Foto: Telegram

U toku je 279. dan rata u Ukrajini!


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


09:40

Sergei Lavrov: Evropa igra zajedno sa Sjedinjenim Državama. EU skoro da i nema više nezavisnosti. Vašington je doveo Brisel do pete. U EU gotovo da i nema nezavisnih glasova. Niko im neće dozvoliti da stvore bilo kakvu autonomiju, a kamoli stratešku

09:36

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ruske snage se vjerovatno spremaju da sljedeće nedjelje pokrenu novi talas raketnih udara na Ukrajinu.

▪Oružane snage RF nastavile su sa odbrambenim operacijama na području Svatova.

▪Ruske trupe su se postepeno kretale južno od Artemovska.

▪Ruske snage nastavile su da jačaju svoje pozicije na istoku Hersonske oblasti.


09:27

Ukrajinske trupe su bezuspješno pokušale da izvedu ofanzivu u području Svatova u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je Sputnjiku oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.
 
💬 „Oružane formacije Ukrajine nastoje da intenziviraju ofanzivna dejstva u pravcu Svatova. Tokom proteklog dana nekoliko neprijateljskih taktičkih grupa pokušalo je da probije našu liniju odbrane iz tri pravca u istom trenutku. Svi napadi su odbijeni“, rekao je on.
 
🗣 Maročko je pojasnio da su se ukrajinske trupe, pretrpjevši kolosalne gubitke, vratile na svoje ranije zauzete položaje.


09:20

„Naša snaga i moć je naša komanda... Ako nas kasapi ne ubiju, onda će nas naša komanda ubiti 100 odsto. Kopaš utvrđenje pod granatiranjem, jer hoćeš da živiš. Iskopana, potrošena voda, mokro svuda. - krećem se jedva"



09:13

Njemačkoj vojsci hitno je potrebna municija, ali neće je brzo dobiti - Der Spiegel
 
Bundesver godinama pati od nedostatka municije, a rat u Ukrajini je dodatno pogoršao situaciju. U zavisnosti od vrste municije, biće potrebno vrijeme da se otkloni nedostatak.
 
„Od nekoliko mjeseci do dvije godine“, rekao je Vustner, predsjednik Udruženja Bundesvera.


09:07

🚀 Ministarstvo odbrane objavilo je snimak lansiranja rakete-nosača Sojuz-2.1b sa vojnim satelitom sa kosmodroma Pleseck.
 
Trenutno je uspostavljena i održavana stabilna telemetrijska veza sa letjelicom. Sistemi u vozilu funkcionišu normalno. Satelitu je dodijeljen serijski broj Kosmos-2564.



09:00

U svom redovnom obraćanju Zelenski je ignorisao predaju 4 naselja od strane Oružanih snaga Ukrajine i težak položaj ukrajinske vojske kod Artemovska /Bahmut/
 
Predsjednik zemlje nije pomenuo ni gubitak Oružanih snaga Ukrajine tri naselja u pravcu Artemovskog, ni juriš na Kurdjumovku i Kleščejevku. 
 
Osim toga, lider Ukrajine odlučio je da prećuti strašne gubitke osoblja u blizini Bahmuta. 
 
Zelenski je fokus prebacio na uobičajenu optužbu Rusije za uništenje zemlje i „pokušaje osvete“ i čak je pomenuo neuspjele projekte punktova „Nepobjedivost“, koje sada treba aktivno obnavljati zbog nedostatka struje.
 

08:50

Kuleba se požalio da neke zemlje ne žele da isporučuju oružje Kijevu
 
 „Ne smijemo da budemo podložni hirovima trećih zemalja koje imaju zalihe u skladištima, ali ne žele da ih dijele“, rekao je on. 
 
Neke zemlje odbijaju da obezbjede oružje potrebno kijevskom režimu, iako se ono nalazi u vojnim skladištima u ovim državama.
 

08:42

Mariupolj!


08:38

Ruske snage granatirale Dnjepar

Ruske snage ispalile su noćas na Dnjepar cetiri projektila, ali nije bilo povrijeđenih, izjavio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko.

08:35

SAD spremaju veliku pomoć za Ukrajinu

Očekuje se da će danas Sjedinjene Američke Države najaviti "značajnu" finansijsku pomoć Ukrajini kako bi joj pomogle da se nosi sa štetom koju su ruski napadi nanijeli energetskoj infrastrukturi, rekao je sinoć visoki američki zvaničnik.

08:31

U Kijevu vanredna isključenja struje

U Kijevu su uvedena vanredna isključenja električne energije. Vanredna isključenja su počela u skladu sa uputstvima ukrajinske nacionalne kompanije Ukrenergo, prenosi Ukrinform.
 
Ranije je saopšteno da nadležni čine sve što je moguće kako bi svi korisnici imali struju dva do tri sata dva puta dnevno.
 
Ukrajina se suočila sa nestašicom struje nakon što su ruske snage 10. oktobra počele da izvode masovne udare na infrastrukturne, uglavnom energeteske objekte u toj zemlji.

07:56

U Odesi hitna isključenja struje

U Odeskoj oblasti uvedeni su hitna isključenja struje i ne funkcionišu rasporedi stabilizacijskih isključenja, saopštile su "Odeske električne mreže", prenose RIA novosti.

07:30

Nijemci se plaše

Nemački kancelar Olaf Šolc nije se usudio da preda tenkove Ukrajini, plašeći se ruske reakcije, rekao je u intervjuu za Deutsche Virtschafts Nachrichten poslanik Bundestaga iz CDU-a, pukovnik u penziji Roderih Kizeveter.
 
"Po mom mišljenju, kancelara je uznemirilo rašireno mišljenje u Rusiji da bi upotreba njemačkih tenkova protiv ruskih trupa bila provokacija (iz Berlina)", rekao je on.
 
Kizeveter je kritikovao i Šolcovu izjavu da Berlin neće preduzeti nikakve korake bez saglasnosti svojih saveznika iz NATO-a.


07:29

Bezuspješni pokušaji

Ukrajinske trupe su bezuspješno pokušale da izvedu ofanzivu u području Svatova, Luganska Narodna Republika, rekao je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.
 
"Oružane formacije Ukrajine nastoje da intenziviraju ofanzivna dejstva u pravcu Svatova. Tokom proteklog dana nekoliko neprijateljskih taktičkih grupa pokušalo je da probije našu liniju odbrane iz tri pravca u istom trenutku. Svi napadi su odbijeni", rekao je on.
 
Maročko je pojasnio da su se ukrajinske trupe, pretrpjevši kolosalne gubitke, vratile na svoje ranije zauzete položaje.


06:39

"Čudni" znakovi u Rusiji

Širom Rusije se otvaraju skloništa koja bi stanovnicima trebalo da pruže zaštitu u slučaju bombardovanja. Kako prenosi ruski nezavisni novinski portal Holod, postavljanje natpisa na zgradama da se na tom mjestu nalazi bunker predstavlja drugu fazu u pripremama civilne odbrane.
 
Očekuje se da će oko 700 znakova biti postavljeno do početka decembra u gradu Belgorod u blizini ukrajinske granice.
 
"U prvoj fazi smo pregledali svako mjesto koje može da obavlja ovu funkciju i dokumentovali odgovornosti za davanje pristupa i praćenje situacije u skloništima“, rekao je gradonačelnik Belgoroda Valentin Demidov.
 
Stanovnici su takođe počeli da primjećuju znakove koji upućuju na civilna skloništa u Rostovu na Donu, oko 150 kilometara istočno od ukrajinskog lučkog grada Mariupolja.


06:15

Rusi napadaju sa tri strane

Ruske snage pokušavaju da napreduju u pravcu Limana, Bahmuta i Avdivka u Donjeckoj oblasti, saopštio je Generalštab ukrajinske armije.
 
Oni takođe navode da se Rusija brani u četiri druga pravca – Krupjansk u sjeveroistočnoj Harkovskoj oblasti, Krivi Rih u centralnoj Ukrajini, Zaporožje na jugoistoku i Herson na jugu.
 
Generalštab je saopštio i da je ukrajinska vojska oštetila željeznički most u blizini sela Starobohdanivka u Zaporoškoj oblasti koji je Rusija koristila za isporuku naoružanja i vojne opreme.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )