Foto: Telegram

U toku je 277. dan rata u Ukrajini!


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


19:30

Specijalna operacija, 27. novembar-MO Rusije
 
▪️Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su izvedeni udari na punktove razmještaja „legije stranaca“ na teritoriji DNR, uništeno je do 100 plaćenika.
 
▪️Ruske trupe osujetile su pokušaje ukrajinskih trupa da napadnu u više pravaca, ukupni gubici neprijatelja iznose više od 200 ljudi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 
▪️Vlasti Krivog Roga prijavile su napad na objekat saobraćajne infrastrukture, međutim, pruga u napadnutom regionu već duže vrijeme nije u funkciji.
 
▪️Vatikan je najavio spremnost da obezbijedi lokaciju za pregovore o Ukrajini.
 
▪️Stoltenberg priznao da je podrška Kijeva skupa za zapadnjake, ali je rekao da je neophodna.
 


18:15

Bitka za Artemovsk (Bahmut) - Kurdjumovka
 
Juče je stiglo obavještenje o zauzimanju od strane ruskih trupa veoma važnog naselja. Kurdjumovka (visina koja preovlađuje u ovoj oblasti).
 
Ruski izvori žure. Od juče uveče Rusi su preuzeli kontrolu nad ne više od polovine ovog naselja, ali je dinamika pozitivna, kao i u oblasti susjednih naselja. Ozarianovka i Zelenopolja.

Sada je svima očigledno da Rusi zabijaju klin između Artemovska i Torecka i polukrug oko prvog će se stalno sužavati i uskoro možemo očekivati intenziviranje jurišnih operacija na ovaj grad (kao i Soledar).
 
A ovde će najzanimljivije i najvažnije biti da li će Zelenski pomoći svojoj vojsci ovdje sa rezervama ili ne. Za sada, Kijev nema posebnih rezervi koje bi se ovdje mogle vidjeti (kao ni kod Avdejevke-Donjecka, gdje ruske  trupe takođe primjetno pritiskaju). U osnovi, ukrajinske jedinice iz okoline Hersona koncentrisane su istočno od Harkova, gdje se može očekivati novi pokušaj ofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

18:00

Burjati na frontu!


17:50

Oružane snage Rusije osujetile ofanzivu strane brigade Oružanih snaga Ukrajine na frontu Svatov
 
 
Ruske trupe osujetile su ofanzivu strane brigade Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Svatov. 
Detalji su postali poznati. Dakle, posljednja tri dana, od 25. do 27. novembra, ukrajinski militanti su planirali veliku ofanzivu na naselje Kuzemovka. 
 
Za te svrhe, neprijatelj je okupio veliku udarnu snagu. Pet prethodnih napada Oružanih snaga Ukrajine je uspješno odbijeno.

Prema informacijama dobijenim putem radio-prisluškivanja i putem obavještajnih podataka, postalo je poznato da se u oblasti Harkova okuplja udarna grupa Oružanih snaga Ukrajine, čiji je najveći deo bilo strano vojno osoblje.
Izveštava se da je neprijateljsku brigadu činilo 970 plaćenika. Nekoliko stotina ih je eliminisano. 
 
Raketni napad ruskih oružanih snaga uništio je terenski kamp i skladište stranaca u Velikom Hutoriju (regija Harkov). 
 
Prema izvoru, ova grupacija je trebalo da ojača ofanzivnu grupu na frontu Svatov.

17:33

Sjedinjene Američke Države žele jednim udarcem da unište Evropu i da pregaze Rusiju, pa da se preko nje približe Kini, izjavio je u nedjelju predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
 
“Amerikanci žele jednim udarcem da unište Evropu i da se preko Rusije domognu Kine. Naravno, tako što će pregaziti Rusiju. To su nerealne stvari, nerealne. Valjda u vojsci u Americi nisu budale, ali to je apsolutno nerealno – pokrenuti takav rat, na takvom frontu. Zbog toga Vladimiru Zelenskom ne daju mogućnost, šta god on da priča, ne daju mu mogućnost da uspostavi dijalog s Ruskom Federacijom“, rekao je Lukašenko u intervjuu za televizijski kanal „Rusija 1“.
 

17:30

⚡️Izvještava se da su svi ulazi i izlazi iz Artjemovska pod kontrolom Oružanih snaga Rusije. Postoji dilema za jedan izlaz i ulaz! Ranije danas objavili smo apel ukrajiskog vojnika da su u okruženju! Naknadnim provjerama utvrđeno je da je Bahmut u pitanju ali prije da je panika uhvatila pomenutog vojnika jer je izlaz prema zapadu "slobodan"!
 


17:21

Kancelar Šolc rekao je da Rusija više nema šanse da pobjedi Ukrajinu.
 
 „S obzirom na podršku napaćene Ukrajine od strane Njemačke, postaje sve očiglednije da Rusija ne samo da ne bi trebalo da dobije ovaj rat, već ga neće ni dobiti“, rekao je njemački kancelar. 
 
On je ponovo potvrdio obećanje da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno. Šolc je dodao da Njemačka to radi finansijski, humanitarno i snabdijevanjem Oružanih snaga oružjem.
 

17:14

Zemlje koje javno odbijaju da isporuče oružje Ukrajini, ipak prenose oružje Kijevu preko različitih posrednika, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu francuskom listu Le Parisien.

„Većina ovih trećih zemalja javno kaže da ništa ne isporučuje, ali se sve dešava iza kulisa“, objasnio je šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.
 
17:10



17:02

 Noćni rad specijalnih snaga NM DNR sa protivtenkovskih sistema na položaju SPG-9 ukrajinske vojske u rejonu sela Vodjane


16:50

Rusija je organizovala pravi vojni „vazdušni most“ ka Kini – Defens ekspres.
 
▪Usluge za praćenje letova bilježe redovne letove teškog transportnog aviona An-124 Ruslan kompanije Volga-Dnjepar za Kinu. Avioni ne sadrže uvijek transponder (uređaj za detekciju aviona od strane kontrolora), što otežava njihovo praćenje. Ukupno, govorimo o desetak letova tokom protekle nedjelje.

▪Ova aktivnost je primjećena i u Kini - lokalni blogeri objavljuju snimak slijetanja Ruslana na aerodrom Džengdžou. U komentarima uz snimak se objašnjava da je avion stigao „po vojnu pomoć – opremu, pancire, šljemove, odjeću itd.


16:46

„Pakao u Bahmutu“: APU trpi monstruozne gubitke

Ukrajinska reporterka TK BIKKA Viktorija Hamaza, koja radi u Oružanim snagama Ukrajine, govorila je o 500 ranjenih ukrajinskih vojnika i plaćenika u borbama za Artemivsk (Bahmut) proteklih dana. Postavila je i fotografiju.

Sa fronta priliv ranjenika u bolnicu ne prestaje.
Ukrajinska javna ličnost Elena Galuško takođe je potvrdila informaciju o ogromnim gubicima Oružanih snaga Ukrajine.


16:40

Britanija predala Ukrajini seriju precizno navođenih projektila Brimstone-2 – Ministarstvo odbrane Kraljevine
 
▪Brimstone-2 ima sposobnost laserskog ciljanja. Modifikovani kamioni se mogu koristiti kao platforma za lansiranje, a postoji i mogućnost lansiranja iz aviona. Porazite metu do 60 km. Pojašnjava se da se rakete prvenstveno koriste za uništavanje kopnenih ciljeva.

▪Ranije je britanski premijer rekao da bi paket vojne pomoći Ukrajini mogao da iznosi 50 miliona funti, dok je britanska pomoć već dostigla 3 milijarde funti.


16:36

Rusi spremni: Odlaze?

Šef ukrajinske državne nuklearne kompanije rekao je da postoje znaci da se ruske snage spremaju da napuste ogromnu nuklearnu elektranu Zaporožje.

16:13 

U Kijevskoj oblasti Ukrajine pojaviće se oko 500 kamera za video-nadzor sa raspoznavanjem lica u periodu isključenja struje kako bi se smanjio kriminal, izjavio je načelnik glavne uprave nacionalne policije ove oblasti Andrej Nebitov za televiziju „Rada“.

On je dodao da je, između ostalog, zahvaljujući dvostrukom povećanju patrola u Kijevskoj oblasti broj krađa u stanovima smanjio za 40 odsto, za 15 odsto – broj krađa na ulici, a za 5 odsto ukupnih kriminalnih radnji.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )