Foto: Telegram

U toku je 282. dan rata u Ukrajini


Ratna hronika dana. 2. decembra
 
▪️Donjeck je granatiran cijeli dan: centar, uključujući prodavnicu moskovskih namirnica i igrališta u centru grada, je napadnut. Za sada su poznata tri mrtva i petoro povrijeđenih.
 
▪️U Donjecku se priprema suđenje ratnim zločincima iz Azova: na optuženičkoj klupi 70 ljudi.
 
▪️Borbeni avioni Ruske Federacije i PVO oborili su dva ukrajinska vojna aviona u DNR – Ministarstvo odbrane Rusije.

▪️Renat Karča, savjetnik generalnog direktora koncerna Rosenergoatom, demantovao je izvještaje da je Rusija spremna da napusti nuklearnu elektranu Zaporožje. „Naprotiv: novac se ulaže u modernizaciju, zapošljava se osoblje u različitim strukturama, a ugovore je potpisalo više od 2.500 zaposlenih“, rekao je Karča.
 
▪️Naftogasu Ukrajine nedostaje 4 milijarde dolara da Ukrajina prođe grejnu sezonu i kupi potrebnu količinu gasa.
 
▪️Oružane snage Rusije su ujutru izvele raketni napad na završnu montažnu radnju fabrike Zaporožtransformator. Sada u Ukrajini nema proizvodnje energetskih transformatora ultravisokih naponskih klasa.

▪️Još jedan dron presretnut je na granici Belorusije i Ukrajine.
 
▪️TV kanal Dožd je upao u skandal: voditelj je u etru rekao da kanal pomaže ruskoj vojsci na frontu. On je pozvao gledaoce da šalju priče o lošem sadržaju mobilisanih - da ga poboljšaju. Voditeljka je već otpuštena, ali je ministar odbrane Letonije Artis Pabriks zahtijevao da se TV kanal protjera iz Letonije nazad u Rusiju, a da njenim zaposlenim ukine dozvolu boravka u Letoniji.
 
▪️Sejm Poljske nije mogao da prizna Rusiju kao državnog sponzora terorizma zbog toga što je opozicija blokirala amandman vladajuće stranke. Tokom debate je podnijet amandman na projekat vladajuće stranke Pravo i pravda o odgovornosti Rusije i pada aviona sa poljskim predsjednikom Kačinjskim kod Smolenska 2010. godine. Izazvala je zamjerke opozicije.
 
▪️Neidentifikovane osobe su 1. decembra ušle u zgradu u Rimu, u kojoj živi ukrajinski ambasador u Vatikanu Andrij Juraš, i zamazale ulazna vrata, stepenište i zidove izmetom, prenosi agencija Ansa.

▪️Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je otkriće otkriveno u paketima poslatim ukrajinskim ambasadama u Mađarskoj, Holandiji, Poljskoj, Hrvatskoj, Italiji, Austriji, a nekoliko drugih konzulata dobilo je pokrivene pakete sa životinjskim očima unutra. Kako navodi agencija, paketi su "bili natopljeni tečnošću karakteristične boje i imali su odgovarajući miris".
 

23:00

"Mi čak ni ne brojimo tijela"
 
Komandant ukrajinske oružane formacije „Svoboda“ Pjotr Kuzik požalio se da su njegovi potčinjeni koji pokušavaju da zadrže Artemovsk/Bahmut u rovovima punim leševa, na velikoj hladnoći i u vodi do koljena.
 
Odgovarajući na pitanje o ozbiljnosti gubitaka u ljudstvu, vođa odreda je rekao: „Oni su kolosalni. „Mi čak i ne brojimo tela“.


22:55

Dedolarizacija ruske privrede biće velikih razmjera, pošto Ministarstvo finansija već poručuje da dolare koje stanovništvo čuva treba zamijeniti zlatom.

Prema planu odjeljenja, zlato će morati da zamjeni nekoliko stotina milijardi dolara u rukama stanovništva. PDV na kupovinu zlatnih poluga fizičkim licima je već ukinut, a oslobođeni su i prihodi od prodaje poreza na dohodak građana. Zbog toga je potražnja za zlatom porasla skoro 10 puta, a banke trenutno imaju manjak zlatnih investicionih poluga.

Zadatak vlasti je jasan: da smanje udio dolara i podrže domaće proizvođače zlata, koji su zbog sankcija izgubili glavno tržište prodaje. Da li kupac može biti Centralna banka, koja povećava rezerve, ili banke u interesu stanovništva, ali je malo vjerovatno da će Centralna banka moći aktivno da povećava rezerve, s obzirom na gubitak zamrznutih 300 milijardi dolara, to nije pitanje narednih nekoliko godina. 
 
I ovdje je važno da Rusija ni na koji način ne može uticati na cenu zlata na svetskom tržištu, postoje rizici od pada cijena, potrebno je obaviti informativni rad sa kupcima, oni moraju razumjeti te rizike i ne trčati da prodati svoje šipke ako cijena padne za par -trista dolara za trojsku uncu. Ali, naravno, velika koncentracija zlata u Ruskoj Federaciji, uključujući i u rukama stanovništva, omogućava da se rizici povezani sa upotrebom valuta „neprijateljskih“ zemalja svedu na nulu.

Inače, na svjetskom tržištu zlata sada je netipična situacija kada, uz primjetan rast cijena, kupaca gotovo da i nema. Ovo povećava vjerovatnoću da će, ako cijena zlata nastavi da raste, kupci masovno doći i podići ga još više.
 

22:44

Eksplozije u Zaporožju

Više eksplozija odjeknulo je večeras u gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, javlja portal Strana. Kako prenosi TASS, u gradu je izdato upozorenje na vazdušni napad.
 
Lokalne vlasti zatražile su od gradjana da ostanu u skloništima. Drugi detalji za sada nisu poznati. Iako Kijev više ne kontrološe više od 70 odsto Zaporoške oblasti, sam grad Zaporožje je i dalje pod njegovom kontrolom.

21:48

Ofanziva ruskih snaga na Vodjane

Ruska vojska izvodi napad na ukrajinske snage u mjestu Vodjane na Avdejevskom pravcu u Donjeckoj Narodnoj Republici, javlja agencija RIA Novosti.
 
U napadu učestvuju jedinice "Štorm“ i prva Slavjanska brigada narodne milicije Donjecke narodne Republike, uz podršku artiljerije i dronova.
 
Prethodno je šef DNR Denis Pušilin rekao da ruske snage sužavaju krug oko Avdejevke.
 
Eksplozije u centru Donjecka, pogođen kafić, stambena zgrada i prodavnica.

21:46

Francuska vojna pomoć

Francuska je Ukrajini dala još 100 miliona evra kredita poslije 300 miliona u martu. Francuska je poslala i 4 LRU-a (analog Himarsa) u Ukrajinu – samo ih je 13 u službi, više neće biti isporuka. Razgovara se i o isporuci radara.
 
U okviru obuke, 15.000 ukrajinskih vojnika u EU, 2.000 će biti obučeno u Francuskoj (bez CAESAR posade i drugog naoružanja koje je prenijela Francuska).


19:39 
Američka administracija pregovara sa Kongresom da se za Ukrajinu izdvoji dodatnih 37,7 milijardi dolara, pri čemu bi 21 milijarda bila namijenjena za vojnu pomoć, izjavio je koordinator strateških komunikacija Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

On je dodao da konsultacije vodi savjetnik predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan.

Kako je Kirbi rekao na brifingu za novinare, salivan je ove nedjelje bio na Kapitol hilukako bi razmotrio izdvajanje dodatnih sredstava u iznosu od 37,7 milijardi dolara, s tim što bi 21 milijarda bila namijenjena za podršku Ukrajini u sferi bezbjednosti.

Bijela kuća očekuje da ta sredstva budu obezbeđena u okviru budžeta koji treba da bude odobren 16. decembra.

Kirbi je dodao i da Vašington ne vidi da postoji spremnost kod ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za pregovore.

„Zelenski je govorio da želi diplomatsko rešenje, ali nije spreman“, rekao je Kirbi i dodao da Amerika neće siliti Ukrajinu da sjedne za pregovarački sto.
19:28

Gradonačelnik Moskve obišao mobilisane Moskovljane



17:42

Granatiranje


17:40

Ima poginulih

Ukrajinske snage ispalile su na Donjeck 10 projektila "Grad". U udarima je poginula jedna žena.


17:33

EU isporučila Ukrajini opremu za sajber laboratoriju

EU je finansirala i isporučila opremu za sajber laboratoriju, bezbjedonosni softver i hardver ukrajinskim oružanim snagama, kao dio podrške Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda, saopštila je danas služba EU za spoljne poslove.

Uz ovu podršku, kako se navodi, Ukrajina može da gradi i dalje razvija kapacitete sajber odbrane svojih oružanih snaga za otkrivanje upada u informacione sisteme, suočavanje sa sajber napadima i jačanje ukupnih kapaciteta u oblasti sajber bezbjednosti.

Ova sajber laboratorija će biti mjesto obuke za testiranje i jačanje praktičnih veština vojnih profesionalaca za sajber odbranu sa realističnim virtuelnim scenarijima i simulacijama u realnom vremenu koje pomažu da se brže i efikasnije identifikuju, prate i zaštite od budućih sajber napada.

Prije godinu dana, 15. decembra 2021 godine, EU je usvojila odluku o pomoći u okviru Evropskog mirovnog fonda za podršku ukrajinskim oružanim snagama u vrijednosti od 31 milion evra, uključujući i sajber odbranu.

Evropski fond za mir je vanbudžetski instrument koji ima za cilj jačanje sposobnosti Unije da spriječi sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu bezbjednost u okviru Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike.


17:02

Ukrajinski vojnici koji su se predali kod Krasnog Limana su zapravo padobranci iz 25. specijalne vazdušno-desantne brigade, koji su se obučavali u Velikoj Britaniji, javlja izvještač Sputnjika.

„Vaši (ruski vojnici) su krenuli u juriš na uporište, shvatio sam da je sve besmisleno. Podigao sam oružje i rekao da se predajem. Slali su me na 20 dana u Britaniju (na obuku)“, ispričao je za Sputnjik zarobljeni Dmitrij Procenko, inače stanovnik Nikolajeva.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da se u pravcu Krasnog Limana u LNR predalo 11 ukrajinskih vojnika.

16:27

U Odesi gori transformator



16:25

"Do proljeća se nadam"

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu se nada da će se do proljeća razjasniti situacija oko pregovaračkog procesa za riješavanje ukrajinske krize.
 
"Smatram da ćemo do proleća imati jasnu predstavu o pregovaračkom stolu. Nećemo odustati, nastavićemo naše napore", rekao je Čavušoglu na konferenciji "Sredozemnomorski dijalozi" u Rimu.


14:25

Američki plaćenici u "akciji"

Plaćenici iz SAD pomažu kijevskim vlastima da pripreme hemijske provokacije u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Aleksandar Šuljgin.
 
Kako je precizirao, Rusija ima informaciju da se radi o plaćenicima iz američke države Nevada.
 
"Međutim, Amerikanci sve to demantuju, govore da je to dezinformacija sa ruske strane. Oni govore ta su ti ljudi pošteni i dobronamjerni humanitarci", kazao je Šuljgin.


14:23

Ukrajinci dobili više od 80.000 generatora

Ukrajina je posljednjih nedjelja dobila više od 80.000 generatora, rekao je ukrajinski parlamentarac Jaroslav Železnjak.
 
"Od 9. do 30. novembra u Ukrajinu je uvezeno 82.124 generatora struje i 3.075 energetskih transformatora. Takođe, u istom periodu uvezeno je 266.596 pauer bankova i akumulatora", objavio je on na Telegramu.

12:18

Marin: Pobjeda Rusije bila bi podsticaj za druge agresore

Pobjeda Rusije nad Ukrajinom bi ojačala druge agresore, upozorila je finska premijerka Sana Marin.
 
"Nemojmo se zavaravati, ako Rusija pobjedi, neće biti jedina koja će se osećati osnaženom. I drugi će biti u iskušenju da ostvare svoje mračne planove", rekla je Marin.


12:16

Troje poginulih u ruskim napadima na Hersonsku oblast

Tri osobe su poginule, a sedam ranjeno u ruskom granatiranju južne ukrajinske oblasti Herson u protekla 24 sata, rekao je regionalni guverner Jaroslav Januševič. Kako je naveo, ruske trupe bombardovale su grad Herson i druge dijelove istoimene oblasti 42 puta u istom periodu.

11:00

BAHMUT



10:44

Još sedam "Geparda" za Ukrajinu

Njemačka namjerava da Ukrajini isporuči još sedam Gepard tenkova za vazdušnu odbranu. Prema pisanju nedjeljnika Špigel minhenski proizvođač Kraus-Mafei Vegman popravlja tenkove, koji su bili namijenjeni za otpad, a koji će na proleće biti isporučeni. Ukrajinska vojska je ukazala da su se ti tenkovi, koji su već na bojištu, pokazali veoma efektivnim i pouzdanim.
 
Njemačka vlada nije potvrdila da će uputiti još tenkova, ali je krajem prošlog mjeseca najavljeno da će Ukrajina moći da računa na dodatne Geparde iz Njemačke. Moguće je, dodaje medij, da njemačka vlada u Kataru ili Brazilu ispituje da li bi Gepardi, koji se u tim zemljama koriste za zaštitu većih okupljanja, mogu biti isporučeni Ukrajini.



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )