Foto: Telegram

Počeo je i sto četvrti dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite i dalje na cafe.ba

17:12

Ukrajinski vojnik "na položaju"!



17:10

Norveška samohodka na meti,uništena!



17:05

Harkov danas!



17:00


Indija će udvostručiti uvoz ruske nafte - Blumberg.


16:53

Ukrajinske vlasti namjeravaju da izuzmu iz školskog programa roman Lava Tolstoja „Rat i mir“, na koji gledaju kao „veličanje“ ruske vojske, izjavio je prvi zamjenik ministra prosvjete i nauke zemlje Andrij Vitrenko.
 

16:45


„Evropska unija je postala ekonomsko odjeljenje Sjevernoatlantske alijanse, sve članice Unije bivaju lišene evropskog identiteta i potčinjene volji Vašingtona“, kaže portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
 
💬 „Evropska unija ne može postojati bez Amerike, ona je postala ekonomski sektor NATO“, dodala je Zaharova komentarišući reči pres sekretarke Stejt departmenta SAD, koja je rekla da „Srbija treba da se fokusira na pridruživanje EU, a ne na nedolazak Lavrova“. 
 
💬 „Uzmite geografsku i političku kartu. Pronađite SAD, Evropu sa Rusijom, Srbijom i Briselom. Pokušajte da shvatite zašto američki Stejt department komentariše evropsku agendu.

Ne uspjevate? Objasniću! 

Svako ko uđe u EU lišen je svog evropskog identiteta, potčinjavajući se volji Vašingtona.“, rekla je Zaharova. 

16:40

Šojgu razgovarao sa turskim ministrom

Na inicijativu turske strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu održao je telefonski razgovor sa ministrom nacionalne odbrane Republike Turske Hulusi Akarom.
 
Glavni fokus razgovora je bila razmjena mišljenja i ocjena situacije u Ukrajini i Siriji. Ministri odbrane su detaljno razgovarali o bezbednosti plovidbe Crnim morem u vezi sa rešavanjem problema izvoza žitarica sa teritorije Ukrajine.
 
Uočen je značaj nastavka bliske interakcije u Siriji u cilju održavanja dugoročne stabilnosti u regionu. Rusko-turski kontakti po ovim pitanjima će se nastaviti.

16:29

Rusija povećala izvoz nafte?

Rusija šalje sve više nafte u Kozmino, svoju glavnu luku na istoku. U Kozminu, prenosi Reuters, Rusi sada šalju petinu nafte više nego prije.
 
To je pokušaj da se zadovolje rastući zahtjevi azijskih kupaca, ali i da se ublaži naftni embargo koji je najavila Evropska unija.
 
Ruski Transneft, koji ima monopol na naftovodima, povećao je količinu sirove nafte koju šalje u Kozmino za oko 70.000 barela dnevno koristeći hemijske aditive za ubrzanje protoka nafte, rekli su izvori Rojtersu.

15:29

Šolc: "Rusija neće moći da održi snagu"

Rusija neće moći održati svoju snagu i sposobnosti zbog oštrih sankcija koje je Zapad uveo zemlji zbog napada na Ukrajinu, izjavio je danas njemački kancelar Olaf Šolc, dodajući da su sankcije "veoma efikasne i dugotrajne" i da će postaviti rusku ekonomiju decenijama unazad."
 
"Rusija neće moći da učestvuje u svjetskom napretku, u ekonomskom i tehničkom napretku. To je svakim danom sve jasnije i to je ozbiljan problem za Rusiju", rekao je Šolc na konferenciji za novinare u glavnom gradu Litvanije sa šefovima baltičkih država .

15:24

Kadirov najavio masovni napad

Ramzan @RKadirov_95 Kadirov je najavio masovni napad na pozicije ukrajinskih nacionalista u LNR.
 
„Kao što praksa pokazuje, ma kakvim savremenim oružjem bili opremljeni nacionalisti i Bandera, u slučaju ofanzive naših boraca, oni odmah odbacuju sve što ih spriječava da izbjegnu neminovnu kaznu.
 
Ali kazna zadesi sve. Nećete daleko stići!" – rekao je šef Čečenije.

15:03

Rusi kontrolišu 97 odsto Luganske oblasti

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da moskovske snage imaju kontrolu nad 97 odsto Luganske oblasti u istočnoj Ukrajini.
 
Guverner Luganska Serhii Haidai priznao je da ruske snage kontrolišu industrijsku periferiju grada, rekavši za Asošijeted pres: "Najteže ulične bitke se nastavljaju, sa različitim stepenom uspjeha. Situacija se stalno mijenja, ali Ukrajinci odbijaju napade."


14:52

Zelenski: "Nećemo popustiti"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Kijev neće pristati na zastoj na bojnom polju sa Rusijom i da ima za cilj da povrati kontrolu nad teritorijom koju je okupirala Moskva.
 
"Već smo izgubili previše ljudi da bismo jednostavno ustupili svoju teritoriju", poručio je Zelenski u video obraćanju na dogadjaju koji je organizovao "FT Lajv" i dodao da zastoj nije opcija za Kijev, prenosi Rojters.
 
Takođe je rekao da "moraju da postignu potpunu deokupaciju cijele njihove teritorije". Prethodno je ukrajinski lider rekao da je veoma srećan zato što je Boris DŽonson i dalje premijer Velike Britanije.
 
"Drago mi je što nismo izgubili veoma važnog saveznika, ovo je sjajna vest", poručio je Zelenski.

14:49

"Nacionalisti zapalili manastir, pucali na monahe"

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenko rekao je danas, pozivajući se na izjave očevidaca monaha i stanovnika Svjatogorska, da su ukrajinski nacionalisti zapalili drveno manastirsko naselje u blizini s Svjatogorska Laura, jedno od najsvetijih mesta Ruske pravoslavne crkve.
 
"Svjedočenje lokalaca i monaha u gradu Svjatogorsku dokazuje da su naselje Svi sveci zapalili ukrajinski nacionalisti 5. juna", kazao je Konašenkov, preneo je TAS S.
 
Monasi, kao i lokalna milicija, pokušavali su da ugase vatru, ali im ukrajinski nacionalisti nisu dozvolili da to urade, pošto su pucali na njih, dodao je ruski general.

14:25

Džonson: Bez pritiska na Zelenskog

Svjetske sile ne smeju pritiskati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenski da prihvati loš mirovni sporazum sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izjavio je danas premijer Velike Britanije Boris DŽonson, javlja Rojters.
 
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je na sjednici vlade da je London spreman za nove sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, dodao je DŽonsonov portparol.
 
DŽonson je rekao da će Britanija ostati na čelu zemalja koje pružaju podršku Ukrajini.
 
"DŽonson je, takođe, izjavio da je od suštinskog značaja da Zelenski ne bude pod pritiskom da prihvati loš mirovni sporazum, jer loši sporazumi ne traju dugo. On je rekao da svijet mora da izbjegne bilo koji ishod u kojem bi djelovalo da se Putinova nedozvoljena agresija isplatila", dodao je portparol britanskog premijera.

13:45

Evropski sud za ljudska prava više nije nadležan u Rusiji

Ruska Državna duma usvojila je danas dva zakona kojima se ukida jurisdikcija Evropskog suda za ljudska prava (ECR) na teritoriji Rusije, nakon što je Moskva saopštila da planira da napusti taj sud uslijed konflikta u Ukrajini, prenio je Rojters.
 
Jedan od dva zakona ukida jurisdikciju ECCR u Rusiji, a drugi odredjuje 16. mart kao trenutak odvajanja, pa presude protiv Rusije donijete nakon tog dana ne mogu da se implementiraju, preneo je Rojters.
 
Ministarski komitet Savjeta Evrope odlučio je da izbaci Rusiju iz Evropskog suda za ljudska prava 15. marta, što je uslijedilo kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu.

13:44

Zelenski: Veoma sam srećan zbog Džonsona

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je "veoma srećan" zato što je Boris DŽonson i dalje premijer Velike Britanije.
 
"Drago mi je što nismo izgubili veoma važnog saveznika, ovo je sjajna vijest", poručio je Zelenski u video obraćanju na dogadjaju koji je organizovao "FT Lajv", prenosi agencija Rojters.
 
DŽonsonu su juče poslanici njegove Konzervativne partije u parlamentu izglasali poverenje.


12:56

"Borci čine sve da zadrže pozicije u Sjeverodonjecku"

Ukrajinski borci čine sve što je moguće da zadrže svoje pozicije u istočnom gradu Sjeverodonjecku, gdje je situacija i dalje veoma teška, izjavio je danas za ukrajinsku televiziju gradonačelnik Oleksandr Strjuk.
 
Kako je rekao, Rusija šalje još vojnika sa ciljem da zauzme cijeli grad, prenosi agencija Rojters.
 
"Naše oružane snage su ojačale svoje pozicije i drže liniju", kazao je Strjuk.

12:55

Otvorena je putna komunikacija sa teritorije Rusije duž kopna do Krima, rekao je Šojgu.

12:38

Minsk: Počelo uvježbavanje vojske za prelazak u ratno stanje

Oružane snage Bjelorusije počele su seriju manevara kojima se uvježbava borbena gotovost u uslovima prelaska iz mirnodopskog u ratno stanje, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.
 
„Glavni cilj vježbi je izvođenje čitavog niza kontinuiranih obuka koje uključuju sve kategorije vojnog osoblja, vojnih jedinica i komandnih centara, koji treba da uvježbavaju koordinirane mere za prelazak iz mira u rat“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Bjelorusije na Telegramu, a prenosi TAS S.
 
Ministarstvo odbrane je objasnilo da se ove mjere preduzimaju u skladu sa planom obuke za 2021-2022. bjeloruskih oružanih snaga.
 
„Obuka borbene gotovosti održava se nakon još jedne regrutne kampanje, u trenutku kada su regruti već savladali osnovne vojne veštine“, navelo je Ministarstvo odbrane, navodi TAS S.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )