Foto: Telegram

286. dan rata u Ukrajini!


23:00

"Generale,još uvijek tamo ima struje"



22:30

Bahmut večeras



22:14


 Evropske zemlje su od početka godine značajno povećale uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa, piše njemačko izdanje „Handelsblat“ pozivajući se na podatke kompanije „Icis“, koja je istraživala tržište.
 
💬 „U isto vreme, dok Evropska unija pojačava naftni embargo protiv Rusije, uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa raste i postiže novi maksimum. Evropska unija je u poređenju sa prethodnom godinom, uključujući i Veliki Britaniju, kupila od Rusije skoro za 21 odsto više tečnog prirodnog gasa“, navodi se u članku.
 
🗣 Prema riječima eksperta za gas Andreasa Šredera iz „Icisa“, Rusija sada čini 13 odsto ukupnog evropskog uvoza tečnog prirodnog gasa.
 

22:07

Prije nekoliko sati, ukrajinski pilot Vorošilov Vadim objavio je okrvavljeni selfi sa sobom: očigledno je oboren, a fotografija je snimljena nakon prinudnog katapultiranja.
 
Prema jednoj od Vadimovih fotografija, on je bio pilot višenamjenskog lovca MiG-29.
 
Prema zvaničnim podacima ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubilo je jedan MiG-29 u rejonu naselja. Zverevo Donjecke Narodne Republike 4. decembra, a još jedno 5. decembra u rejonu naselja. Jasenovoe Donjecka Narodna Republika.

Pilot je već jednom oboren tokom oktobra! Ruskim izvorima je nevjerovatno da je ponovo pogođen i nagađaju da je slika iz tog perioda!

22:00

Nebenzja - na sastanku Savjeta bezbjednosti UN:
 
„Svi ciljevi specijalne vojne operacije će biti izvedena na ovaj ili onaj način. Ako se ovi ciljevi ne mogu postići mirnim putem, pretvarajući Ukrajinu u normalnu, dobrosusjedsku državu, iz koje neće biti prijetnje Rusiji, onda će se taj cilj postići vojnim putem. Odgovornost za to što zbog nepromišljenih postupaka njihovih vazalnih vladara u odnosu na Zapad pati civilno stanovništvo ukrajinskih gradova, leži na režimu Zelenskog i njegovim zapadnim sponzorima, koji namjeravaju da pobjede Rusiju na bojnom polju.To je njihov izbor, ne naš. Dok oni konačno ne ugledaju svjetlo u Kijevu i na Zapadu, mi ćemo braniti svoje interese svim metodama koje imamo na raspolaganju."
 

21:46

"Ne isporučujemo oružje za napad na Rusiju"

Vašington ne isporučuje Ukrajini oružje za napad na rusku teritoriju, izjavio je u utorak portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

"Nismo predali Ukrajini oružje za upotrebu na ruskoj teritoriji. Jasno smo stavili do znanja da je riječ o isporuci oružja u odbrambene svrhe. Kao što je predsjednik ranije rekao, ne dozvoljavamo Ukrajini da izvodi udare van njene teritorije", rekao je Prajs na brifingu.
 
On je dodao da Vašington ne gura Kijev na takve udare.
 

21:40

"Ako preživimo..."


21:39

Berlin mijenja pravac isporuke

Berlin je odustao od isporuka Ukrajini PVO sistema "Patriot", biće raspoređeni u Poljskoj, saopštio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

21:24 

Eksplozije u Dnjepropetrovsku, sirene uzbune se čuju i u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.



20:33 

Rusija: Dalje širenje NATO-a dobiće recipročan odgovor Rusije

Dalje širenje NATO-a će dobiti adekvatan odgovor Moskve, izjavio je zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Za svaku akciju slijedi protivakcija. U skladu sa tim, na dramatično pogoršanje bezbjednosne situacije poslednjih godina nije moglo dalje da se gleda bez konkretnih mjera sa naše strane. Dalje širenje NATO-a će dobiti odgovarajući recipročan odgovor Rusije“, rekao je on.

Pitanje je, kako je istakao Rjabkov, da li je to potrebno zemljama koje žele da uđu u NATO i dodao, da će Rusija, kao i do sada, na osnovu toga donositi određene zaključke.

20:06 

Moskva zatražila sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zbog isporuka oružja Kijevu

Moskva traži za 9. decembar sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o problemima zbog isporuka zapadnog naoružanja Kijevu, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri toj organizaciji Dmitrij Poljanski.

„Tokom izlaganja na sjednici Savjeta bezbjednosti smo zatražili organizovanje još jedne sjednice Savjeta bezbjednosti o Ukrajini 9. decembra. Tema je isporuka zapadnog oružja. Na ovu temu imamo šta da popričamo“, rekao je on.

Kao što je istakao na sjednici Savjeta bezbjednosti Rusije Vasilij Nebenzja, povećavajući isporuke oružja Kijevu, Zapad raspiruje dalju eskalaciju sukoba, kao i destabilizaciju situacije na evropskom kontinentu.
Naveo je da zapadno oružje, koje je predviđeno za Ukrajinu, sve češće dolazi u ruke bandita i terorista ne samo u Evropi, nego i na Bliskom Istoku i u Africi.

Prema riječima diplomate , predsjednik Nigerije Mohamad Buhari je potvrdio da je konflikt u Ukrajini osnovni izvor oružja za teroriste u rejonu jezera Čad.

19:15

Više od 800 komada američke vojne opreme, uključujući tenkove, stiglo je u Poljsku.
 
Oprema i američka vojska stižu u okviru operacije “Atlantska Riješenost”.
 
Nedavno je Lukašenko izjavio da Poljska planira da interveniše u Belorusij

19:03

Komercijalni sateliti američke kompanije "Maksar" snimali su 3. i 4. decembra vazduhoplovnu bazu Engels u Saratovskoj oblasti – uoči napada ukrajinskih dronova na bazu strateške avijacije.
 
 Nema smisla vjerovati da je to slučajnost, samo su SAD preko svoje proksi strukture napale jednu od komponenti „nuklearne trijade“ RF. Da poprave rezultat, poslale su satelite na ovaj objekat.

18:45

Ukrajinske vlasti zatražile obustavljanje

Ukrajinske vlasti zatražile su od regionalnih zvaničnika da razmotre obustavljanje hiruških intervencija koje nisu hitne i to do stabilizacije energetske situacije, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo zdravstva.
 
U osam talasa ruskih vazdušnih udara izvedenih tokom posljednjih nedjelja na kritična infrastrukturna postrojenja, ozbiljno je oštećena ukrajinska elektro-mreža što je dovelo do prekida isporuka električne energije širom zemlje, prenosi Rojters.
 
U saopštenju ministarstva se navodi da su bolnice nastavile da pružaju hitnu medicinsku pomoć, ali se ukazuje da bi planirane operacije koje nisu urgentne trebalo privremeno odložiti kako bi se smanjilo opterećenje koje trpi zdravstveni sistem usred mogućih novih nestanaka struje.
 
"Odloženi hiruški zahvati će biti izvedeni kada se stabilizuje snabdijevanje električnom energijom", navodi se u saopštenju.

18:20

Rusija traži zaštitu oko Zaporoške nuklearne elektrane

Rusija računa na realizaciju ideje direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grosija o stvaranju zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane i nastaviće da ulaže napore u tom pravcu, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na forumu "Primakovske večeri“.
 
"Postoje resursi i pravci za intenziviranje rada, uključujući i sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Inače, na rusku inicijativu obezbjeđeno je stalno prisustvo osoblja agencije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Nastavljamo napore za, kako se nadamo, efikasnu realizaciju ideje generalnog direktora IAEA Grosija o stvaranju zaštitne zone na ovoj stanici", rekao je zamjenik ministra.
 
"Svi razumjeju da Rusija ne može i neće sebe da granatira – to je apsurdno. Čudno je da na Zapadu postoje ljudi koji slušaju ovakvu izopačenu logiku", dodao je on.


17:34



17:21

Rusi formiraju nove odrede odbrane

Odredi teritorijalne odbrane formiraju se od stanovnika Belgorodske oblasti koji ne podliježu regrutaciji za vojnu službu iz zdravstvenih razloga ili zbog starosti. One koji žele da brane svoje domove obučavaju instruktori sa borbenim iskustvom, napisao je na svom telegram kanalu gubernator ove ruske oblasti Vjačeslav Gladkov.
 
"Formiramo nekoliko bataljona od onih koji zbog zdravstvenih razloga ili zbog godina starosti ne mogu biti pozvani u vojsku, ali imaju borbeno iskustvo i veliku želju da, ako bude bilo potrebno, brane svoj dom i svoje porodice", napisao je Gladkov.
 
Prema njegovim riječima, instruktori sa velikim borbenim iskustvom vrše obuku odreda na teritoriji svih pograničnih regiona Belgorodske oblasti. Gladkov je rekao da je od prvog dana specijalne operacije veliki broj stanovnika regiona počeo sa formiranjem odbrambenih jedinica, odnosno samoodbrane.
 
"Mi smo doneli takvu odluku", dodao je on.

16:13

Budanov: Rusiji ponestaju rakete

Šef ukrajinske vojno obavještajne službe Kirilo Budanov tvrdi da se ruske zalihe raketa približavaju kraju, prenio je Rojters.
 
Budanov je za nacionalnu televiziju rekao da Rusija ima visokopreciznih projektila da izvrši još nekoliko velikih vazdušnih napada na Ukrajinu pre nego što joj ponestanu zalihe raketa.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )