Foto: Telegram

U toku je 271. dan rata u Ukrajini


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !



14:20

Širom Ukrajine uklanjaju se biste Puškina! Građani se pozivaju da uče ukrajinski!


14:16 

Ukrajinska vojska granatira Energodar

Ukrajinska vojska granatira Energodar, projektili lete ka obalskom području, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Energodar je pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine! U ovom trenutku teroristi iz teške artiljerije NATO-a gađaju Energodar, grad u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi. Prema prvim informacijama, gađaju obalsko područje“, napisao je Rogov na svom Telegram kanalu.

13:39

Svjedočenja ukrajinskih ratnih zarobljenika: opisuju kako su ih njihovi komandanti slali bez vojne pripreme i obuke u zone borbenih dejstava.


13:30

Na strani Kijeva bori se desetak stranih privatnih vojnih kompanija

Na strani ukrajinskih oružanih snaga bori se do deset stranih privatnih vojnih kompanija, saopštio je oficir Narodne milicije LNR. On je konstatovao rast broja stranih plaćenika u redovima oružanih formacija Ukrajine koji pristižu iz postsovjetskih republika, zemalja istočne Evrope i NATO.

Prema njegovim riječima, ove privatne kompanije su pokriće za redovne snage NATO-a koje se nalaze u Ukrajini. Maročko je podsjetio da je i prije specijalne vojne operacije u Ukrajini djelovala takozvana legija stranaca u kojoj su bili predstavnici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije.

"Sada su ovu legiju stranaca prilično oslabile naše trupe i ona je razbijena u manje grupe, od voda do taktičke čete, koje obavljaju razne zadatke ovdje u Donbasu. Prije svega, to su akcije zastrašivanja, odnosno one deluju kao jurišne jedinice, jer imaju vještine i iskustvo, jer ukrajinskim oružanim formacijama nedostaje kvalifikovano osoblje", objasnio je Maročko.


13:01

Norveška pomaže Ukrajini

Norveška vlada je saopštila danas da je odlučila da pomogne Ukrajini nabavku gasa za predstojeću zimu iznosom od 2,0 milijarde norveških kruna (195 miliona dolara).
 
Sredstva, koja su dio ranije najavljenog paketa pomoći od 10 milijardi kruna, ići će preko Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prenosi Rojters.
 
„Važno je da se podrška kanališe kroz uspostavljenu, međunarodno priznatu organizaciju, koja će obezbijediti efikasno i transparentno korišćenje sredstava“, naveo je norveški ministar finansija Trigve Slagsvold Vedum u saopštenju.


12:37

Djelimično uništene ukrajinske snage prebačene s hersonskog pravca ka LNR

Oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko izjavio je da je uništen dio ukrajinskih snaga koje su se prošle sedmice prebacile iz hersonskog pravca u LNR.

 
Prema njegovim riječima, ima „posrednih i neposrednih potvrda“ o prebacivanju ukrajinskih snaga s hersonskog pravca na teritoriju LNR i u pravcu Zaporoške oblasti.
 
"Ovdje, na teritoriju LNR, bilo je prebačeno mnogo ljudstva i oklopne tehnike, odnosno oni su stvarali svojevrsne udarne pesnice još sredinom i početkom prošle sedmice. Kada su borbena dejstva postala intezivnija, neke od tih grupa koje su bile prebačene likvidirala je ruska avijacija", rekao je Maročko za televizijski kanal "Rusija 24".
 
Prema njegovim riječima, protivnik se sada pregrupiše i nadoknađuje gubitke, kako bi s poboljšanjem vremenskih uslova pokušao da izvrši juriš na LNR u pravcu Svatova, Kremene i drugih opasnih dionica.


12:34

NATO odbacuje dijalog s Rusijom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da odbacuje mogućnost "smislenog dijaloga" sa Rusijom u sadašnjim uslovima.
 
"Sve dok Rusija nastavi da se ponaša kao što se sada ponaša, posebno u odnosu prema Ukrajini, nema mogućnosti za smislen dijalog", izneo je Stoltenberg stav Alijanse na sastanku Parlamentarne skupštine NATO, koji se održava u Madridu.

12:03

Dejstvovanje višecjevnog bacača raketa "Smerč"



12:01

Ovo nije među ruskim ciljevima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da smjena vlasti u Ukrajini nije među ciljevima ruske specijalne operacije u toj zemlji.
 
"Rusija teži da postigne svoje ciljeve u specijalnoj vojnoj operaciji. Postizanje tih ciljeva je moguće na razne načine i u raznim formatima", rekao je Peskov.
 
Na konkretno pitanje da li je jedan od ciljeva specijalne vojne operacije da se smijeni vlast u Ukrajini Peskov je odgovorio: "Ne, predsjednik je već o tome govorio".


12:00

Rusija će sama tražiti ubice

Rusija će se sama baviti potragom za ubicama zarobljenih ruskih vojnika, oni moraju biti pronađeni i kažnjeni, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, povodom informacije da su ukrajinske snage streljale 10 ruskih ratnih zarobljenika.


11:36

Ruzija poziva

Rusija poziva sve zemlje da utiču na Ukrajinu da prestane sa granatiranjem Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
"Ukrajinsko granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane ne može, a da ne izazove našu zabrinutost, a trebalo bi da izazove izuzetnu zabrinutost IAEA", rekao je Peskov.
 
On je dodao da Moskva u tom pogledu vidi izuzetnu zabrinutost Međunarodne agencije za atomsku energiju.
 

11:08

U Kijevu i Odesi uvedeni su vanredni prekidi struje

U Kijevu i Odesi uvedeni su vanredni prekidi struje, saopštile su lokalne energetske kompanije.


11:05

Ukrajinska vojska odustala od ofanzivnih dejstava kod Artjomovska i Soledara

Ukrajinska vojska je odustala od ofanzivnih dejstava i prešla je u gluvu odbranu u oblastima Artjomovska i Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko. "U oblastima naselja Artjomovsk i Soledar protivnik je prešao u gluvu odbranu. Zbog svakodnevnih gubitaka u ljudstvu i tehnici, kao i usljed operativne situacije, ukrajinska komanda je odustala od dejstava ofanzivnog karaktera i usredsredila se na zadržavanje ranije zauzetih pozicija", napisao je on na svom Telegram kanalu. Grad Artjomovsk (Bahmut) nalazi se u delu DNR koji je pod kontrolom Kijeva, sjeverno od velikog grada Gorlovka. Artjomovsk je važan saobraćajni čvor za snabdijevanje ukrajinske vojske u Donbasu. Borci grupe „Vagner“ su uspjeli da potisnu ukrajinske snage iz sela Ivangrad koji se nalazi na kilometar od gradskih četvrti, a vođene su žestoke borbe za južno predgrađe Artjomovska – Opitno.

10:40

Snimak rada PVO sistema Strela-10



10:38

Austrija smanjila zavisnost

Austrija je, raznim mjerama, prije svega diverzifikacijom, značajno smanjila zavisnost od ruskog gasa sa ranijih 79 na 21 odsto, saopštilo je Ministarstvo energetike Austrije.
 
Prema regulatornom telu „E kontrol“, udio uvoza ruskog gasa u februaru je bio na 79 odsto, a Austrija je, kako se navodi u saopštenju, uspjela da zamijeni isporuke iz Rusije, koje sada iznose 21 odsto.


10:34

"Njujork Tajms" potvrdio autentičnost snimka



10:30

Stižu izbjeglice ove zime

Ove zime u Poljsku će stići nove izbjeglice iz Ukrajine, smatra direktor Biroa za međunarodnu politiku administracije predsjednika Poljske Jakub Kumoh. "Naravno, ovo će biti veoma teška zima i očekujemo da će, nažalost to je činjenica, biti dodatnih izbjeglica iz Ukrajine", ocijenio je Kumoh.

10:24

T-72 efikasno potiskuju uporišta ukrajinskih snaga



10:23

Funkcioner Ljevice za isporuku oružja Ukrajini

Suprotno stavu svoje stranke Ljevice, premijer njemačke pokrajine Tiringija, Bodo Ramelov, izjasnio se za isporuku oružja Ukrajini.
 
"Ranije sam bio protivnik isporuke naoružanja, a danas smatra da svako ko je napadnut ima pravo da se brani", rekao je Ramelov za dnevnik „Ziddojče cajtung“.

10:19

Njemačka Poljskoj nudi "Patriot"

Njemačka namjerava da Poljskoj stavi na raspolaganje sistem za odbranu od raketa "Patriot".


08:57

Bondarev: Kijev nema ni silu ni resurse da napadne Krim

Ukrajina nema ni vojnu silu ni resurse da napadne Krim, napisao je na svom Telegram kanalu Viktor Bondarev, predsjednik Komiteta Savjeta Ruske Federacije za odbranu i bezbjednost.
 
"Ukrajina nema ni resurse, ni vojnu snagu, ni podršku Krimljana za obećanu ofanzivu na poluostrvo. Zapad takođe neće uložiti realne napore da pomogne Ukrajini u ovoj avanturi. Stoga kijevske vlasti neće ići dalje od "najava", rekao je on.
 
Ranije je šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrej Jermak rekao da Kijev planira da pokrene vojnu kampanju za preuzimanje kontrole nad Krimom. Istovremeno, nije imenovao tajming ofanzive na poluostrvu


08:32

Ihnjat: Iran dostavlja Rusiji nacrte dronova

Jurij Ihnjat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, rekao je juče da Iran dostavlja nacrte za proizvodnju svojih dronova u Rusiju, kako bi izbjegao sankcije zbog prodaje bespilotnih letjelica.
 
On je dodao da će proći neko vrijeme prije nego što Rusija bude u stanju da pokrene proizvodnju, piše Kijev Indipendent.


07:59

Ukrajinci granatirali DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski i Kirovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike, piše RIA Novosti.

07:51

Tenk DNR puca na ukrajinske položaje uz pomoć drona



07:48

Francuska poslala Ukrajini PVO sistem Krotal

Francuske je poslala Ukrajini novi kontigent vojne pomoći, uključujući dvije baterije sistema protivvazdušne odbrane "Krotal" i dva višecjevna bacača raketa, saopštio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni.
 
"Iako je pomoć Francuske uglavnom fokusirana na samohodne artiljerijske sisteme Cezar, od kojih je 18 već prebačeno od početka rata, spisak sistema naoružanja je mnogo širi. Tu su i rakete Milan i Mistral, oklopni transporteri, protivtenkovske mine HPD-2A2, zaštitna oprema u slučaju da neprijatelj upotrijebi nuklearno, biološko ili hemijsko oružje i uređaji za noćno osmatranje najnovije generacije", rekao je Lekorni za "Žurnal di dimanš", prenosi Ukrinform.
 
Prema riječima ministra, Francuska je od početka rata, u Ukrajinu poslala vojnu pomoć ukupne vrijednosti u iznosu od 550 miliona evra i nalazi se među pet najvećih zemalja donatora Ukrajini.
 
Ukupna vrijednost vojne pomoći koju su zemalje EU poslale u Ukrajinu iznosi oko tri milijarde evra, prenosi Ukrinform.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )