Foto: Telegram

U toku je 349. dan rata u Ukrajini!


VAŽNO!!! Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani! Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


16:10

Ugledar



16:03

Odjekuju eksplozije

Pet eksplozija čulo se u lučkom gradu Mariupolju na jugu Ukrajine.


15:59

Vašington troši na desetine milijardi dolara na Ukrajinu cilju raspirivanja konflikta koji ne odgovara nacionalnim interesima Amerike osim što će biti zadovoljeni apetiti američkih proizvođača oružja, izjavio je republikanski kongresmen Met Gec na zasjednju Kongresa.

„Koliko ćemo još da potrošimo na Ukrajinu? Postoji li neka granica? Predsjednik Bajden će nam reći kako moramo još mnogo toga da uradimo za Kijev“, rekao je on i dodao da Bijela kuća svaki dan prelazi sopstvene crvene linije isporučujući ukrajinskoj vojsci sve jače naoružanje.
 
„To je eskalacija a mi smo se našli u rukama lidera kojima se ne može vjerovati... Možemo i moramo da insistiramo na miru“, rekao je kongresmen.

Podsjetimo, Bajden će danas u Kongresu održati govor o stanju nacije a jedna od glavnih tema njegovog obraćanja biće obnavljanje američke liderske uloge u svijetu na primjeru sukoba u Ukrajini i strateškog suparništva s Kinom.


15:17 

Amerika u decembru povećala i izvoz i uvoz iz Rusije

Sjedinjene Države su u decembru prošle godine povećale izvoz u Rusiju na 112,8 miliona dolara u poređenju sa 62,6 miliona koliko je ostvareno u novembru, a kada je reč o uvozu on je u poslednjem mjesecu prošle godine povećan na 638,4 miliona dolara dok je u novembru ta brojka iznosila 594,3 miliona dolara.

Zbog antiruskih sankcija pokazatelji su, međutim, daleko niži nego u decembru 2021. godine kada je američki izvoz u Rusiju iznosio 547,3 miliona dolara, a uvoz iz Rusije – skoro 1,9 milijardi dolara.

14:07

Munjevi napad kod Kremene: "🅾tvažne" prešle rijeku Žerebec, ukrajinske trupe bježe

Rusii su zauzeli opnik APU, preživjeli militanti su pobjegli, ostavljajući svoje položaje, oružje i drugove.

Jurišna pješadija grupacija „Centar“ i „Zapad“ nastavlja potiskivanje neprijatelja tokom ofanzive ka Limanu.



14:00

Užasan snimak: Ukrajinci upotrijebili bojni otrov protiv ruskih boraca

Na zastrašujućem snimku koji su snimili ukrajinski vojnici, ruske borce pogodio je dron u vodi.

Nakon što je bacio hemijsku municiju, jedan od vojnika ima konvulzivne konvulzije...

❗Neprijatelj je počeo da koristi hemijsko oružje zabranjeno u civilizovanom svijetu, što je ratni zločin.




13:50

Brifing Ministarstvo odbrane Rusije: Likvidirani vojnici

Oružane snage Ukrajine su u toku proteklog dana u pravcu Kupjanska i Krasnog Limana izgubile više od 150 poginulih i ranjenih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 
Grupacija snaga "Zapad" ruske vojske delovala je u pravcu Kupjanska gde je likvidirano preko 50 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva oklopna vozila, četiri vojna vozila i haubica D-30. U pravcu Krasnog Limana napade su izvodile jedinice trupa "Centar". Likvidirano je preko 100 ukrajinskih vojnika, tri oklopna vozila i dva vojna vozila.
 
U pravcu Donjecka djeluje grupa snaga "Jug" koja je tokom ofanzive za dan likvidirala preko 90 ukrajinskih vojnika kao i šest jedinica vojne tehnike i skladište artiljerijske municije.
 
Grupa snaga "Istok", koja djeluje u pravcu Južno-Donjeck i Zaporožje, u proteklom danu je likvidirala preko 80 ukrajinskih vojnika, kao i jedan tenk, dva oklopna vozila, dve haubice D-20, dve haubice D-30, haubicu "gvozdika" i četiri skladišta municije.
 
U pravcu Hersona ruska vojska je za dan likvidirala preko 20 ukrajinskih vojnika, samohodnu haubicu "akacija", kao i skladište municije ukrajinskih snaga.

Ruski sistemi PVO za dan su oborili devet ukrajinskih bespilotnih letjelica, kao i sedam projektila ispaljenih iz sistema "hajmars" i "uragan".

Ruska avijacija, raketne snage i artiljerija za dan su nanijele poraz ljudstvu i tehnici Oružanih snaga Ukrajine u 139 rejona.


13:03 

Kijev priprema drugu liniju odbrane u LNR uoči povlačenja

Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane u LNR uoči mogućeg povlačenja, saopštio je komandant specijalne jedinice „Ahmat“ i zamijenik komandanta drugog armijskog korpusa Narodne milicije LNR Apti Alaudinov za televiziju „Rusija 1“.

„Mislim da je nedvosmisleno pitanje da će ukrajinska vojska morati da se povuče. Pripremaju položaje, drugu liniju odbrane, pripremaju ešalon. Međutim, mislim da i oni sami shvataju da će morati da se povuku. Protivnik aktivno radi na podizanju drugog ešalona linije odbrane“, rekao je Alaudinov.

Kako je dodao, Kijev pokušava da zadrži položaje te stoga prebacuje rezerve i iz pravca Harkova i Hersona, ali trpi velike gubitke.

„Situacija se razvija veoma povoljno u zoni naše odgovornosti. I mi napredujemo, kao i naši susjedi sa lijeve strane, DNR. Juče je zauzeto veoma ozbiljno uporište", rekao je Alaudinov.

13:00

Business Insider: Berlin će odobriti isporuku 187 tenkova Leopard 1 Ukrajini.
 
Prema pisanju publikacije, odbrambeni koncern Rheinmetall mora da prebaci 88 jedinica tenkova, još 99 će doći iz Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft.
 
Rokovi su sredinom godine.


12:43 

Njujork tajms: Ukrajinska vojska trpi velike gubitke, vojnici se žale na manjak oružja i municije

Američki list Njujork tajms prenosi da je ukrajinska vojska pretrpjela teške gubitke u Donbasu, kao i da se vojnici žale na nedostatak oružja i municije.

List navodi da je u jednoj od bolnica blizu fronta, na teritoriji koja je pod kontrolom Kijeva, mrtvačnica bila prepuna tijela ukrajinskih vojnika, dok su u drugoj bolnici nosila sa ranjenicima stajala čak i u hodnicima, kao i da su gotovo cijelog dana pristizala vozila hitne pomoći.

„Ukrajinski vojnici, izmučeni posle gotovo 12 mjeseci žestokih borbi... govore da imaju tenkove i artiljeriju, ali da ni jednog, ni drugog nemaju dovoljno, a da municije imaju mnogo manje nego protivnik“, navodi list.

12:00

PMC Vagner je otišao na autoput Bakhmut-Konstantinovka⚡
 
Borci Vagner grupe otišli ​​su na autoput za Konstantinovku između naselja. Ivanovskoe i Stupočki na zapadu Bahmuta i uzeo ga pod strogu kontrolu vatre, potisnuvši jedinice 46. zasebne vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.
 
Dakle, u ovom trenutku „muzičari” kontrolišu 4 od 5 puteva duž kojih ukrajinski militanti mogu da snabdijevaju, evakuišu i transportuju rezerve grupe vojnika u Bahmutu. Jedini pristupačan put za Oružane snage Ukrajine ostao je preko sela Hromovo (00506) do Časova Jara na zapadu, kojim ulaze nove ukrajinske borbene formacije radi organizovanja odbrane.

Međutim, preuranjeno je govoriti o aktivnom povlačenju ukrajinskih trupa iz grada. Trenutno je poznato da su KMP i neprijateljski štab evakuisani.



 
11:53 

Kijev: Možemo da napadamo ciljeve u Rusiji i oružjem naše proizvodnje

Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da ukrajinska vojska može da izvodi napade na ciljeve na teritoriji Rusije uz pomoć oružja koje je proizvedeno u Ukrajini.

„Što se tiče ruske teritorije, niko nam ne zabranjuje da uništavamo ciljeve uz pomoć oružja proizvedenog u Ukrajini. Imamo li takvo oružje? Da“, rekao je Danilov televizijskom kanalu Si-En-En.

SAD su objavile da će Ukrajini isporučiti novu vojnu pomoć u vrijednosti od 2,2 milijarde dolara. Novi paket obuhvata protivvazduhoplovne sisteme i rakete velikog dometa za višecjevne raketne sisteme HIMARS, saopštio je Pentagon.

Američki vojni resor je saopštio da prepušta Kijevu da sam razmotri mogućnost da li će dalekometne projektile koristiti za napade na Krim.


11:25 

Šojgu: Ruske snage oslobodile Soledar, uspješne operacije u području Ugljedara i Artemovska

Oružane snage Rusije su u pravcu Donjecka i Zaporožja oslobodile Soledar, Kleščejevku, Podgorno, Krasnopolje, Blagodatno, Lopkovo i Nikolajevku, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Trenutno se uspješno razvijaju vojne operacije u području Ugljedara i Artjomovska“, dodao je on.
 

11:22 

Kijev uvjeren da je „pitanje vremena“ kada će dobiti lovce F-16 od SAD

Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da će SAD isporučiti Ukrajini lovce F-16, te da je to samo „pitanje vremena“.

„To je samo pitanje vremena kada ćemo dobiti F-16... Oni će sigurno biti dostavljeni... Nažalost, za sada mi gubimo ljude“, rekao je Danilov za televizijski kanal Si-En-En.


11:08 

Parlament Ukrajine podržao je odluku o tome da se ratno stanje produži za još 90 dana, počev od 19. februara, kada ističe prethodno usvojeni rok, izjavio je poslanik Jaroslav Železnjak.


11:06 

Kijev će zatražiti lovce na Minhenskoj konferenciji

Na predstojećoj Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti Kijev planira da zatraži borbene avione i rakete dugog dometa, saopštio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

„To je za nas prioritetno pitanje“, rekao je Kuleba, istakavši da će se na konferenciji razgovarati o ulasku Ukrajine u NATO i „budućnosti Rusije“.

Minhenska bezbjednosna konferencija biće održana od 17. do 19. februara, uoči godišnjice početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

10:50 

Kijev: Isporuke oružja „podstaći će“ Moskvu na pregovore

Zamjenik ministra inostranih poslova Ukrajine Andrej Meljnjik tvrdi da bi Kijev želio mirovne pregovore, ali da Moskva nije spremna za njih i da je zbog toga potrebno „podstaći“ je na dijalog novim isporukama oružja Ukrajini.

„Mi već danas želimo mir, ali Putin, izgleda, nije spreman, i zbog toga nam je potrebno oružje, da bismo ga podstakli na to“, izjavio je Meljnik za njemački televizijski kanal ZDF.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, u intervjuu televizijskom kanalu „Rusija 24“ i agenciji RIA Novosti izjavio da teza o tome da Rusija ne želi pregovore o uKrajini predstavlja laž. Moskva će, kako je naveo, nastaviti da opovrgava tu i druge lažne informacije. On je dodao da niko ne pokušava da ubijedi Kijev da se vrati za pregovarački sto s Moskvom.


10:36 

Vrhovna rada Ukrajine podržala imenovanje generala Maljuka za šefa SBU

Parlament Ukrajine podržaće imenovanje generala Vasilija Maljuka za šefa Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU), saopštio je poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksej Gončarenko.

„Za šefa Službe bezbjednosti Ukrajine imenovan je general Vasilij Maljuk. Vrhovna rada je potvrdila odgovarajuću preporuku predsjednika Ukrajine“, napisao je Gončarenko na svom Telegram kanalu.
Maljuk je bio šef službe bezbjednosti od jula 2022. godine, a od avgusta je i član Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu. Njegov prethodnik Ivan Bakanov je udaljen s funkcije šefa SBU ukazom predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog zbog optužbe za veleizdaju.

10:11

Kremena



10:00

Sa lica mjesta izvještavaju o ruskim uspjesima u Severskoj oblasti. Front je tamo napredovao nekoliko kilometara.
 
Ruskee jedinice napreduju na ovom sektoru fronta odjednom sa tri strane: naselje Belogorovka, Kontroverzno, Zolotarevka.
 
Seversk je veoma važan kao odskočna daska za prelazak na Liman.




09:29 

Ukrajinska vlada iznosi vrijedne stvari iz Književnog muzeja Hersona jer znaju da će morati da napuste grad, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saldo.

"Imam informaciju da su počeli da iznose vrijedne stvari iz Književnog muzeja“, rekao je Saldo lokalnoj televiziji Tavrija.

Prema njegovim riječima, riječ je, između ostalog, o vrednoj slici, koja prikazuje pogled na stari Herson.
„Pošto će da izvoze raritete, to znači da se spremaju da odu“, dodao je Saldo.


09:25 

Rođaci nekih ukrajinskih zatvorenika traže da se ostave njihovi bliski u Rusiji kako ih „ne bi ponovo tjerali u rat“, saopštio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Poljanski je na sjednici SB UN govorio o odgovornom pristupu Rusije pitanjima držanja ratnih zarobljenika, što se, po njegovom mišljenju, ne može reći za Ukrajinu, o čemu ruska strana sistematski dobija dokaze od zarobljenih ukrajinskih vojnika, kao i njihovih rođaka. Diplomata je napomenuo da se „ljudi koriste kao topovsko meso u borbi do poslednjeg Ukrajinca“.

„Dolazi do toga da se od majki i supruga ukrajinskih vojnika u apelu komesaru za ljudska prava u Rusiji traži da ostave njihove bliske na teritoriji naše zemlje kako ih više ne bi tjerali da se bore", naglasio je Poljanski.


08:20

Ruska vojska je postigla određene uspjehe u području Severska, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

Prema njegovim riječima, za napredovanje prema Krasnom Limanu potrebno je da se oslobodi Seversk.
On je istakao da dolaze i dobri signali iz Marinke. U ovom dijelu fronta, kao i u Ugljedaru, Kijev šalje dodatne rezerve.



08:00

Bahmut je funkcionalno okružen. Ruske snage su sada fizički prekinule sve veze autoputa sa gradom, samo je nekoliko seoskih puteva ostalo neblokirano. Rusija takođe nastavlja da napreduje na osovinama Marinka, Kupjansk i Liman.
 
Opcije za ukrajinske snage u Bahmutu su u ovom trenutku prilično jednostavne:
 
1) Pokušaj povlačenja preko otvorenog terena i seoskih puteva na zapad.

2) Protunapad za deblokiranje autoputeva.

3) Sjedite u džep i borite se sa rekonstrukcijom Kane.

07:42 

Švajcarska je blizu napuštanja neutralnosti po pitanju isporuka oružja Ukrajini zbog pritiska evropskih partnera, piše Rojters.

„Zemlja se nalazi pod pritiskom spolja, nakon što je odbila zahtjev Njemačke i Danske da dozvoli izvoz švajcarskih oklopnih vozila i municije u Ukrajinu“, navodi se u tekstu.

U članku se navodi da se lokalni zakonodavci ne slažu po ovom pitanju.

"Želimo da budemo neutralni, ali mi smo dio zapadnog svijeta. Ne bi trebalo da imamo veto za ometanje drugih koji žele da pomognu Ukrajini. Ako to uradimo, podržaćemo Rusiju, što nije neutralna pozicija", rekao je Tjeri Burkart, lidera Slobodne demokratske partije desnog centra, koja je predložila vladi da dozvoli isporuke oružja "u zemlje sa sličnim demokratskim vrijednostima".


07:19 

Situacija na granici Bjelorusije i Ukrajine - opasna

„S vojne tačke gledišta, naravno, najopasnija situacija za nas je u južnom pravcu. Zašto? Zato što je zemlja u ratu i tu se nalazi značajan broj jedinica Oružanih snaga Ukrajine, teritorijalne odbrane. Tu vidimo prilično ozbiljne provokativne akcije", rekao je Dmitrij Ljubkin, šef operativno-analitičkog odeljenja Državnog graničnog komiteta Belorusije televiziji STV.

"Uočavamo trend da se granici približavaju ljudi bez identifikacionih oznaka, koji se ne mogu identifikovati kao graničari. Upravo oni sprovode neprijateljske akcije: dižu oružje u pravcu naših graničara, provociraju", objasnio je on.

Ljubkin je najavio formiranje mobilnih graničnih rezervnih grupa.


07:10 

Oružane snage Ukrajine pogodile su trafostanicu u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres-služba gradske uprave.

„U noći 7. februara vojne formacije Ukrajine izvele su artiljerijski napad na trafostanicu u Novoj Kahovki. Kao rezultat udara, Nova Kahovka i još deset naselja gradskog okruga su ostali bez struje, vode, kanalizacija ne radi. Veze su u prekidu. Rukovodstvo uprave preduzima sve korake kako bi gradski okrug što prije dobio struju", navodi se u saopštenju.


07:06 

Linija fronta se stabilizovala u Zaporoškoj oblasti, rekao je Sputnjiku Vladimir Rogov, član glavnog saveta regionalne administracije.

"Naša vojska se učvrstila i drži nove položaje. Sada se ovi položaji opremaju, da ih ne izgubimo", rekao je on.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )