Foto: Telegram

RAT u Ukrajini danas je ušao u 102. dan. I dalje pratite RAT UŽIVO na cafe.ba! Svi koji nas pratite putem društvenih mreža, sve aktuelne vijesti koje ne dijelimo na društvenim mrežama možete pronaći direktnim ulazom na cafe.ba ili instaliranjem naše aplikacije na Google prodavnici!

20:20

Ramzan Kadirov @RKadirov_95 prikazao je snimke bitaka u Kamiševahu (LNR), gdje je ruska vojska počela da koristi novu taktiku protiv nacionalista.
 
„Na snimku izviđanja iz vazduha vidi se kako su nacionalisti u totalnoj panici. Pokušavajući da spasu svoju kožu od granatiranja, oni se stalno kreću na različite tačke, ali im to ne pomaže. Teška kazna odmazde stiže svakoga od njih! – napisao je šef Čečenije.


20:18

Orban "naružio" Zelenskog!

Mađarski premijer Viktor Orban odgovario Zelenskom: „Nije me briga za SAD i Ukrajinu. Ja sam Mađar po nacionalnosti i ne želim da izgubim svoju državu zbog idiota koji je napravio masakr u centru Evrope, a sa kim, sa Rusijom“.

20:15

Srpski dobrovoljci u Donbasu!

20:12

Rojters: Na istoku Ukrajine ubijen ruski general Kutuzov

Ruski general Roman Kutuzov ubijen je na istoku Ukrajine, javio je danas Rojters pozivajući se na saopštenje novinara ruskog državnog medija Aleksandera Sladkova.
 
U izvještaju, koji je na Telegramu objavio Sladkov, nije precizirano kada i gde je ubijen general-major Kutuzov.
 
Britanska agencija navodi da se rusko Ministarstvo odbrane nije još oglasilo.


20:05

Čebotarjev: Zemaljski TV signal nedostupan u Donjecku

Zemaljski televizijski signal nedostupan je građanima Donjecka zbog večerašnjeg ukrajinskog bombardovanja, izjavio je zamjenik generalnog direktora Javnog radio-televizijskog centra Aleksandar Čebotarjev.
 
"U ovom trenutku zemaljski TV signal je nedostupan u svim distriktima Donjecka. Napad (na distrikt Petrovski u blizini TV tornja) je razlog", rekao je Čebotarjev za TAS.


19:45

CNN: Nestašica pijaće vode u Marijupolju, opasnost od zaraze

Marijupolj je suočen sa kritičnom nestašicom vode za piće, izjavio je danas Petro Andrušenko, savjetnik gradonačelnika /ukrajinske vlasti/ tog ukrajinskog grada Vadima Bojčenka.
 
Andrušenko, koji se ne nalazi u Marijupolju, kaže da ljudi moraju da se registruju da bi na dva dana dobijali vodu za piće i tvrdi da voda koju obezbeđuju ruske "okupatorske" vlasti nije dobra za piće, prenosi Si-En-En (CNN).

/izvor vijesti ne boravi u Mariupolju od početka borbi za grad ,polovinom marta je napusti i njegov izvještaj treba primiti sa dozom rezerve/

18:14

DNR: Donjeck na udaru ukrajinskih raketnih jedinica

Ukrajinska vojska je izvršila danas još jedan raketni napad na Donjeck višecjevnim raketnim sistemima Grad, saopšteno je iz Združenog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre samoproglašene Donjecke Narodne Republike.
 
"U 18.10 lansirano je deset raketa iz višecjevnih raketnih sistema BM-21 Grad", saopšteno je iz Centra na Telegram kanalu, prenosi agencija TAS.
 
Ukrajinske rakete su pogodile Petrovski okrug, jedno od najčešće raketiranih područja u Donjeckoj Narodnoj Republici, dodaje TAS.

18:12

Malijar: Naoružanje za Ukrajinu nije jednokratna pomoć

Zapadni saveznici moraju da shvate da obezbjeđivanje teškog naoružanja Ukrajini nije jednokratna pomoć, već se mora nastaviti do pobjede, izjavila je danas zamijenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.
 
"Oružje je već pocelo da stiže, ali to nije dovoljno da se ruskoj vojsci pruži dovoljno snažan otpor. Uvek će nam biti potrebna podrška s obzirom da smo već ušli u dugotrajni rat. Zapad mora da shvati da ovo nije jednokratna pomoć, već pomoć do pobjede", poručila je Malijar, prenosi Si-En-En.

17:37

Ruski general Roman Kutuzov je poginuo u Ukrajini

Još nije bilo zvaničnog saopštenja ruskog Ministarstva odbrane, ali proruski telegram kanali već izražavaju saučešće.


17:34

Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile su vazdušni prostor za Lavrovljev avion, koji bi trebalo da stigne do Srbije, prenose Večernje novosti, pozivajući se na izvor

16:36

Ukrajinska protivvazdušna odbrana (PVO) oborila je četiri ruske rakete lansirane na grad Nikolajev na jugu Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska Operativna komanda Jug.

 
"Tokom noćnog raketnog napada sa mora na jug Ukrajine naše PVO snage oborile su dvije rakete iznad mora, na prilazu Nikolajevskoj oblasti", navodi se u saopštenju ukrajinske Operativne komande Jug.
 
Si-En-En je prenio da je jutros u zoru region Nikolajev ponovo bio meta masivnog raketnog napada ruskog ratnog vazduhoplovstva, navodeći da su dvije rakete oborene od strane ukrajinske PVO.
 
"Ovakve smjele akcije ponovo otkrivaju prave namjere terorističke zemlje: pseudo-briga o humanitarnim koridorima i deblokada luka. To je samo izgovor za pristup ukrajinskoj pomorskoj infrastrukturi", navodi se u saopštenju ukrajinske Operativne komande Jug.
 
Ruske snage su pokušale da vrate izgubljene pozicije u dvije oblasti Nikoljeva, ali su "pretrpjele velike gubitke i povukle su se", navodi se u današnjem ažuriranom saopštenju Generalštaba oružanih snaga Ukrajine.
 
U obližnjem Hersonu, ukrajinska vojska je saopštila da šest dana nema ni mobilnu, ni internet vezu. Ruske trupe koje kontrolišu taj grad otvorile su ogranak političke partije "Jedinstvena Rusija" gde se prikupljaju podaci od stanovnicima grada. Teške borbe se vode i u Berislavskom okrugu, a mnoge kuće, putevi i mostovi su uništeni, saopštila je ukrajinska vojska.

15:06

Granatirana Gorlovka

U granatiranju ukrajinskih oružanih snaga grada Gorlovke ubijen je jedan civil, a tri su ranjena, izjavio je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.
 
"Do 13 časova 5. juna, tri civila su zadobila rane od posljedica granatiranja Oružanih snaga Ukrajine grada Gorlovke, a jedan je poginuo", objavio je Prihodko na Telegramu, prenosi Tas.

14:23

Ukrajinske snage NISU ZAUZELE kancelariju UN-a u Kramatorsku (ISPRAVLJENO)

Niz portala u regionu prenio je tvrdnju Donjecke Narodne Republike da su snage Ukrajine navodno zauzele kancelariju Ujedinjenih nacija u Kramatorsku. Predstavnik UN-a negirao je takve navode.


Portal Cafe.ba je takođe prenio ovu vijest, a nezavisnom provjerom portala Raskrinkavanje.ba je utvrđeno da je riječ o lažnoj vijesti.

Dakle, Oružane snage Ukrajine nisu zauzele kancelariju Ujedinjenih nacija u gradu Kramatorsku, kako je saopštio štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Tvrdnjom da su ukrajinske snage zauzele kancelariju Ujedinjenih nacija u Kramatorsku bavila se ukrajinska platforma za provjeru činjenica StopFake u analizi od 6. juna 2022. godine.
 
Kako u svojoj analizi navode, zvaničnik Ujedinjenih nacija za njihov portal demantovao je tvrdnje DNR-a.

Zvaničnik Ujedinjenih nacija negirao je tvrdnje štaba teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike o tome da su ukrajinske snage navodno zauzele kancelariju ove organizacije u gradu Kramatorsk. 


14:20

Slavjanski front



14:13

Bivši komandant bataljona snaga teritorijalne odbrane grada Hersona Dmitrij Kuzmenko podnio je zahtjev za ruski pasoš. 
 
Zajedno sa suprugom je u pasoški centar doneo neophodna dokumenta.
 
Dmitrij Kuzmenko je takođe rekao da je spreman da, ako to bude potrebno, da zajedno sa ruskom vojskom brani grad od ukrajinskih vlasti.
 


14:00

⚡✈️ Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska avijacija oborila ukrajinski lovac MiG-29, a jedinice PVO transportni An-26 sa naoružanjem i opremom.
 
⭕⭕⭕ "U toku vazdušne borbe u rejonu Slavjanska, u Donjeckoj Narodnoj Republici, oboren je avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Ruski PVO sistemi oborili su u rejonu Odese vojno-transportni avion An-26 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga koji je prevozio oružje i vojnu opremu", rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

13:50

Napad na Lisičansk sa juga! Cilje je staviti u totalno okruženje snage u Sjeverodonjecku i Lisičansku!



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )