Foto: Telegram

Sto šesti dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

13:53

Ukrajina je od Poljske dobila oružje u vrijednosti od dve milijarde dolara

Prema riječima poljskog predsjednika Andžeja Dude, u Ukrajinu je poslato i 240 tenkova, 100 oklopnih vozila, oružje, projektili i municija.
 
"Čini mi se da se Poljska neće ograničiti na ovo. I što duže traje specijalna operacija, to je prijateljstvo dvije zemlje čvršće. A ovo ne ide u prilog Rusiji", rekao je Duda.

13:51

U Harkovu gori kompanija u blizini Južne željeznice



13:43

Ukrajina tvrdi da bilježi napredak u regiji Herson

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojska kontraofanzivom vratila dio teritorije u Hersonskoj oblasti na jugu zemlje.
 
Ministarstvo nije navelo više detalja, ali je saopštilo da su ruske snage "pretrpjele gubitke u ljudstvu i oružju", minirali teritoriju tokom povlačenja i postavili prepreke kretanju ukrajinskih snaga.
 
Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi situaciju na terenu.

13:19

Kraja rata?

Pres-sekretar predsjednika Rusije Dmitrij Peskov prokomentarisao je izjavu poslanika Državne dume Adama Delimhanova da se nada okončanju rata u Ukrajini prije kraja godine.
 
"Predsjednik Putin je iznio zadatke sa kojima se suočava specijalna vojna operacija. Ispunjavanje ovih zadataka značiće kraj specijalne vojne operacije", rekao je Peskov.


13:12

Stahanov



13:06

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski želi da Rusija bude izbačena iz Organizacije UN za hranu i poljoprivredu zbog njene uloge u trenutnoj krizi sa hranom, rekavši da Moskva "radi na izgladnjivanju najmanje 400 miliona ljudi"




13:05

Kijev je dužan da prestane da odugovlači proces izvoza ukrajinskog žita, a pozivi Zapadu da ga "naoruža do zuba" su kontraproduktivni, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

12:50

Varšava gura Zelenskog da prenese državne funkcije na Poljsku, tvrde ruski obaveštajni zvaničnici


12:46

Najnovije ažuriranje britanskih obavještajnih službi o situaciji u Ukrajini




12:36

Dragi: Deblokirati ukrajinske luke uz garancije Zelenskom

Globalni napori u cilju izbjegavanje prehrambene krize treba da počnu u ukrajinskim crnomorskim lukama, a Kijevu su potrebna uvjeravanja da one neće biti napadnute, izjavio je danas italijanski premijer Mario Dragi.
 
Isporuke žita iz Ukrajine, velikog izvoznika, naglo su opale od početka invazije Rusije, što je izazvalo strah od nestašice hrane u najugroženijim zemljama, prenosi Rojters.
 
"Moramo da deblokiramo milione tona žita koje su tamo zarobljene zbog sukoba. Posrednički napori Ujedinjenih nacija i Turske su značajni koraci", naglasio je Dragi u obraćanju na ministarskom sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu.

12:34

Evropska komisija će 17. juna raspravljati o pitanju davanja Ukrajini statusa kandidata za EU kako bi pripremila stav za samit koji će biti održan 23-24. juna

12:00



11:55

Oboren ukrajinski avion SU-25 i raketa Točka-U

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion Su-25 u blizini naselja Mazanovka u na istoku Ukrajine i presreli raketu Točka-U u Hersonskoj oblasti, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.
 
Ruske snage presrele su i ukrajinsku balističku raketu Točka-U u blizini naselja Kirovo u Hersonskoj oblasti i oborile dve granate višecjevnog raketnog sistema Smerč u oblastima Kamenka u Harkovskoj oblasti i Pantelejmonovka u DNR, dodao je Konašenkov.

10:56

Čečenske jedinice ostaće u Ukrajini i Donbasu do okončanja specijalne vojne operacije (SVO), izjavio je poslanik Državne dume Adam Delimhanov i učesnik u SVO.

10:28

Ruske snage eskaliraju psihološke i informativne operacije kako bi narušile moral ukrajinskih vojnika i nastavljaju napade na ukrajinske položaje


10:21

DNR: U toku borbe za Slavjansk

Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) objavio je da su u toku borbe za Slavjansk.
 
Štab navodi da snage samoproglašene DNR, uz podršku ruske vojske, kontrolišu više od 230 naselja u Donbasu, prenosi RIA Novosti.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )