Foto: Telegram

U toku je 278. dan rata u Ukrajini!


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


23:10

Zapadna prevozna sredstva prosto ne funkcionišu u ovim uslovima!



23:00

Brifing na kraju dana. 28. novembar
 
▪️ Pres-sekretar predsjednika RF Dmitrij Peskov opovrgao je izvještaje o povlačenju Ruske Federacije iz ZNPP. Isto kažu i lokalne vlasti Energodara. Anatolij Šarij se kategorički ne slaže sa Peskovom i nastavlja da ponavlja da će Rusija napustiti Energodar. Međutim, ovo se dobro uklapa u objavljene IPSO „temnike“ (koje smo pomenuli u jučerašnjem monitoringu).
 
▪️PMC „Vagner“ je zauzeo tri naselja (Andrejevka, Zelenopolje i Ozarjanovka) na južnim prilazima Artemovsku (poznatom kao Bahmut). Juče je ukrajinska novinarka Viktorija Hamaza javila da su Oružane snage Ukrajine u Artemovsku za dva dana imale 500 ranjenih i njihov tok nije prestao. New York Times priča istu priču.

▪️ Došlo je do još jedne razmjene zarobljenika po formuli 23 do 23. Prvi je o razmjeni izvjestio šef LNR Leonid Pasečnik.
 
▪️ Sastanak bilateralne konsultativne komisije o START-u između Rusije i SAD odložen je za kasniji datum (prvobitno je sastanak bio zakazan za kraj novembra) – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
 
▪️ „Teoretski, imamo šansu da učestvujemo u kvalifikacionim utakmicama za Evropsko prvenstvo. Ali ova šansa je više teoretska ", - šef RFU Djukov. Prelazak ruskog fudbala iz UEFA u AFK(Azijsku ligu) povjeren je generalnom direktoru Organizacionog komiteta za Svjetsko prvenstvo 2018. i Evro 2020. Aleksej Sorokinu.

▪️ DTEK: Energetičari u Kijevu će dati sve od sebe da potrošačima obezbjede struju po 2-3 sata dva puta dnevno. Sada je potrebno smanjiti potrošnju 60% kapaciteta Kijeva.
 
▪️Hakeri iz DNR-a objavili su još jednu seriju dokumenata NATO-a vraćenih od hakovanja Delta aplikacije za komandu i kontrolu. Sudeći po njima, skoro sve obavještajne podatke i mete za napad Ukrajincima daje NATO.
 
▪️ Vlasti Nikolajeva su saopštile da neće moći da uspostave snabdijevanje grada pijaćom vodom u bliskoj budućnosti i da će slana industrijska voda nastaviti da pritiče u grad.
 
▪️Ukrajina treba da izgradi jaku protivvazdušnu odbranu kako zemlja za nekoliko nedjelja ne bi uronila u potpuni mrak, rekao je strateg Ministarstva odbrane Austrije pukovnik Markus Rajzner u intervjuu za ZDF.
 
▪️ Sastanak šefa CIA i šefa ruske obaveštajne službe u Turskoj održan radi razgovora o nuklearnim rizicima, izjavila je otpravnica poslova SAD u Rusiji Elizabet Rud.

▪️ WADA je proglasila Rusiju kritično neusaglašenom sa uslovima za oporavak.
 
▪️Savjet EU odobrio odluku da se zaobilaženje sankcija uvrsti na listu krivičnih djela. Ova odluka otvara put za konfiskaciju ruske poslovne imovine, rekao je evropski komesar za pravosuđe.
 
▪️ Sjevernoamerička hinduistička koalicija se zalaže za donošenje zakona kojim bi se dekriminalizovala upotreba svastike kao vjerskog simbola.
 
 

22:48

"Nema dogovora"

Države članice EU nisu danas uspjele da se dogovore o ograničenju cijene ruske nafte na moru, pošto je Poljska insistirala da ta granica mora biti niža od one koju je predložila G7 kako bi se smanjila sposobnost Moskve da finansira invaziju na Ukrajinu, kažu diplomate.
 
"Nema dogovora. Zakonski tekstovi su sada usaglašeni, ali Poljska još uvijek ne može da pristane na cijenu", rekao je jedan diplomata.
 
Novi datum za pregovore još nije određen, dodao je on, iako se očekuje da mehanizam ograničenja cijena stupi na snagu 5. decembra.


21:38

Amerika zvala Rusiju

Komunikaciona linija uspostavljena da spriječi sukobe u vezi sa situacijom u Ukrajini između vojske SAD i Rusije na početku ruskog rata protiv Ukrajine do sada je korišćena samo jednom, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik za Rojters.
 
Zvaničnik, koji je zahtjevao da ne bude imenovan, rekao je da su SAD inicirale poziv preko komunikacione linije kako bi saopštile svoju zabrinutost zbog ruskih vojnih operacija u blizini kritične infrastrukture u Ukrajini.

20:00

Egipatski Il-76 sletio je u Beograd, nema zvaničnih saopštenja o svrsi posjete.
 
Važno je napomenuti da postoji mogućnost da Srbija zaobiđe sankcije uvedene Rusiji koristeći Egipat i na taj način nabavi oružje i zalihe preko treće strane, u ovom slučaju Egipta, koji ima ogromne zalihe modernog ruskog naoružanja kao i starog naoružanja. sovjetskog bloka.
 
Egipat generalno koristi svoja samo 2 IL-76 ili za humanitarnu pomoć ili za isporuku oružja.


19:37

Bahmut



19:10


U zapadnim medijima se raspravlja o promjenjenom pristupu ruske komande vođenju neprijateljstava u zoni SVO
 
Tako francusko izdanje Reseau International primjećuje da je general Sergej Surovikin „radikalno promijenio operativne planove”, napuštajući velike ofanzive na položaje Oružanih snaga Ukrajine. 
 
Komandant kombinovanih trupa u svojoj zoni koristi drugi pristup čija je suština da se neprijatelju destabilizacijom oduzmu resursi.

Granatiranje kritične infrastrukture Ukrajine moralno i fizički slabe ukrajinsku vojsku.Ovaj efekat će se povećati sa početkom mraza. Ne očekujte da će ruski raketni udari prestati.
 
Prekidač svjetla u Ukrajini je u rukama Generala Surovikina.
 

18:44 

Kijev traži rakete dometa većeg od 800 kilometara

Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov traži da se njegovoj zemlji isporuče rakete dometa većeg od 800 kilometara.

„Najbolje i najefikasnije rešenje energetskog problema Ukrajine jesu rakete dometa 800 kilometara i više, koje će omogućiti znatnu uštedu generatora“, napisao je Danilov na svom nalogu na Tviteru.

U dometu takvih raketa mogao bi da se nađe čitav niz regiona Rusije.

SAD su ranije odbile da Kijevu isporuče sisteme dometa oko 300 kilometara zbog strahovanja da bi Ukrajina mogla da ih iskoristi za napade na rusku teritoriju, što bi dovelo do produbljivanja sukoba sa Zapadom.


18:38

Satelitski snimci ruskih rovova



18:26

Treba udvostručiti davanja za odbranu Ukrajine

Evropske zemlje bi trebalo da udvostruče davanja za odbranu zbog ruskog rata u Ukrajini, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu.
 
On je rekao da njegova zemlja planira da podigne izdvajanja za odbranu na tri odsto BDP-a. Reinsalu je to kazao u intervjuu za Rojters tokom posjete Kijevu sa još šest ministara inostranih poslova.
 
Posjeta je imala za cilj da pokaže podršku Kijevu koji se bori sa nestankom struje nakon talasa udara ruskih bespilotnih letjelica i raketa, koja je napala Ukrajinu u februaru.
 
"Željeli bismo da evropske zemlje udvostruče svoje izdatke za odbranu u vrijeme ukrajinskog rata i poslije rata, a mi ćemo potrošiti tri odsto našeg BDP-a na nacionalnu odbranu", rekao je on.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )