Foto: Telegram

224 DAN RATA U UKRAJINI!


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !


21:05

O pregrupisavanju Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Nikolajev-Krivoj Rog
 
Ukrajinska komanda je posle uspjeha na sektorima Krivog Roga i Berislava počela da vrši pregrupisavanje snaga i sredstava prije sljedeće etape ofanzive na Herson.
 
▪️Iz Nikolajeva su prebačene tri kolone vojne tehnike: ka Novoj Odesi, Vosijatskom i Novom Bugu. Dio kontingenta je stacioniran u okolini Nikolajeva, a drugi je prebačen na Andrejevski lokalitet.
 
▪️Ne zna se pouzdano kuda idu ostale tri kolone sa ljudstvom i opremom

▪️Pregrupisavanje Oružanih snaga Ukrajine na pravcu djelimično je povezano sa ofanzivom na Novu Kahovku i Herson. Ali povlačenje značajnog kontingenta u pozadinske oblasti sjeverno od Nikolajeva postavlja neka pitanja.
 
Možemo pretpostaviti da su Oružane snage Ukrajine svjesne tekuće pripreme ruskih trupa za odbranu Hersona i hidroelektrane Kahovka. Iz tog razloga je komanda Oružanih snaga Ukrajine preduzela mjere u slučaju gubitka inicijative u Hersonskoj oblasti i kontraofanzive Oružanih snaga RF na Nikolajev.


21:00

Forsiraju rijeku!



20:52


Uništena ukrajinska kolona  na hersonskom pravcu!



20:49

MI6(britanska obavještajna služba) je poslala obavještajne podatke Kancelariji predsjednika Ukrajine i Generalštabu OS Ukrajine o prebacivanju ruskih kosmičkih snaga u borbenu gotovost, Kremlj je dao zeleno svjetlo za uništavanje satelita iznad Ukrajine.

20:45

Strašan video!



20:42




20:40

Uče da prave razliku između proruskih i proukrajinskih civila Artemovska /Bahmuta/
 
▪Ako ljudi mašu kao odgovor kada vide ukrajinsku vojsku, oni su pro-ukri.
 
▪Ako spuste oči i prođu -pro- Rusi.




20:35

Bajden je razočaran odlukom OPEK+ da smanji proizvodnju nafte, saopštila je Bela kuća.
 
Predsednik Sjedinjenih Država je ovu odluku nazvao „kratkovidom“.

20:30

Američke obavještajne agencije kažu da su članovi ukrajinske vlade odobrili bombaški napad u kojem je ubijena Darija Dugina i strahuju da bi takvi prikriveni napadi mogli da prošire sukob sa Rusijom, piše Njujork tajms.
 
🚫 Zvaničnici kažu da SAD nisu učestvovali, niti su imali saznanja o napadu i o operaciji, kao i da bi se usprotivile ubistvu da su bile unapred upozorene.
 
Američki zvaničnici su takođe upozorili svoje ukrajinske kolege nakon napada, jer vjeruju da bi takva taktika mogla da isprovocira Moskvu da izvrši udare protiv Ukrajinaca, navodi se u izvještaju.

 

20:21

Ukrajinci: "Oslobodili smo"

Ukrajinski guverner Luhanske oblasti Sergej Hajdaj kazao je da je ukrajinska vojska u Lugansku oslobodila šest naselja.

19:44

Mariupoljski aerodrom očišćen od mina

Završeno je deminiranje aerodroma u Mariupolju, započeti projektantski radovi, a vazdušna luka biće spremna za puštanje u rad u naredne dvije godine, izjavio je premijer DNR Vitalij Hocenko.

19:00

Generalni direktor IAEA na putu za Kijev

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi na putu je za Kijev, objavljeno je danas na njegovom Tviter nalogu.
 
"Na putu smo za Kijev zbog važnih sastanaka. Potreba za zonom nuklearne bezbjednosti oko nuklearne elektrane Zaporožje sada je hitnija nego ikada", napisao je Grosi na Tviteru, a prenijela agencija TAS S.
 
Ranije danas, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin izjavio je da će Grosi posjetiti Moskvu narednih dana, a da će se tokom posjete razgovarati o bezbjednosti i normalnom funkcionisanju nuklearke Zaporožje.
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ranije danas ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearna elektrana Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.
 
IAEA je ranije saopštila da će Grosi ove nedjelje razgovarati u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

18:27

Kijev obustavio humanitarni konvoji u Zaporožje

Ukrajinske vlasti obustavile su odlazak humanitarnih konvoja u Zaporošku oblast (pod kontrolom Rusije), obrazlažući to granatiranjem konvoja automobila 30. septembra.
 
"Zabrana će trajati do okončanja proceduralnih mjera na mjestu incidenta i donošenja neophodnih bezbjednosnih mjera za spriječavanje nagomilavanja građana i vozila tokom formiranja kolona", saopštila je na Telegramu vojna uprava Zaporoške oblasti koju je imenovao Kijev.

18:00

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ukrajinske snage nastavile su ofanzivna dejstva na severu Hersonske oblasti.

▪Oružane snage Ukrajine nastavile su napredovanje na istoku Harkovske oblasti, zapadno od Svatova, napredujući iza rijeke Oskol.

▪Ruske trupe nastavile su da nanose artiljerijske, vazdušne i raketne udare zapadno od Guljajpoljske, Dnjepropetrovske i Mikolajvske oblasti.

▪Oružane snage RF nastavile su jurišne operacije za oslobađanje teritorija DNR.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )