Foto: Telegram

Ušli smo u 84 dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba! U Marijupolju i dalje traje predaja vojnika iz železare "Azovstalj" Najviše ukrajinskih vojnika koji su se skrivali u čeličani u Azovstalju evakuisano je juče. Rusi tvrde da se većina vojnika predala. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak saopštio je da su rusko-ukrajinski pregovori obustavljeni, ali je napomenuo da to ne znači da stranke na kraju neće sjesti za pregovarački sto.

19:55

Na društvenim mrežama pojavio se izveštaj ukrajinskog Generalštaba o situaciji na ratištu. Rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine o današnjim dejstvima na frontu u Ukrajini:
 
– Na Sjeverskom pravcu artiljerija Oružanih snaga Rusije gađala je uporišta Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja. Janžulovka i Progres, Černjigovska i Sumska oblast.
 
– Na harkovskom pravcu glavni napori ruskih snaga usmjereni su na vatrenu štetu jedinica Oružanih snaga Ukrajine. - Na slavjanskom pravcu, snage Ruske Federacije, uz podršku artiljerije, vodile su borbe u oblasti Dovgenskog.
 
– Na pravcu Donjecka ruske trupe su gađale položaje Oružanih snaga Ukrajine duž linije dodira iz čitavog spektra naoružanja, uključujući avijaciju.
 
– Na Limanskom pravcu snage Ruske Federacije namjeravaju da se učvrste na ranije zauzetim linijama. Koristili su avijaciju u rejonima naselja Toškovka, Zolotoe, Avdejevka, Vladimirovka i Vodjane.
 
– Na sjeverodonjeckom pravcu snage Ruske Federacije izvele su jurišne akcije u okrugu naselja Nižnjeje.
 
- Aktivna ofanziva ruske armije na Bahmutskom, Avdejevskom, Kurahovskom pravcu.

17:50

Razbijena baza 17. bataljona 57. OMPBR Oružanih snaga Ukrajine, u selu Staraja Zburjevka kod Hersona
 
 "Prirodno" smješten u internatu. Gomila napuštene komunikacione opreme, dokumenata i impresivna količina izgorjele opreme. Uopšte, nikada nisam video toliki broj spaljenih BRDM-a kao u Hersonskoj oblasti- prenosi reporter Rudenko sa fronta.


17:34

Kraj priče o legendarnim borcima!



17:15

Ukrajinski vojnik prestravljen nakon "nastupa" ruskog vojnika prilikom zarobljavanja. Uzaludno ga poslije ostali ruski vojnici umiruju!




17:10

Nakon videa od danas ranije evo i fotografija Terminatora na frontu!


16:52

Napad na ukrajinske položaje u šumama na prilazu Severnodonjecku!



16:33

Rusi "obradili" spot pobjednika Evrovizije Kaluš orkestra!


16:17

Avdievka,ofanziva ruskih snaga!


16:10

Vostok prenosi snimke iz Azovstala


15:42

Ukrajinci gađali Donjeck i Jasinivataju

Ukrajinske trupe ispalile su pet raketa BM-21 Grad i pet granata kalibra 122 mm na Jasinovataju i Petrovski okrug Donjecka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

15:34
 
Zarobljeni pripadnici VSU u bolnici u DNR

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je prvi snimak sa zarobljenim ukrajinskim vojnicima iz pogona Azovstalj, koji se sada nalaze na lečenju u bolnici u DNR.
 
-Nalazim se u bolnici u gradu Novoazovsku. Moj stav je normalan. Nemaju neurofizički ili psihološki uticaj na mene. Pogledali su mi nogu i rekli da je sve u redu. Hrana je odlična, Viktor Šapošnjikov , zarobljeni vojnik ukrajinskih trupa, rekao je u snimku Ministarstva odbrane.
 

15:22

Husnulin: Oslobođene teritorije prelaze na rublju

Vice-premijer Rusije Marat Husnulin izjavio je da će oslobođene teritorije u Ukrajini prelaziti na obračun u rubljama i da će građanima plate i penzije biti isplaćivane u rubljama.
 
Husnulin, koji se nalazi u posjeti Melitopolju, rekao je i da će Rusija učestvovati u obnovi tih oblasti.
 
 15:15

Zelenski produžava ratno stanje za 90 dana

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski predložio je da se ratno stanje u zemlji, koje ističe 25. maja, produži za 90 dana.

15:11

Prodor ruskih trupa na Bahamutskom pravcu

Savezničke snage Ruske Federacije i NM LNR napreduju Bahmutskom magistralom – najvažnijom arterijom koja povezuje Lugansk i Artemovsk. Ovo je omogućilo da se razdvoji grupacija Oružanih snaga Ukrajine u toj oblasti.

15:10

Turska je blokirala početak pregovora u Alijansi o pristupanju Finske i Švedske, navodi DPA, pozivajući se na izvore u NATO-u.

15:09

Rusi koriste laserske sisteme naoružanja u Ukrajini, prenose mediji pozivajući se na izjavu zamenika premijera Rusije Jurija Borisova

15:05
 
U sukobima poginulo 46 ukrajinskih vojnika

Ukrajinska vojska pretrpjela je gubitke od 46 žrtava u današnjim sukobima sa snagama Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), a još 28 ukrajinskih vojnika položilo je oružje, izjavili su zvaničnici tih oblasti.
 
Portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin rekao je da su njihovi vojnici “eliminisali 36 Ukrajinaca, osam primjeraka raznog naoružanja, dva borbena pješadijska vozila, jedan oklopni transporter i tri kamiona”, prenosi TASS.

14:33

Ruska filijala Gugla podnosi zahtjev za bankrot

Ruska filijala Gugla izvjestila je da namjerava da podnese zahtjev za bankrot jer ne može da ispunjava finansijske obaveze, navodi se u materijalu objavljenom na sajtu ruskog Jedinstvenog državnog registra pravnih lica, javlja Tas.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )