Foto: Telegram

286. dan rata u Ukrajini!


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


16:40

Bahmut!


16:35

Zelenski u Dobasu; Slavjansk!



16:30

 "Niko ne zna gdje su ruske "zamrznute" pare"

Zapadne zemlje ne mogu da ispune sopstvene sankcije i blokiraju dvije trećine rezervi Ruske centralne banke. Jer niko ne zna gdje su.
 
Nakon izbijanja neprijateljstava u Ukrajini, zemlje G7 odlučile su da blokiraju ruske zlatne i devizne rezerve koje se nalaze u inostranstvu, a procjenjene su na 300 milijardi dolara. 

Na kraju je manje od trećine ove sume zamrznut, a ostatak jednostavno nije pronađen. 
 
Ovo izvještava analitički centar Atlantskog saveta koji radi sa NATO.
 
Sada zvaničnici pokušavaju da pronađu preostale rezerve ili rusku instituciju koja ih posjeduje. 
Istovremeno, kažu analitičari, Centralna banka Ruske Federacije ne olakšava zadatak – posljednji put je regulator objavio izvještaj o strukturi svojih rezervi u januaru i od tada ga nije ažurirao.


16:17

MI-6 je preneo obavještajne podatke Kancelariji predsjednika i Generalštabu OSU da je Kremlj odlučio da rasporedi takozvane arktičke trupe (Sjeverna flota USC) na istočni front. 
 
Britanski obavještajci sugerišu da ruska komanda želi da po hladnom vremenu krene u kontranapad kod Svatova.
 

16:10

Streljaju svoje!

U jedinicama Oružanih snaga Ukrajine raspoređenim duž linije fronta u Donbasu primjećuju se slučajevi pogubljenja vojske zbog nepoštovanja naređenja svojih komandanata.

Saopštio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na podatke dobijene od obaveštajnog vojnog resora republike.
 
▪️Prema njegovim riječima, slučajevi streljanja od strane prijekog suda zabilježeni su u oblastima naselja Artemovsk, Seversk, Kremenaja i Svatovo

Napomena: Ruski dron snimio je pogubljenje tri ukrajinska vojnika u okolini Bahmuta na teritoriji pod kontrolom ukrajinskih snaga!

16:01

Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini

Mađarska je danas blokirala odluku o paketu pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra i tako primorala Evropsku komisiju i EU da traže alternativno rešenje kako bi Ukrajina dobila finansijsku pomoć u januaru. Mađarski veto znači da su odluke o svim ostalim predmetima na dnevnom redu ministara finansija odložene, među njima i odluka o zamrzavanju 7.5 milijardi evra sredstava EU za Mađarsku koja su blokirana zbog kršenja vladavine zakona u Mađarskoj, prenosi AP.
 
Komisija će razmotriti kako da "obezbijedi rješenje za Ukrajinu već od januara", rekao je komesar EU za budžet Johanes Han tokom sjednice ministara finasija. To bi podrazumjevalo takozvanu poboljšanju saradnju tj. pravni put za izbjegavanja veta, rekli su zvaničnici EU.
 
"Nismo bili u mogućnosti da usvojimo paket u cjelini, ali nećemo biti obeshrabreni", rekao je češki ministar finasnija Zbinek Stanjura, predsjedavajući skupa ministara i dodao: "Naša ambicija ostaje da počnemo isplate Ukrajini u januaru". Rekao je da je zadužio Savjet EU da radi na "riješenju koje podržava 26 država članica" čime bi se zaobišao mađarski veto, prenosi AP.
 
Vlade članica EU imaju rok do 19. decembra da zauzmu stav o zamrzavanju fondova EU za Mađarsku, a Komisija takođe insistira da Budimpešta primjeni 27 "prekretnica" u demokratskim reformama kako bi se Mađarskoj bila omogućena finansijska sredstva. Lideri EU će se sastati na dvodnevnom samitu sljedeće nedjelje, što povećava šanse da će ta pitanja ipak biti riješena kasnije.

15:47

Oliver Stoun: SAD govore Rusima šta da rade – smješno je
 
🔥 Sjedinjene Američke Države su odgovorne za raspirivanje sukoba u Donbasu, smatra proslavljeni reditelj Oliver Stoun u intervjuu listu Politika na filmskom festivalu RSIFF. On je dodao da su SAD stručnjak za osudu svake zemlje, dok Vašington krši sva pravila kada želi.
 
 ⚔️ Napominjući da ne želi da ulazi u širu priču oko događaja u Ukrajini i Donbasu, jer, kako je rekao, „taj slučaj nije nimalo jednostavan“, Stoun se zapitao ko je sve to izazvao.

🗣 „Šta se tamo u Donbasu događalo od 2014. i koliko se ljudi odande iselilo jer su Sjedinjene Države teško naoružavale ukrajinsku vojsku. Od 2014. godine Ukrajina nije više bila neutralna, bila je protiv Rusa i to je ono što je poremetilo ravnotežu vojne opreme i otuda dolazi rat. Kao i sve, svaki rat ima uzrok i posljedicu“, kazao je Stoun.


15:30

Šojgu: Ukrajinska vojska u novembru izgubila preko 8.000 vojnika
 
🔊 Ukrajinske snage su u novembru izgubile 8.300 vojnika, pet aviona, 10 helikoptera, 149 tenkova, više od 300 oklopnih transportera, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
 
💥 Ruska vojska je u posljednjem periodu oslobodila Majorsk, Pavlovku, Opitno, Andrejevku, Belegorovku Južnu i Kurdjumovku u Donbasu, naveo je ruski ministar.
 
🗣 „Na lugansko-donjeckom i južnodonjeckom dijelu fronta nanijeti su veliki gubici protivniku i u ljudstvu i u vojnoj tehnici“, dodao je on.
 
☢️ Kijevski režim nastoji da stvori privid opasnosti od nuklearne katastrofe, nastavljajući ciljano da gađa Zaporošku nuklearku, rekao je ruski ministar odbrane.

‼️ Samo u posljednje dvije nedjelje ukrajinske snage ispalile su 33 projektila velikog kalibra na nuklearku, naveo je on.

15:17

Najmanje šestoro civila poginulo je u ukrajinskom granatiranju Donjecka, saopštio je gradonačelnik tog grada Aleksej Kulemzin.
 
💥 Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin izjavio je da je prilikom ukrajinskog granatiranja centralnog Vorošilovskog rejona Donjecka projektil pogodio drugi sprat tržnog centra „Jelou“ na području centralne robne kuće. U napadu je, prema prvim informacijama, poginula jedna žena, naveo je Kulemzin.
 
‼️ Jedan od ukrajinskih projektila pao je na pravoslavni hram u centru Donjecka, prenosi dopisnik Sputnjika. Prema prvim podacima, jedna žena je ranjena.
 
 
 
14:10

Masovan napad na ukrajinski sistem vojne komande

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija izvršila masovan napad visoke preciznosti na ukrajinski sistem vojne komande u ponedjeljak, objavila je danas agencija RIA.
 
Ukrajina je u ponedeljak saopštila da su najmanje četiri osobe poginule u ruskim raketnim napadima, ali da je većinu od oko 70 ruskih projektila oborila ukrajinska vojska, preneo je Rojters.



13:50

Stiglo još paketa

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je danas da su ukrajinske ambasade u Rumuniji i Danskoj dobile ''krvave pakete'', nakon drugih ambasada te zemlje u svijetu.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je u posljednje vrijeme zabilježno više od 20 sličnih slučajeva, kada su ambasadama stizale pošiljke oštrog mirisa u kojima su se nalazile životinjske oči, prenosi Rojters. Ukrajinska vlada obratila se 2. decembra stranim vladama sa zahtijevom da pojačaju bezbjednost u ukrajinskim ambasadama.
 
Ukrajinske ambasade i konzulati su dodatno pooštrili mere bezbjednosti.


12:50

Najveći propust Rusa?

"Ako Rusija procjeni da su incidenti u vazdušnim bazama bili namjerni napadi, vjerovatno će ih smatrati jednim od strateški najznačajnijih propusta zaštite snaga od početka invazije na Ukrajinu", saopštilo je u utorak britansko ministarstvo obrane.


12:48

Šojgu: Prijeti nam nuklearna katastrofa

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu optužio je Ukrajinu da nastavlja granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje i tako stvara prijetnju moguće nuklearne katastrofe.


12:47

Donjeck pod vatrom, vidi se crni dim



12:43

Rusija i Ukrajina danas razmjenjuju po 60 zarobljenih vojnika

Rusija i Ukrajina su spremne da danas razmjene po 60 ratnih vojnih zarobljenika, izjavio je proruski lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
 
Pušilin je napisao na Telegramu da se danas održava još jedna razmjena zarobljenih vojnika sa Ukrajinom po principu 60 za 60, prenio je Rojters.

12:33

Zabranjen program ruske televizije Dožd u Letoniji

Letonska radiodifuzna agencija oduzela je danas dozvolu za emitovanje ruskoj televizijskoj stanici TV Dožd, izjavio je danas predsjednik tog tijela Ivars Abolins.


10:22

Zakazan sastanak SB UN o situaciji u Ukrajini

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN, Dmitrij Poljanski, rekao je da će Savjet bezbjednosti UN održati danas sastanak o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

10:19

Rusija postavila raketne sisteme "Bastion" na ostrvu u blizini Japana

Ruski mobilni anti-brodski raketni sistemi "Bastion", postavljeni su na sjevernom Kurilskom ostrvu Paramušir, dijelu lanca ostrva koji se proteže između Japana i ruskog poluostrva Kamčatka, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )