Foto: Sputnik

Rat u Ukrajini – 786. dan. Ruske snage uništile su prethodnog dana komandni punkt „Sever“ ukrajinske vojske i zauzele povoljnije položaje na južnodonjeckom i avdejesvkom pravcu. Kijev je ponovo gađao Zaporošku nuklearnu elektranu. CIA upozorila Zapad – Rusija bi mogla da porazi Ukrajinu do kraja godine.


18:05 

Najbolje ukrajinske jedinice poslate u Časov Jar odbijaju da se bore i napuštaju položaje, izjavio je bivši američki vojni obavještajac Skot Riter u intervjuu novinaru Garlandu Niksonu.

„Ukrajinci su poslali u Časov Jar tri najbolje jedinice… Sve ih čine nacisti i fanatici. Dvadeset peta brigada se već predaje, 67. Je saopštila da čak ni neće krenuti tamo, a nacisti iz Azova (zabranjeni u Rusiji) odbijaju da ratuju“, rekao je on.

Kako je naveo ekspert, ukrajinska vojska više nije jedinstvena i to će uskoro dovesti do potpunog kolapsa.

17:13 

Ruska vojska je izvela napad na luku u Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, rekao je za Sputnjik koordinator ilegalnog pokreta u tom gradu Sergej Lebedev.

Kako je rekao, ruske snage su ispalile bar tri projektila. Odjeknula je eksplozija a djelovala je i PVO.

Jedan napad je bio u pravcu luke a druga dva na dio grada Dovgalevka gdje se nalazi rafinerija nafte i pristanište, kao i skladišta i nekoliko objekata gdje su se mogli vidjeti ukrajinski vojnici.

Napad je izvršen i na Odesku oblast.


16:55 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg smatra da će Ukrajina uskoro dobiti nove PVO sisteme.

On je rekao da su se ministri na sastanku NATO-Ukrajina dogovorili da se ubrzaju isporuke pomoći Kijevu, uključujući PVO sisteme.

16:09 

Rusija pobjeđuje u konfliktu sa Ukrajinom zahvaljujući većem broju vojnika i činjenici da može da ih naoružava pouzdanim oružjem, objavio je „Vol strit džornal“ pozivajući se na eksperte.

„Kremlj je izvukao korist iz dominacije većeg broja vojnika, sposobnosti da ih naoruža starim ali pouzdanim oružjem“, navodi se u članku i dodaje da Rusija ispunjava ciljeve specijalne vojne operacije zahvaljujući tome što je privreda prebačena na vojni kolosjek.

Takođe, u članku se navodi da je Rusija usljed sankcija formirala nove lance snabdijevanja zapadnim komponentama za naprednu vojnu tehniku preko trećih zemalja.

List, međutim, za ove tvrdnje nije naveo nikakve dokaze.

„Rusija je povećala vojnu proizvodnju, popunila je rezerve standardnog naoružanja i municije i može, vjerovatno, da izdrži minimum još dvije godine u sukobu“, navodi „Vol strit džornal“.


14:41 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije za proteklu sedmicu:

Od 13. do 19. aprila, kao odgovor na pokušaj Kijeva da nanese štetu ruskim energetskim i industrijskim objektima, izvršeno je ukupno 34 grupna napada na ukrajinske objekte;

Ruska vojska je uništila tri ukrajinska lovca MiG-29 i četiri vojno-transportna aviona AN-26 koji su bili locirani na aerodromima;

Ruska vojska je poboljšala položaje na kupjanskom pravcu i odbila ukupno 11 ukrajinskih kontranapada;

Ruska vojska poboljšala je položaje na donjeckom pravcu, istovremeno odbivši sedam ukrajinskih kontranapada tokom kojih je Kijev izgubio preko 3.550 vojnika i četiri tenka;

Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska takođe je poboljšala taktičke položaje, a Kijev je za nedjelju dana borbi izgubio do 760 vojnika, jedan tenk, višecjevni raketni lanser „grad“;

Nakon zauzimanja Pervomajskog ruska vojska je nastavila ofanzivu na avdejevskom pravcu i odbila 53 ukrajinska kontranapada – Kijev je izgubio 2.170 vojnika i sedam tenkova;

Na hersonskom pravcu Kijev je izgubio do 365 vojnika;

Ruska avijacija i PVO snage su protekle sedmice oborile 10 raketa „atakams“, šest „storm šedou“, dvije rakete „harm „ i „točka-U“, 1.278 dronova i 78 projektila različitih tipova;

Za proteklih nedjelju dana 27 ukrajinskih vojnika se predalo.


13:29

Trojica ukrajinskih vojnika preplivala su Dnjepar i predala se ruskoj vojsci , saopštio je gubernator Hersona Vladimir Saldo i objavio snimak.



13:00 

U Odeskoj oblasti pogođeni objekti kritične infrastrukture

Šef vojne administracije Odeske oblasti Oleg Kiper izjavio je da su u bombardovanju te regije pogođeni objekti kritične infrastrukture.

Kako je rekao, tokom noći odjekivale su eksplozije, međutim, on nije naveo tačno koji su to objekti koji su bili pogođeni.


09:27 

Ruska vojska gađala aerodrom u Nikolajevskoj oblasti

Oružane snage Rusije izvele su napad na Martinovski aerodrom u Nikolajevskoj oblasti, saopštio je Sputnjiku koordinator lokalne proruske gerile Sergej Lebedjev.

„Nikolajevska oblast, Voznjesenski okrug. Oko ponoći je pogođen Martinovski aerodrom. Sa nekoliko kilometara su se čule eksplozija i detonacija“, rekao je Lebedjev.


07:45 

Ruska posada Mi-35 uništila ukrajinsku jedinicu kod Kupjanska

Posada ruskog helikoptera Mi-35 uništila je nenavođenim raketama jedinicu ukrajinske vojske koja je bila pozicionirana na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, napad je izveden pri veoma lošim meteorološkim uslovima budući da je bila magla i da je vidljivost bila veoma ograničena.


07:40




 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )