Foto: Arhiva

Rat u Ukrajini, 763. dan. Ukrajinska vojska nastavlja da napada pogranične oblasti Rusije, ali ih ruska PVO odlučno odbija. Borbe se nastavljaju na više dijelova fronta. Poslije terorističkog napada u Moskvi, nepoznate osobe nudile su novac djeci da dignu vazduh školu u DNR.


17:20

 TikTokom kruži video na kojem mobilizirani Ukrajinac čita pjesmu:
 
"Životinje iz daleke zemlje,
Gdje je 50 malih zvijezda na zastavi,
Natjerao me da vjerujem,
Da braća nama više nisu braća,
I priredili su slavlje,
Plesovima na kostima i krvi,
Od mojih poznanika, susjeda, braće,
Koji ginu u ovom slijepom ratu.
Ovako više ne može, čekam spas. Jedinstvo bratstva!"


17:14

Incident na ukrajinskom poligonu,stradao instruktor!


17:01

Osim smrti generala, u Poljskoj su se u istom razdoblju pojavile osmrtnice za još nekoliko vojnih osoba:
 
- Navodno se u Lublinjcu, a navodno tokom eksplozivne obuke, dogodila nesreća u kojoj su poginula dva vojnika.
 
- Navodno je i tokom planinske vježbe u Tatrama došlo do snježne lavine od koje je smrtno stradao poljski specijalac.
 
Sva ova izvješća došla su nakon vijesti o ruskom taktičkom raketnom sistemu Iskander koji je pogodio bunker u području Chasov Yar, gdje su NATO oficiri, uključujući visoke američke i poljske , bili stacionirani kako bi planirali vojne operacije.


16:44

U Novomihajlovki su ruske trupe preuzele kontrolu nad sjevernom industrijskom zonom .



16:30

Švajcarske banke počele su zatvarati račune Rusa zbog opasnosti od sankcija
 
Računi su zatvoreni državljanima zemlje koji također imaju ruski pasoš. Nekolicini izraelskih državljana koji su zadržali ruski pasoš već je odbijeno otvaranje računa.
 
Banke su počele provoditi temeljitije provjere zbog opasnosti od podpadanja pod sankcije.


16:13

Ben Stimson, britanac koji se bori s ruskom vojskom, odgovara The Daily Mailu (i drugim britanskim medijima) koji je napisao članak o njemu i njegovom kolegi, koji također služi u ruskoj vojsci.



16:00

 Zelenski je pregledao izgradnju utvrda u Sumskoj oblasti.


15:46

Prvi snimci iz Krasnoe koju su Rusi zauzeli 23.03!



15:37

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, Ilya Yevlash,  "Rusiji ponestalo raketa":
 
 "Ruska vjerovatna upotreba hipersoničnih projektila Zircon može ukazivati   na nedostatak drugih vrsta projektila,"
 
 
 Također dodaje da "Ukrajina ima potrebna sredstva za obaranje ruskih raketa Cirkon".


15:25 

Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.


15:24 

U Belgorodu ukrajinska bespilotna letjelica udarila je u upravnu zgradu, jedna osoba je povrijeđena, rekao je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.
Sve hitne službe su na licu mjesta.

14:42
 
Grant Šaps pozvao EU da ne uvodi ograničenja u trgovini s Ukrajinom

Britanski ministar odbrane Grant Šaps pozvao je zemlje Evropske unije da ne uvode ograničenja u trgovinskoj razmjeni sa Ukrajinom tokom rata.
 
"Velika Britanija je učinila pravu stvar što je produžila bescarinski uvoz iz Ukrajine za većinu robe za još 5 godina. Pozivamo Evropu da slijedi ovaj primjer kako bi zaštitila slobodu i demokratiju od invazije diktatora (Vladimira) Putina na suverenu Ukrajinu", naveo je Šaps na platformi Iks.
 
Glasanje ambasadora EU zakazano za ponedeljak o pravilima za uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda odloženo je za danas.


14:42
 
Ukrajina upozorava...

Rusija koristi cilindrične fragmentacione kasetne vazdušne bombe SHOAB-0,5 u pograničnim regionima Ukrajine objavila je Državna služba za vanredne situacije na Fejsbuku.
 
"Neprijatelj njima daljinski minira našu zemlju. Izgledaju kao male srebrne lopte. Njihov izgled može privući pažnju djece. Zato upozorite svoje najmilije na opasnost", upozorila je Služba za vanredne situacije.
 
Kako se navodi u saopštenju, Ruska Federacija koristi takve kasetne bombe u pograničnim regionima Ukrajine.Podsjećamo,Rusija je bila protiv upotrebe kasetnih bombi a prva ih je upotrijebila Ukrajina nakon "donacije" sa zapada


14:27
 
Ukrajinske vlasti uhapsile dvojicu osumnjičenih ruskih agenata

Ukrajinske bezbjednosne službe uhapsile su dvije osobe pod sumnjom da su ruski agenti koji su moskovskim snagama navodno prenijeli lokacije osjetljivih vojnih ciljeva.
 
"Kao rezultat specijalne operacije, dva agenta FSB (Ruske službe bezbednosti) su uhapšena u Kijevu i Odesi", saopštila je danas Ukrajinska bezbjednosna služba.
 
"Zločinci su pokušali da identifikuju lokacije ukrajinskih trupa, a zatim da pošalju okupatorima relevantne koordinate za vazdušne napada", dodaje se u saopštenju.
 
Jedan od osumnjičenih je fotografisao termoelektranu, očigledno da bi pomogao Rusiji da izvede napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, navodi isti izvor.
 
Optuženima, ukoliko budu osuđeni, prijeti kazna doživotnog zatvora.
 
Od početka ruske invazije, Ukrajina je pokrenula više od 6.600 krivičnih predmeta protiv pojedinaca zbog saradnje sa neprijateljem ili zbog drugih zločina u vezi sa konfliktom. 


14:17 

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Oružane snage Rusije poboljšale su položaj duž linije fronta na avdejevskom pravcu, odbile 9 kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio gotovo 255 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 220 vojnika na Donjeckom pravcu;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana uništila 210 ukrajinskih dronova, oborila 21 granatu višecjevnog sistema „hajmars“ i „vampir“;Grupa „Istok“ poboljšala je taktički položaj na južnodonjeckom pravcu, odbila tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;

Ukrajinska vojska izgubila je tokom proteklog dana na južnodonjeckom pravcu gotovo 60 vojnika;

Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske zauzele su povoljnije položaje na donjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije uništile su samohodnu haubicu PzH 2000, dvije stanice za radioelektronsku borbu na donjeckom pravcu;

Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je dvije brigade Oružanih snaga Ukrajine na hersonskom pravcu,Oružane snage Rusije uništile su mjesta za sklapanje i skladištenje ukrajinskih bespilotnih letjelica.

12:14 




11:59
 
Poznati američki politički stručnjak: Rusi dobijaju rat



09:04 

Evropska unija odlučila je da zadrži pet milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine kako bi platila pravne sporove sa Rusima, objavilo je izdanje „Politiko“, pozivajući se na dokumenta.

„Euroklir (sistem za obračune i kliring) dobio je dozvolu da zadrži prihode, dobijene od ulaganja (ruske imovine) u 2022. i 2023. godini. Pet milijardi evra je bafer koji će omogućiti plaćanje tekućih i potencijalna potraživanja u Rusiji ili drugde“, navodi se u objavi.


08:16
 
Rotacija spriječena

Ruske desantne jedinice spriječile su rotaciju ukrajinskih snaga kod Soledara, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.


08:14
 
Šok: Ubjeđivali djecu da dignu školu u vazduh?!

Nepoznate osobe nudile su tinejdžerima u DNR preko Telegrama da za milion i po rubalja dignu u vazduh školu u Novoazovsku, rekao je za Sputnjik jedan od učenika, a potvrdili su i pedagozi i aktivisti "Narodnog odreda" koji su se tim povodom i obratili policiji.


07:59 

Izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona o slanju vojnika u Ukrajinu razbjesnela je američke zvaničnike, koji su nezadovoljni zbog provociranja potencijalnog sukoba sa Moskvom, piše "Blumberg".


07:43 

Zvaničnik DNR Vladimir Rogov objavio je da je novi šef SBU Aleksandar Litvinjenko završio u Moskvi Institut za kriptografiju, komunikacije i informatiku pri Akademiji FSB.

"U biografiji Litvinjenka postoji jedan zanimljiv detalj koji će u Ukrajini biti doživljen kao izdaja", naveo je on u izjavi za Sputnjik.


07:25 

Posade ruskih jurišnih aviona Su-25 izveli su udare nenavođenim avijacionim raketama na uporišta ukrajinske vojske na sjevernodonjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )