Foto: Telegram

Rat u Ukrajini ušao je u sedamdesetprvi dan. Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čelicanu "Azovstalj", kod Marijupolja. "Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja. Situacija je izuzetno teška", rekao je Prokopenko u kratkoj video poruci objavljenoj na Telegramu. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba! Ako već niste, PREUZMITE našu APLIKACIJU na Google store!

17:50

Jutrošnje masovno granatiranje Azovstala


17:45

"Ruske trupe onemogućuju evakuaciju"

Zamjenik ukrajinskog komandanta koji se bori u čeličani Azovstalj kapetan Svjatoslav Palamar optužio je danas ruske trupe da onemogućuju napore za evakuaciju civila.

U videu objavljenom na Telegramu, Palamar je rekao da je neprijatelj ušao u fabriku Azovstalj, gdje se nastavljaju teške i krvave borbe, preneo je BBC.

"I opet, Rusi su prekršili svoja obećanja o prekidu vatre i nisu dopustili evakuaciju civila koji se i dalje skrivaju od granatiranja u bazama fabrike. Naš neprijatelj ne poštuje etičke norme, konvencije ili zakone", dodao je on.
 
Palamar je, takođe, zatražio od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se pobrine za ranjene vojnike koji umiru u strašnim mukama jer nema odgovarajuće medicinske pomoći i pozvao međunarodnu zajednicu na dalju pomoć u evakuaciji civila.
 
Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij peskov izjavio je da Rusija ne napada fabriku i da funkcionišu humanitarni koridori iz čeličane.
 

17:30

Harkovska oblast


17:21

Na ulazu u Mariupolj table su promenjene u nove sa imenom grada na ruskom
Prije toga, znakovi su promijenjeni u Volodarskom, ranije se selo zvalo Nikolsk.

17:00

"Zarobljeni" stingeri sve sa uputstvom za upotrebu!


16:50

Rusi koncentrisani na Azovstal?

Ukrajinske oružane snage saopštile su da se ruski vojnici koncentrišu na uklanjanje ukrajinskih jedinica u čeličani Azovstal u Mariupolju.
 
"Ruski okupatori fokusiraju svoje napore na blokiranje i pokušaje da unište naše jedinice u oblasti Azovstal. Neprijatelj je nastavio ofanzivu uz podršku aviona kako bi preuzeo kontrolu nad postrojenjem", navodi se u najnovijem ažuriranju vojske.
 
Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, rekao je da su intenzivni napadi i "neprekidno" granatiranje nastavljeni na čeličanu tokom noći u četvrtak.


16:49

"Ukrajina dobila više od 12 milijardi dolara"

Ukrajina je dobila više od 12 milijardi dolara u naoružanju i finansijskoj pomoći od početka sukoba sa Rusijom, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal.
 
Govoreći na donatorskoj konferenciji na visokom nivou u Varšavi, Šmihal je zahvalio liderima Poljske, Švedske i Evropske komisije na njihovoj "nepokolebljivoj podršci Ukrajini tokom cijelog rata", navodi Rojters.


15:47

Šolc: Ukidanje sankcija Rusiji samo uz dogovor s Kijevom

Njemački kancelar Olaf Šolc danas je rekao da sankcije protiv Rusije mogu biti ukinute tek nakon konsultacija sa Ukrajincima.
 
Šolc je u intervjuu, objavljenom u današsnjem broju magazina „Stern”, istakao da će Moskva „morati da postigne
 
sporazum sa Ukrajinom“, prenosi Tas s.
 
„Moći ćemo da ukinemo naše sankcije Rusiji tek nakon konsultacija sa Ukrajinom“, rekao je nemački kancelar.


15:44

Španija: Privremeno oslobođen ukrajinski proruski politicar

Španski nacionalni sud je danas naredio privremeno puštanje na slobodu Anatolija Šarija, ukrajinskog političara i blogera optuženog za izdaju u svojoj matičnoj zemlji.
 
Šarij je uhapšen u priobalnom gradu Taragona po međunarodnoj potjernici koju je izdala Ukrajina, a optužen je za “veleizdaju i izazivanje mržnje“, navodi se u saopštenju suda, prenosi AP.
 
Šariju, koji navodno, živi u Španiji od 2019. godine, naređeno je da preda svoj pasoš i ostane u zemlji, a sud je naveo da zvaničnici u Ukrajini sada imaju 40 dana da zvanično podnesu zahtjev za njegovo izručenje.
 
Šarij, osnivač političke partije koju mnogi Ukrajinci smatraju proruskom, bio je glasan i aktivan kritičar ukrajinske vlade.
 
Ukrajinski mediji prenijeli su da je jedan od članova stranke u februaru, prije početka rata, rekao da je Šarij dobio azil u Evropskoj uniji.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )