Foto: Telegram

U toku je 272. dan rata u Ukrajini


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !




10:10

Izvještaj za jutro 22.11.2022.⚡️ 
 
U pravcu Hersona ruska artiljerija napala je regionalni centar, kao i položaje Oružanih snaga Ukrajine kod sela Klapaja. 
Pod vatrom je i ukrajinski garnizon u Kozackom kod Novokahovskog mosta preko Dnjepra. 
 
▪️Na sektoru Zaporožja ruska artiljerija je pogodila Orehov. Tamo Oružane snage Ukrajine koncentrišu snage za moguću ofanzivu. Takođe udari u Železnodorozhnoie i Dorozhnianku. I malo na istok - opet Malinovka. Istina, vlast se tamo dugo nije promijenila. Selo je za OSU.

▪️Na Donjeckom frontu Oružane snage Ruske Federacije su ponovo izvele jurišne operacije u rejonu Novomihajlovke kako bi došli do Konstantinovke, gdje se odvija važno raskršće puteva. Takođe, još jedan kopneni napad na utvrđeni rejon Oružanih snaga Ukrajine u Marinki. 
Na sjeveru, ruske trupe su pokušale da napreduju kod Pervomajskog. 
 
▪️Južno od Bahmuta, PMC Vagner je napao Kurdjumovku . Nastavljaju se žestoke borbe na istočnoj periferiji samog grada. A na sjeveru su ruske trupe napale u pravcu Podgorodno, pokušavaju da opkole ukrajinski garnizon u Bahmutu.
 
Sjeveroistočno od Soledara ruska vojska je izvodila jurišne operacije kod Jakovlevke i Belogorovke. Ne mešajte posljednje od ovih naselja sa istim imenom u regionu Luganska.
 

10:09

Zaporoška oblast spremna da odbije ukrajinsku ofanzivu
 
U Zaporoškoj oblasti spremni su da odbiju ofanzivu ukrajinskih trupa, ruska vojska ima sve mogućnosti za to, izjavio je član glavnog saveta uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
 
“Naša vojska spremna je da odbije pokušaje ofanzive ukrajinskih trupa. Formirana je pouzdana linija odbrane. Naša vojska ima borbeni duh i sposobnost da pruži otpor neprijatelju. Niko ni ne pomišlja da popusti“, rekao je Rogov za Sputnjik.
 
Prema njegovim riječima, grupa ruske vojske na zaporoškom delu fronta neprestano se povećava.
 


10:00

SBU počela pretresima u objektima Kijevskoo-Pečerske lavre, Ukrajinske pravoslavne crkve!

Svrha pretresa je „sprečavanje korišćenja Lavre kao ćelije „ruskog sveta“


09:54

❗️ „Asošiejted pres“ (AP) je otpustio novinara koji je prošle nedjelje napisao da su navodno ruske rakete pale u Poljsku, članicu NATO-a, prenosi „Dejli bist“, pozivajući se na sopstvene izvore
 

09:50

Velika Britanija predala je Ukrajini precizno navođene rakete „Brimston 2“, piše list „Telegraf“.
 
🚀 List navodi da ove rakete imaju lasersko navođenje, a njihov domet je dvostruko veći nego u prethodnoj seriji. 
 
✍️ Prema pisanju „Telegrafa“, London je prije oko šest mjeseci Kijevu poslao rakete vazduh-zemlja „Brimston 1“. Te rakete obično se lansiraju iz vazduha, ali su ukrajinske snage modifikovale kamione kako bi mogle da ih koriste kao lansirne platforme.
 
❓ Broj raketa koje su isporučene nije otkriven.
 


09:46

Rusija će provjeriti

Istražni komitet Rusije će u okviru istrage krivičnih dijela provjeriti informacije o učešću plaćenika iz zemalja NATO-a u ratnim dejstvima na strani Kijeva, navodi se u saopštenju IK na Telegramu.

Ističe se da se, prema informacija Narodne milicije LNR, u Donbasu pod maskom privatnih vojnih kompanija, kojih ima desetak, nalaze i regularne snage članica NATO-a.

U saopštenju se dodaje da je na teritoriji Ukrajine još prije početka specijalne vojne operacije djelovala „legija stranaca“ sačinjena od državljana Poljske, Estonije, Litvanije i Letonije.


09:20

Oružane snage Rusije uspješno napreduju u pravcu Ugljedara

Oružane snage Rusije uspješno napreduju u pravcu Ugljedara, izjavio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. Naselje Pavlovka, koje se nalazi pre Ugljedara, oslobođeno je 14. novembra. Pušilin je istakao da, uprkos pokušajima protivofanzive neprijatelja, ruska vojska ispunjava postavljene zadatke. On je primjetio da postoje uspjesi na marjinskom pravcu, čak i uzimajući u obzir gradske borbe, što nameće dodatne poteškoće.

U pravcu Avdejevke i Artjomovska takođe se vidi napredovanje ruske vojske, dodao je Pušilin. Istovremeno je i dalje teška situacija u krasnolimanskom pravcu, gdje protivnik nastavlja napade, ali u ovom trenutku bezuspješne.


09:16

Počele vanredne restrikcije struje

U Odesi su počele vanredne restrikcije struje, saopštila je gradska administracija na Telegramu. "Nažalost, po nalogu kompanije ‘Ukrenergo’, prinuđeni smo da ponovo vršimo vanredna isključenja. Rasporedi isključenja još nisu na snazi", navodi se u saopštenju.

09:10

Jurišni avioni SU-25



09:02

NATO priznao

NATO nije spreman da odgovori na potencijalnu prijetnju sa ruske strane na bilo kom mjestu duž granice bloka sa Rusijom, rekao je za Rojters predsjednik vojnog komiteta Alijanse, admiral Rob Bauer.

Problem je, kako kaže, infrastruktura. "U mnogim zemljama – ne samo na istočnom krilu – postoje infrastrukturni problemi", rekao je on.

I bivši komandant snaga NATO u Evropi, general Ben Hodžis, rekao je da će u slučaju da se iz Amerike u Evropu prebaci teška tehnika problem biti slaba propusnost evropskih željeznica i razlika u širini kolosjeka.


08:57

"Evakuišite se"

Ukrajinska vlada pozvala je građane Hersona da se tokom zime evakuišu u bezbjednije regione zemlje. Ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija u vladi Ukrajine, Irina Vereščuk, apelovala je na stanovnike Hersona, posebno na ugrožene kategorije - žene sa djecom, stare, bolesne i osobe koje se teško kreću, da se evakuišu tokom zime, prenosi Unian.
 
"S obzirom na tešku situaciju u gradu i probleme sa infrastrukturom, možete se evakuisati tokom zime u bezbjednije regione zemlje", napisala je Vereščuk na Telegramu. Dodala je da vlada nudi besplatnu evakuaciju u Krivi Rog, Nikolajev i Odesu, a da je moguća i evakuacija dalje u Kirovogradsku i Hmeljničku oblast i druge zapadne regione Ukrajine.


08:11

"Najmračniji dani"

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se ukrajinski zdravstveni sistem "suočava sa najmračnijim danima rata do sada”. Regionalni direktor SZO za Evropu pozvao je na stvaranje "humanitarnog zdravstvenog koridora“ za cijelu Ukrajinu.


07:07

Ubijeni ruski vojnici

Američka izaslanica za ratne zločine Bet van Šak izjavila je danas da su SAD upoznate sa optužbama da su ukrajinske snage ubile ruske vojnike i poručila da bi sve strane trebalo da snose posledice ako su počinile zločine tokom sukoba.
 
"Očigledno da to pomno pratimo. Veoma je važno naglasiti da se ratni zakoni podjednako odnose na sve strane: kako na državu agresora, tako i na državu koja se brani, i to u jednakoj meri", navela je ona tokom telefonskog brifinga sa novinarima.
 
Istovremeno je naglasila da "sve strane u konfliktu moraju da poštuju međunarodno pravo ili da se suoče sa posljedicama", prenosi Rojters.
 
Rusko Ministarstvo odbrane ukazalo je u petak da su na društvenim mrežama objavljeni snimci koji navodno prikazuju kako ukrajinski vojnici pogubljuju ruske ratne zarobljenike. Na snimcima se vidi kako ruski vojnici leže na zemlji nakon što su se izgleda predali, a potom se čuje pucnjava iz automatske puške i na snimku se vidi oko 12 tijela.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )