Foto: Telegram

224 DAN RATA U UKRAJINI!


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !
 

08:45

"Naš odred Akhmat mi je čestitao rođendan na veoma neobičan način! Pucalo se prema neprijatelju! Bio sam zadovoljan, ali neko se nije osećao dobro jer naši borci ne promašuju!)💪🏻"- prenosi Kadirov


08:50

Pentagon je objavio spisak naoružanja koje će biti uključeno u novi paket vojne pomoći Ukrajini:
 
▪️ 4 HIMARS sa municijom ;
▪️ 16 haubica 155 mm;
▪️ 75 hiljada granata od 155 mm;
▪️ 500 visoko preciznih projektila od 155 mm;
▪️1000 granata RAAMS kalibra 155 mm;
▪️ 16 haubica 105 mm;
▪️ 30 hiljada mina kalibra 120 mm;
▪️ 200 MRAP MakPro oklopnjaka;
▪️ 200 hiljada patrona za malokalibarsko oružje;
▪️Oprema za ometanje, Klejmor mine i druga oprema.
 

08:40

Rusi su se povukli na jug u Hersonsku oblast, smanjivši za polovinu dužinu fronta, i kopčaju se u novim odbrambenim linijama, namjeravajući da se tamo zadrže do dolaska pojačanja.

Jurij, pozivajući se na britanske obavještajne službe, kaže da su gotovo svi ostali delovi ukrajinskog fronta osim Harkovske i Hersonske oblasti, uključujući granice sa Rusijom u Sumi, Černigovu, pa čak i u oblasti Harkov, izloženi mogućem ruskom napadu. Relativno zatišje kod Svatova, gdje neprijatelj gomila snage, ali za sada ne napada.

Ruske trupe napreduju u Bahmutu i ​​blizu Donjecka, gdje je mnogo neprijateljskih trupa premješteno u Harkov ili Herson. Rusi će morati da drže svoje linije dok ne stigne pojačanje.



08:33

Putin odobrio

Putin je odobrio ratifikaciju sporazuma o prijemu DNR, LNR i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.


08:17

Mađarska dobila izuzeća u novom paketu EU sankcija Rusiji

Tokom sastanka ambasadora EU Mađarska je uspjela da dobije određena izuzeća od predložene gornje granice za cijenu ruske nafte, saopštio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
 
EU se složila da u okviru osmog paketa sankcija Rusiji uvede ograničenje cijene nafte, ali konačni detalji te odluke, osmišljene tako da utiče na prihode Moskve od prodaje energenata, trebalo bi da budu objavljeni tokom dana.
 
Osim ovoga, novi paket mjera predviđa ograničenja za rusku industriju čelika i zabranjuje građanima EU da budu na visokim pozicijama u državnim ruskim preduzećima.

08:12

Antonov: Ovo doživljavamo kao neposrednu prijetnju strateškim interesima naše zemlje

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama, kaže da odluka Vašingtona da pošalje više vojne pomoći Ukrajini predstavlja prijetnju interesima Moskve i povećava rizik od vojnog sukoba između Rusije i Zapada.
 
"Ovo doživljavamo kao neposrednu prijetnju strateškim interesima naše zemlje", rekao je Antonov.
 
"Snabdijevanje vojnim proizvodima od strane SAD-a i njegovih saveznika ne samo da podrazumeva dugotrajno krvoproliće i nove žrtve, već takođe povećava opasnost od direktnog vojnog sukoba između Rusije i zapadnih zemalja", rekao je on.

08:11

Zelenski: Ogromni uspjesi Ukrajine ove nedjelje

Ukrajina je postigla velik i brz napredak ove sedmice, a predsjednik Voloimir Zelenski je u obraćanju rekao da su "desetine" gradova ponovno zauzeti.
 
"Ukrajinske snage zauzele su selo Dudčani na zapadnoj obali reke Dnjepar, u velikom napredovanju u regiji Herson".
 
"Na istoku su ukrajinske snage takođe napredovale, tako što su zauzele Liman u Donjecku".

08:07

Udari, udari i još udara

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage za protekla 24 sata izvele devet raketnih napada, šest napada iz vazduha i 56 napada iz višecjevnih raketnih bacača na teritoriju Ukrajine.
 
Pogođeni su objekti u više od 27 naselja, među kojima su Harkov, Kramatorsk, Bahmut, Majorsk, Železnodoroznoje, Andrejevka, Belogorka i Voznesensk, navodi Unian.
 
Ukrajinski generalštab dodaje da su ruske snage granatirale područja pojedinih naselja na pravcu Severska, Kramatorska i Bahmuta.

08:06

OHCR: Rusija guši građanska i politička prava u Ukrajini

Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCR) predstavila je svoj najnoviji izvještaj o situaciji u Ukrajini Savjetu UN za ljudska prava, a u njemu se navodi da su sloboda izražavanja, okupljanja i druga građanska i politička prava ograničena u dijelovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, što uključuje i Krim.
 
Od svog poslednjeg izveštaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini, prenosi Glas Amerike (VOA).
 
Novi izvještaj sadrži dokumentaciju o masovnom uništenju civilne infrastrukture i ubijenim civilima u ruskim napadima na naseljene oblasti, ali Rusija demantuje napade na civile, navodi VOA.

08:02

Politiko: U novom paketu sankcija ogranicenje cijena nafte

EU se složila da se u novom planu sankcija Rusiji uvede ograničenje cijene nafte, ali konačni detalji ove odluke, osmišljene tako da utiče na prihode Rusije od prodaje nafte, trebalo bi danas da budu objavljeni, piše Politiko.
 
Da su ambasadori EU postigli okvirni dogovor o novim sankcijama protiv Rusije zbog rata sa Ukrajinom, uključujući ograničenje cijene ruske nafte, potvrdilo je sedam evropskih diplomata, navodi Politiko.
 
Novi paket sankcija protiv Moskve, osmi koji će biti uveden, predložila je prošle nedjelje predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zapretio da će u Ukrajini upotrebiti nuklearno oružje, a potom naredio da se mobilišu stotine hiljada rezervista.
 
Brojne zemlje EU izrazile su zabrinutost zbog novih mjera, posebno u pogledu dijela koji se odnosi na uvođenje gornje granice cijene nafte iako detalji još uvek moraju da budu artikulisani u pisanoj formi, navodi Politiko.


08:00

Dodatni oprez u NATO nakon novih Putinovih poteza

NATO nije primjetio promjene u nuklearnoj strategiji Rusije, ali je na oprezu, izjavio je zvaničnik Severnoatlantske alijanse, komentarišući poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je, kako je naveo, eskalirao rat u Ukrajini mobilizacijom i upozorenjima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.
 
"Nismo videli nikakve promjene u nuklearnom ponašanju Rusije, ali NATO i saveznici ostaju na oprezu", rekao je zvaničnik NATO Rojtersu.


07:40

Uskoro nastavak sjednice Generalne skupštine UN o Ukrajini

Specijalna sjednica Generalne skupštine UN o Ukrajini biće nastavljena 10. oktobra nakon što je Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti na američku rezoluciju koja osuđuje referendume o pripajanju Rusiji u četiri regiona Ukrajine, rekla je portparol predsjednika Generalne skupštine Paulina Kubiak.
 
SAD i Albanija su 30. septembra inicirale glasanje o nacrtu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom se osuđuju referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, podseća TAS S.
 
Rusija je stavila veto na taj dokument, a Brazil, Gabon, Indija i Kina su se uzdržali od glasanja.
 
Prema aprilskoj rezoluciji Generalne skupštine UN, ovo tijelo biće sazivano svaki put kada jedan od stalnih članova upotrebi veto u Savjetu bezbednosti.
 
U rezoluciji se dodaje da od tog momenta Generalna skupština treba da se sastane u roku od deset dana.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )