Foto: Telegram

U toku je 264. dan rata u Ukrajini!


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

19:30

Generalna skupština UN je većinom glasova usvojila nacrt rezolucije o naknadi „štete“ Ukrajini.

Rusija je bila protiv usvajanja dokumenta, izjavivši da nacrt rezolucije nema pravnu težinu i da predstavlja „ništavni pokušaj da se legalizuje ono što se ne može legalizovati sa stanovišta međunarodnog prava“.
 
Podsjetimo se prethodnih ponovljenih rezolucija protiv blokade Kube, veličanja nacizma itd.

Za: 9️⃣4️⃣
 
Protiv: 1️⃣4️⃣
 
Uzdržano: 7️⃣3️⃣
 
⬛️ Nisu glasali: 1️⃣1️⃣
 


19:27

Ruska vojska uništila jedinicu poljskih plaćenika 
 
Australijski oklopni automobil Bushmaster upao je u zasjedu u pravcu Kupjanska.



19:00

„Svi Rusi treba da umru, čak i mala djeca. Ne bi trebalo tu da budu. To je nekako veoma duga granica između Finske i Kine."
 
Ovo je mišljenje Olge Lakunove,  koja se vratila u Ukrajinu nakon razmjene, a pozvana je da govori u emisiji TV Lavov.
 
„Oštro, ali pošteno“, komentariše voditeljka, a muškarac ćutke klima glavom.


18:55 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš želio bi da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom na marginama samita G20 na Baliju, rekao je novinarima predstavnik UN Farhan Hak.

On je rekao da za sada nema dogovora o takvom sastanku i dodao da nema ni odluke o susretu Gutereša s predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Samit G20 održava se na indonežanskom ostrvu Bali 15. i 16. novembra. Rusiju na samitu predstavlja šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

18:11

Nato vozila stigla u Lavov!



18:00

Bahmut!



17:52 

EU isporučila Kijevu oružje u vrijednosti od osam milijardi evra

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je da je Evropska unija isporučila Ukrajini oružja u vrijednosti od više od osam milijardi evra.

„Tražio sam od svjih vojnih saradnika da najtačnije procijene ukupan iznos vojne podrške EU Ukrajini... Mogu da kažem da je predato naoružanje u vrijednosti od najmanje 8 milijardi evra iz EU i iz zemalja-članica na bilateralnoj osnovi“, rekao je Borelj na kraju ministarskog sastanka komentarišući kritike u medijima o „premalim količinama“ vojne pomoći Ukrajini iz EU u poređenju sa SAD.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovarali su u ponedjeljak na sastanku u Briselu o nastavku vojne podrške Ukrajini.

17:07 

Bajden: Povlačenje ruskih trupa iz Hersona je značajna pobjeda Ukrajine

Povlačenje ruskih trupa iz Hersona je značajna pobeda Ukrajine, izjavio je američki predsjednik Džozef Bajden na konferenciji za novinare na samitu G20 u Indoneziji.

„Ovo je, prije svega, značajna pobjeda Ukrajine“, odgovorio je Bajden na pitanje novinara da ocijeni situaciju u Hersonu.

Bajden je dodao da će SAD nastaviti da isporučuju Ukrajini vojnu pomoć.

„Nećemo učestvovati ni u kakvim pregovorima, jer – ništa za Ukrajinu bez Ukrajine“, dodao je on. Šef Bele kuće je napomenuo da očekuje „usporavanje“ vojnog sukoba u vezi sa predstojećom zimom.

17:06 

Kanada uvela sankcije protiv 23 državljanina Rusije

Kanada uvodi sankcije protiv 23 državljanina Rusije u vezi sa narušavanjem ljudskih prava, saopšteno je na sajtu premijera države Džastina Trudoa.

„Kanada takođe uvodi dodatne sankcije protiv ruskih državljana. Ove sankcije će se ticati 23 pripadnika ruskog sektora pravosuđa i bezbjednosti, uključujući pripadnike policije i istražitelje, tužioce, sudije i zatvorske službenike koji su umiješani u ozbiljna i sistematska kršenja ljudskih prava ruskih opozicionih lidera“, navodi se u saopštenju.

Trudo je takođe najavio i da će biti izdvojen paket vojne pomoći Ukrajini od 500 miliona dolara, koji će biti iskorišćen za kupovinu opreme za nadzor i komunikaciju, goriva i lijekova.

16:57 

SAD proširile sankcioni spisak protiv Rusije

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije protiv niza fizičkih i pravnih lica povezanih s Rusijom, a nova ograničenja su uvedena i za osam aviona.

Prema dokumentu, na spisku je 14 fizičkih lica, među kojima su rođaci senatora Sulejmana Kerimova, kao i 28 organizacija iz Švajcarske, Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Luksemburga.

16:35 

Ukrajinska vojska izvela je 85 udara iz artiljerije i višecjevnih raketnih bacača na Kirovski, Kujbiševski i Kijevski rejon Donjecka u toku proteklih nekoliko dana. Masovni napadi ne prestaju, saopštio je šef gradske administracije Aleksej Kulezmin.

16:30

Snimci iz Pavlovke!


16:17


London odbija da normalizuje odnose sa Moskvom
 
London ne planira da se vraća normalnim odnosima sa Rusijom, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli uoči samita G20.
 
💬 „Ono što nećemo da uradimo je da normalizujemo odnose sa Rusijom“, rekao je on, odgovarajući na pitanje da li bi britanski premijer Riši Sunak razgovarao sa Vladimirom Putinom da je on stigao na samit lidera G20.
 
⛔️ Kleverli je dodao da će Britanija kritikovati rusku delegaciju zbog situacije u Ukrajini.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )