nikolajevskom muškom manastiru u Vladimiro-volinskoj eparhiji i drugim objektima Ukrajinske pravoslavne crkve.

11:50

Centar Bahmuta i noć u istom!




11:42

Tokom protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 147 raketa i granata iz višecevnog bacača raketa "Grad" i topovske artiljerije kalibra 155, 152, 122 i 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.
 
Gađani su okruzi 11 naselja DNR. U napadima su poginule četiri osobe, a 12 je ranjeno, među kojima dvoje djece. Oštećeno je 50 zgrada i 27 civilnih objekata.


11:30

Putin posthumno odlikovao poslanicu

PredsJednik Rusije Vladimir Putin posthumno je odlikovao poslanicu Narodnog savjeta DNR i dobrovoljca Mariju Pirogovu Ordenom za hrabrost.
 
Odgovarajući ukaz objavljen je na zvaničnom internet portalu za pravne informacije.
 
Pirogova je poginula u granatiranju Donjecka od strane ukrajinskih trupa.
 
Ona je učestvovala u humanitarnim misijama u različitim gradovima Donbasa, a takođe je organizovala kreativne radionice u okviru programa "Djeca Republike".
 
Vodila je kanal o pomoći ljudima pogođenim sukobom u Donbasu.



11:03

Teško obećanje ukrajinskih vojnika "Zelenskom & co"

Ukrajinski vojnici sa fronta pozdravljaju Zelenskog sa svim  njegovim rukovodstvom i obećavaju da će preživjeti, ali ne zarad pobjede, već da bi ih objesili na Majdanu. I savjetuju „Zelenski & co” da se mole da Rusi prvi dođu do njih, pa postoji šansa da ostanu živi u zatvoru.


10:42

⚡PMK „Vagner“ je posle žestokih borbi porazio neprijatelja iz sela Jakovlevka sjeverno od Soledera.

U ovom trenutku borbe se nastavljaju u oblasti Jakovlevke. Pošto su se učvrstile u Jakovlevki, naše trupe će moći da pojačaju pritisak na Soledarsku grupaciju Oružanih snaga Ukrajine.



10:30

Ukrajina objavila

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da postoje dva uslova za kraj rata, da Rusija odustane od planova invazije i povuče svoje trupe.


10:15

Isključivanje Rusije osuđeno je neuspjeh

Pokušaji da se Rusija isključi iz G20 osuđeni su na neuspjeh, izjavio je novinarima zamjenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško, komentarišući nacrt odbrambenog budžeta Sjedinjenih Američkih Država za narednu godinu, kojim se predviđa isključivanje Moskve iz G20.
 
"Vidimo da je linija Zapada sada usmerena na izolaciju Rusije koja je već propala, kao što su propali i pokušaji isključenja Moskve iz različitih multilateralnih formata", rekao je Gruško novinarima u kolarima "Primakovskih čitanja".


10:14

Vraća se u Moskvu

Bivši komandant separatističkih snaga koje podržava Kremlj  kaže da se vratio u Moskvu. Igor Girkin, koji nosi ime Igor Strelkov, rekao je da je pokušavao da učestvuje u sukobu u Ukrajini, ali je otkrio da se zvanično ne nalazi na spisku ruske vojske. 

09:37

Pokušaj atentata na Volika

Na zamjenika gradonačelnika Melitopolja Nikolaja Volika izvršen je pokušaj atentata u blizini njegove kuće, niko nije povrijeđen, izjavio je za Sputnjik član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
 
"Pokušaj atentata dogodio se juče rano ujutru, kada je on (Volik) izlazio iz kuće, iz svog ulaza. To je bila improvizovana eksplozivna naprava, jedna od onih koje koriste teroristi Zelenskog. Bila je ispunjena udarnim elementima i samo srećom ni on ni stanovnici nisu povređeni", rekao je Rogov.
 
Snaga improvizovane eksplozivne naprave, prema preliminarnim procjenama, bila je oko 2,5 kilograma u TNT ekvivalentu, dodao je on.

09:22

"Moskva će odgovoriti"

Moskva će odgovoriti na sve sankcije na osnovu svojih interesa, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući razradu novog paketa ograničenja protiv Rusije u EU.
 
"Dobro znate da se na sve sankcije daje proporcionalan odgovor, zasnovan na interesima naše zemlje, razrađen u međuresornim formatima, koordinisan, proveren i tako dalje", rekla je Zaharova za medije.
 
Prema njenim riječima, Rusija je naučila da živi u uslovima sankcija.


09:18

"Dovlače dodatne snage"

Ukrajinska komanda dovukla je dodatne snage u oblasti Artjomovska (Bahmut) u DNR, izjavio je za medije oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obavještajne podatke.
 
"U rejonu naselja Artjomovsk primjećen je dolazak pojačanja za oružane formacije Ukrajine", precizirao je on.
 
Prema njegovim riječima, većina ukrajinskih boraca odmah je upućena u zonu aktivnih borbenih dejstava kako bi se popunili nenadoknadivi i sanitarni gubici. Ostali se još nalaze u rezervi.


09:00

Rakun,mezimac ruskih specijalnih snaga! Već mjesecima pojavljuje se na fotografijama sa fronta! Uglavnom a nose u torbi na leđima ako su u pitanju akcije a tokom "mirovanja" slobodno se šeta po okolini! Prvi video manjeg formata koji možemo prenijeti!



08:46

UN: U Ukrajini od februara više od 17.000 civilnih žrtava

Više od 17.000 civila, među kojima preko 400 djece, izgubilo je život u Ukrajini od februara, saopštile su koordinator UN za vanrednu pomoć Martin Grifits. Prenoseći podatke Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, Grifits je rekao da su od 24. februara, početka napada Rusije na Ukrajinu, ubijena 17.023 civila, uključujući 419 djece, prenio je TASS.
 
"Ipak, mi znamo da je stvarni broj žrtava daleko veći", rekao je Grifits.
 
On je izjavio i da je Svjetska zdravstvena organizacija prijavila najmanje 715 napada na zdravstveni sistem Ukrajine precizirajući da je u pitanju 630 napada na zdravstvene objekte i 61 na osoblje. Prema njegovim riječima, više od 14 miliona Ukrajinaca je bilo prinuđeno da napusti svoje domove, među njima 6,5 miliona je interno raseljeno a više od 7,8 miliona su izbjeglice širom Evrope.


07:31

"Šahedi" u napadu na Kijev i Zaporožje

Iranski novinar Babak Tagve objavio je na svom Tviter nalogu snimak za koji tvrdi da prikazuje nove ruske napade dronama samoubicama "Šahed" na Kijev i Zaporožje. Tagve tvrdi da je Iran prije nekoliko dana poslao dodatne količine dronova Rusima.


07:29

Prajs: SAD ne ohrabruju Ukrajinu da vrši napade

SAD ne opremaju niti ohrabruju Ukrajinu da izvodi napade preko svojih granica, saopštio je Stejt department nakon ukrajinskih napada na vojne aerodrome u Rusiji.
 
"Ne opremamo Ukrajinu za napade preko granica. Ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada preko svojih granica", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, preneo je Rojters Prajs je dodao da SAD opremaju Ukrajinu ''onim što joj je potrebno za odbranu teritorija''.
 
Kijev nije izričito preuzeo odgovornost za napade, ali ih je pozdravio. Prajs je rekao da nema dokaza da je napade izvela Ukrajina. Na aerodrom u Kursku izvršen je napad dronom, usljed čega se zapalio rezervoar sa naftom, objavio je jutros gubernator Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt.
 
Rusko Ministarstvo odbrane u ponedeljak je saopštilo ''da je Ukrajina pokušala da izvede napad'' na vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti u Rusiji, uz pomoć bespilotnih letjelica sovjetske proizvodnje. Kako je navedeno, ruska avijacija je uz pomoć PVO oborila ukrajinske dronove koji su letjeli na maloj visini. U napadu su poginula tri pripadnika vojno-tehničkog osoblja, a četvoro je povrijeđeno.
 
Rusija je nakon toga pokrenula masovni udar na vojno-komandni sistem Ukrajine i saopštila da je spriječeno prebacivanje ukrajinskih trupa i naoružanja u zonu borbenih dejstava.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )