Foto: Telegram

Pedeset i peti dan rata u Ukrajini. Rat uživo pratite na cafe.ba

17:17

Vojnici LNR preuzeli ukrainski punkt!

17:12


Više od 120 civila napustilo je Azovstal⚡
 
Iskoristivši kratko zatišje, civili Mariupolja, koji su postali taoci neonacističkih militanata, konačno su uspijeli da izađu iz podruma kuća koje stoje direktno na glavnom kontrolnom punktu Azovstala.


17:11

Ruski tenkovi dejstvuju po Azovstalju


17:09

Čečeni u bobama,Mariupolj!



17:06

Režim tišine okončan u Mariupolju. Azov odbio predaju.Napadi krenuli punom snagom!




16:41


Odnos prema nama... pa, nisam očekivao“: Marinci Oružanih snaga Ukrajine oživjeli u ruskoj bolnici
 
"Zarobljeni mornari 36. brigade marinaca  Oružanih snaga Ukrajine iznenađeni su dobrim odnosom ruskih ljekara i vojnog osoblja u bolnici, gdje se oporavljaju od zadobijenih povreda. Leže u istim odeljenjima kao i naši borci, jedu u istoj trpezariji.
Priznaju da je ukrajinska propaganda lagala šta ih čeka u zatočeništvu, da "topovsko meso" ne odustane." -piše u opisu videa!


16:34

"Rusija je rasporedila sisteme protivvazdušne odbrane S-400 u blizini granica sa Harkovskom oblašću" - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine
 
Svrha prebacivanja sistema PVO je pokrivanje ruskih trupa, dijelimično blokiranje Harkova. Zabilježeni su i transferi PVO sistema Tor.

16:29

Očevici potvrđuju snažnu eksploziju u Mariupolju, koja se čula 100 kilometara od grada, prenose ukrajinski mediji.

16:09

Ukrajina: Cilj vojne ofanzive na istoku zauzimanje teritorije

Cilj nove ruske vojne ofanzive na istoku Ukrajine je zauzimanje zemlje, uspostavljanje nadzemne veze između teritorija na istoku i Krima i slamanje ukrajinskih oružanih snaga, ocijenio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.
 
On je rekao da ruske snage napadaju duž cijele linije fronta u istočnoj Ukrajini, pritiskajući opsadu Marijupolja na jugu i pokušavajući da opkole gradove u regionima Donjecka i Luganska, prenosi Rojters.
 
"Cilj je poraz ukrajinskih snaga, uspostavljanje kontrole nad teritorijom Luganske i Donjecke oblasti i uspostavljanje kopnenog koridora do Krima," tvrdi Motuzjanik.


15:47

Sprovedena još jedna razmijena zarobljenika

Rusija je predala Ukrajini 60 vojnika i 16 civila u razmijeni za ratne zarobljenike, izjavila je danas potprijedsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.
 
"Ovo je bila peta razmijena ratnih zarobljenika. Ukupno 76 ljudi," rekla je Vereščuk, prenosi agencija Rojters. Dodala je da je u razmijenu bilo uključeno i 10 ukrajinskih oficira.

14:51

Rusija uvela režim "potpune tišine" u Mariupolju

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je ruska vojska prekinula vatru i otvorila humanitarni koridor kojim ukrajinski borci koji su dobrovoljno položili oružje mogu da napuste fabriku Azovstalj u Mariupolju.
 
U tu svrhu uveden je u 14 sati „režim potpune tišine“, obustavljena su bilo kakva dejstva oružanih snaga Rusije i formacija samoproglašene Donjecke Narodne Republike duž cijelog perimetra Azovstalja, a jedinice su povučene na bezbjednu udaljenost, saopštio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane, prenosi Interfaks.
 
Ruska vojska je saopštila da će garantovati život svim ukrajinskim vojnicima koji polože oružje i napuste Mariupolj humanitarnim koridorima, a obećala je i da će poštovati Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, navodi Interfaks.


14:38

"Azov” digao u vazduh rusku tehniku iz zasijede



14:34

Kijev predviđa propast nove ruske operacije na istoku Ukrajine

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič ocijenio je danas da će nova ruska faza operacije na istoku zemlje propasti jer moskovskim trupama nedostaje snage da probiju ukrajinsku odbranu.
 
"Bitka za Donbas koja je najavljena i očigledno počela juče u toku je i odvija se veoma oprezno", rekao je Arestovič, prenosi Bi-Bi-Si.
 
Dodao je da bitka neće ići u koristi Rusije.
 
14:22

Kremlj: Putin nije pozvan na međunarodni samit o borbi protiv pandemije koronavirusa

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije dobio pozivnicu za učešče na drugom međunarodnom onlajn samitu o borbi protiv kovida, izjavio je danas portparol Kremlja.


14:21

Kijev: Opsada Marijupolja dodatno zakomplikovala pregovore

Ruska opsada grada Marijupolja dodatno je zakomplikovala pregovarački proces i teško je reći kada bi direktni pregovori mogli da se nastave, rekao je za Rojters ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak.
 
On je u pisanom odgovoru na pitanja Rojtersa rekao da vjeruje da Rusija računa na jačanje svojih pozicija kroz novu ofanzivu koju je pokrenula na istoku Ukrajine.
 
"Očigledno u pozadini tragedije u Marijupolju proces pregovora je postao još komplikovaniji", rekao je Podoljak.
 
Ranije danas je rusko Ministarstvo odbrane ponudilo ukrajinskim snagama koje su blokirane u metalurškom kombinatu "Azovstalj" u Marijupolju da se dobrovoljno predaju, ali su oni to odbili. Rusija tvrdi da su u "Azovstalju" pripadnici ukrajinskih nacionalističkih bataljona i strani plaćenici.

13:52

Černobilj


13:51

Rusku delegaciju na sastanku G20 predvodiće ruski ministar finansija Anton Siluanov. Prijethodno je sekretar za štampu Bijele kuće Džejn Psaki rekla da je ministarka finansija SAD Dženet Jelen odbila da učestvuje na sastancima G20 ako su prisutni ruski predstavnici.

13:37

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je podnio Vrhovnoj radi prijedlog zakona o produženju vojnog stanja u Ukrajini.

13:21

Rusi osvojili Kreminu, grad na istoku Ukrajine

Ruske snage osvojile su grad Kremin na istoku Ukrajine, saopštio je danas regionalni guverner. Kremina, grad od oko 18.000 ljudi koji se nalazi oko 100 kilometara jugoistočno od Kijeva, čini se da je prvi grad koji je pao u ruske ruke u novoj ofanzivi na istoku Ukrajine.
 
"Kremina je pod kontrolom orka. Oni su ušli u grad“, rekao je Sergej Hajdai, guverner Luganske oblasti, misleći na rusku vojsku sa već uobičajenim imenom preuzetim od J.R.R. Tolkienov Gospodar prstenova.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )