Foto: Telegram

Ušli smo u 84 dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba! U Marijupolju i dalje traje predaja vojnika iz železare "Azovstalj" Najviše ukrajinskih vojnika koji su se skrivali u čeličani u Azovstalju evakuisano je juče. Rusi tvrde da se većina vojnika predala. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak saopštio je da su rusko-ukrajinski pregovori obustavljeni, ali je napomenuo da to ne znači da stranke na kraju neće sjesti za pregovarački sto.

12:50

Ruski GRU nosi narandžaste trake! Oni rukovode predajom u Azovstalu!
 


12:45

TOP GEAR


12:42

Ukrajinska vojska ostala bez još tri aviona i sistema S-300
 
Portparol Ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov na jutarnjem brifingu saopštio je poslednje rezultate specijalne vojne operacije u Ukrajini 
 
🔥 Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile su dva komandna centra, kao i 13 položaja ukrajinske vojske, uključujući jedinice stranih plaćenika;
 
🛬 Oborena su dva ukrajinska aviona Su-24, divizion S-300, kao i četiri skladišta oružja i municije;

🛎 Operativno-taktička avijacija pogodila je tri komandna centra, 41 položaj ukrajinske vojske, kao i skladište municije. U napadima poginulo je više od 270 ekstremista i uništeno 54 jedinica vojne tehnike;
 
   Raketne snage i artiljerija pogodili su 76 komandnih punktova, 421 položaj ukrajinske vojske, kao i 147 artiljerijskih i minobacačkih tačaka;
 
 Ruska protivvazdušna odbrana oborila je jedan ukrajinski Su-25 i MiG-29. Uništeno je 15 ukrajinskih dronova, presretnuto osam ukrajinskih projektila sistema "Smerč".

12:40

PVO sistemi S-500 počinju da ulaze u upotrebu, rekao je potpredsjednik VladeRusije Borisov.

Kompleksi protivvazdušne i protivraketne odbrane S-500, kao i laserski kompleks „Peresvet“, već su počeli da se isporučuju ruskoj vojsci, saopštio je vicepremijer Rusije Jurij Borisov.
 
🚁 Jurij Borisov je istakao da će u narednoj deceniji vojska dobiti i nove primjerke naoružanja, zasnovane na novim fizičkim principima, odnosno lasersko i elektromagnetno oružje velikog raspona.
 
🛰 Prema njegovim riječima, borbeni laserski kompleks „Peresvet“, koji se serijski isporučuje ruskoj vojsci, može da onesposobljava satelite u orbiti, na visini do 1.500 kilometara.
 

12:38

Ukrajinska vojska još jednom granatirala selo Solohi u Rusiji

Prilikom ovog napada, u ovom selu, u Belgorodskoj oblasti, život je izgubila jedna osoba, a pričinjena i je veća materijalna šteta.

12:33

Ministarstvo spoljnih poslova: Rusija, kao odgovor na proterivanje 41 radnika ruskih diplomatskih institucija iz Francuske, proteruje 34 radnika francuskih diplomatskih institucija.

12:23

"Azovstal će biti srušen"

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin govorio je o planovima za obnovu grada i vojnicima koji su napustili Azovstal.
 
"Biće restauriran Iličev pogon, a Azovstal će biti srušen. Na mjestu Azovstala predlažu da se napravi park zona ili tehnopark, odluka još nije donijeta", rekao je Pušilin.

12:19

Rusija: Nema napretka u pregovorima sa Ukrajinom

"U mirovnim pregovorima sa Ukrajinom nije bilo napretka, a Kijev pokazuje nespremnost da ih nastavi", saopštila je Rusija.
 
"Pregovori ne napreduju i primjećujemo potpunu nespremnost ukrajinskih pregovarača da nastave ovaj proces", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
Agencija Interfaks je juče citirala zamijenika ruskog ministra spoljnih poslova Andrija Rudenka koji je rekao da Rusija i Ukrajina ne vode razgovore "ni u kom obliku" i da se Kijev "praktično povukao iz pregovaračkog procesa".

11:32

Rusija će dug izmirivati u rubljama ako SAD blokira druge opcije

Rusija će servisirati obaveze po spoljnom dugu u rubljama ako Sjedinjene Države blokiraju druge opcije, izjavio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov na jednom forumu.
 
Siluanov je rekao da Rusija neće sebe smatrati neplatišom jer ima novca za plaćanje svojih dugova, prenosi Rojters.
 
Vašington razmatra da blokira ruski nalog za isplatu duga američkim imaocima ruskih državnih obveznica sljedeće nedelje kada ističe grejs period za izmirenje te obaveze, rekao je u utorak jedan zvaničnik američke administracije, što bi se tumačilo da je Moskva pred bankrotom zbog neizmirenja obaveza.

11:00

Francuski ambasador u Moski pozvan na razgovor; slijede uzvratne mjere

Ambasador Francuske u Rusiji Pjer Levi pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
 
"Francuski ambasador je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u vezi sa najavom uzvratnih mera protiv proterivanja ruskih diplomata iz zemlje", rečeno je RIA Novostima u ruskom MSP-u.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je 11. aprila izvijestilo da je šest ruskih diplomata proglašeno personama non grata u Francuskoj. Rusija je protestovala Francuskoj zbog protjerivanja šest ruskih diplomata.

10:58

Izrael isporučio 2.000 šljemova i 500 zaštitnih prsluka Ukrajini

Izrael je isporučio 2.000 šlemova i 500 zaštitnih prsluka Ukrajini, saopštilo je danas izraelsko Ministarstvo odbrane.
 
Ministar odbrane Beni Ganc rekao je prošlog mjeseca da će odobriti isporuku šljemova i prsluka, signalizirajući promjenu u stavu Izraela po pitanju obezbjeđivanja takve opreme, prenosi agencija Rojters.
 
Pomoć Izraela je uslijedila na zahtjev Ukrajine, navodi britanska agencija.

10:54

Ukrajina: Raketni napad na Odesu iz pravca Crnog mora

Na Odesku oblast izveden je još jedan raketni napad, iz pravca Crnog mora, saopštila je ukrajinska vojska. Meta napada je bila vojna infrastruktura, prenosi Sputnjik.
 
Ukrajinski Unian navodi, pozivajući se na preliminarne informacije, da u napadu nije pričinjena značajna šteta i da nema žrtava.


10:45

Ramzan Kadirov na forumu "Znanje" - najvažnije poruke

- "Rusija u Ukrajini ne ratuje protiv Ukrajine, već protiv NATO-a"
 
- "američki predsednik Džozef Bajden diktira zapadu, iako sam ništa ne shvata"
 
- "nemački kancelar Olaf Šolc se ponaša šizofreno"
 
- "niko ne treba da objavljuje mobilizaciju, svi treba da se mobilišu i okupe oko predsjednika"
 
- "otadžbina je važnija od porodice, od sopstvenog života"

10:06

Tokom proteklog dana predalo se 694 militanata blokiranih u fabrici Azovstal u Mariupolju, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov. Ukupno 959 militanata se predalo od 16. maja, uključujući 80 ranjenih.

10:02

Zaharova: "Remek djelo; kao da pišu novu seriju"

Zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je pokušaje Kijeva da predaju militanata sa Azovstalja predstavi kao "specijalnu operaciju humanitarne prirode".
 
Prema njenim riječima, takve izjave demonstriraju propagandu zasnovanu na lažima koje su ukrajinske vlasti "koristile sve ovo vrijeme". "Vidjela sam ove izjave i naravno da je to remek djelo.
 
Iz pera onih koji stvaraju "Kvartal 95". Imam utisak da pišu novu seriju ili tekst za svoju sledeću korporativnu zabavu", rekla je Zaharova.
 
Ovakvim izjavama kijevske vlasti "demonstriraju svoje laži i propagandu zasnovanu na lažima koje su koristile sve ovo vrijeme", dodala je ona.

07:35

Britanci javljaju: Kadirovljevi vojnici nadziru Mariupolj



07:32

Ukrajina: Rusi nastavljaju raketne napade širom zemlje

Ruske snage nastavljaju raketne napade na vojne ciljeve i civile širom Ukrajine, tvrdi ukrajinska vojska.
 
Prema navodima Generalštaba oružanih snaga Ukrajine, ruski vojnici blokiraju jedinice u čeličani Azovstalj u Marijupolju, prenosi Bi-Bi-Si.
 
Kako dodaje, ruske snage vrše napade i u Donjecku, a granatiraju i pograničnu Černigovsku i Sumsku oblast.

07:14

Ukrajina: Činimo sve da spasimo preostale vojnike iz Azovstalja

Ukrajina čini "sve moguće i nemoguće" kako bi spasila preostale borce zarobljene u čeličani Azovstalj u Marijupolju, kaže zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.
 
Maliar je rekla da Kijev zna koliko se još vojnika nalazi u čeličani, ali je naglasila da je to "osjetljiva informacija".
 
U ponedeljak je 264-oro boraca, od kojih su mnogi teško ranjeni, evakuisano u oblasti koje su pod kontrolom proruskih snaga, prenosi Bi-Bi-Si.
 
Prema navodima Rojtersa, u utorak je još sedam autobusa viđeno kako napuštaju lice mesta.
 
Konvoj je stigao u Olenivku, selo koje drže proruske snage u Donbasu, dodaje Bi-bi-Si.
 
Rusko tužilaštvo saopštilo je da će ispitati sve ukrajinske vojnike u sklopu istrage o, kako navodi Moskva, "zločinama ukrajinskog režima protiv civila Donbasa".
 
Ukrajina želi da razmijeni svoje vojnike za zarobljene ruske vojnike u sklopu sporazuma o evakuaciji koji je potvrdila Moskva.

07:14

Slucki: SAD krive za prekid pregovore Ukrajine i Rusije

Član pregovaračke delegacije Rusije Leonid Slucki optužio je Sjedinjene Američke Države da su doprinjele tome da pregovori sa Ukrajinom, koji su počeli 28. februara, uđu u stagnaciju i da se više ne vode ni u kom formatu.
 
"Siguran sam da su vašingtonski mentori Zelenskog dali značajan doprinos tome da su pregovori, koji su počeli na zahtjev Ukrajine 28. februara, na kraju ušli u stagnaciju i da se sada ne vode ni u kom formatu", napisao je Slucki na svom Telegram kanalu.
 
Ocijenio je da Vašingtonu ne treba ni mir u Ukrajini, ni mirovni sporazum, ni uspjeh u pregovorima, prenose RIA Novosti.
 
"Oni su objavili hibridni rat Rusiji i vode ga tuđim rukama. Stejt department ne bi trebalo da pokušava da stvara „uslove" kroz vojnu pomoć Kijevu. To je beskorisno. Svi ciljevi specijalne operacije će biti postignuti", poručio je Slucki.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )