Foto: Telegram

U toku je 283. dan rata u Ukrajini

 
11:36

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪Ruske trupe brane jugozapadno i sjeverozapadno od Kremenne;

▪Ruske oružane snage nastavljaju ofanzivu u rejonu naselja Bahmut -Artemovsk;

▪Uspjesi ruske vojske se primjećuju  na pravcu Avdejevka-Donjeck;

▪Ruske snage predstavljaju ozbiljnu prijetnju ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi, uprkos protivvazdušnoj odbrani.

11:30

Ruska vojska aktivno napada u Donbasu - rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:
 
▪️Ruske trupe aktivno napreduju na Avdejevskom i Artemovskom pravcu
 
▪️Oružane snage RF napreduju u oblastima N. p. Chervonopopovka LPR i Soledar, Opitnoe, Nevelskoe, Krasnogorovka i Mariinka DPR
 
▪️Na pravcu Herson, Novopavlovsk i Zaporožje ruske trupe čvrsto drže odbrambene položaje.
 
▪️Ruska vojska nastavlja sa raketnim napadima na infrastrukturu i položaje ukrajinskih militanata duž cele linije fronta.


11:10
 
Snimci iz Bahmuta!






11:00

Borba protiv "gladi u svijetu"!

Prema ruskim ministarstvima ovo su kupci ukrajinske pšenice od čijeg izvoza je zavisila borba protiv gladi u svijetu!




10:57

"Biće uništeni"

Ruska privreda će "biti uništena" skorim uvođenjem ograničenja cijena nafte iz te zemlje na 60 dolara po barelu prema dogovoru koji su postigle zemlje EU, G7 i Australija, rekao je predstavnik ukrajinskog predsjedništva. ;
 
"Postižemo uvijek naš cilj i ruska privreda će biti uništena i platiće, biće odgovorna za sve svoje zločine", napisao je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak. On je dodao da je trebalo da se ograniči cijena nafte na 30 dolara za barel da bi se Rusija "brže uništila".
 
Članice Evropske unije postigle su juče sporazum o ograničavanju cijene ruske ;nafte ;na 60 dolara za barel, što je ključni korak u skopu zapadnih sankcija čiji je cilj da se svjetsko tržište ;preuredi tako da njene cijene ne divljaju i da se Rusiji oteža finansiranje njenog rata protiv Ukrajine.
 
Ograničenje cijene na 60 dolara po barelu su prihvatili i G7 i Australija. 

Jedna od reakcija ruskih telegram kanala:



10:29

Slike iz rata




09:25

Vanredno isključenje

U Kijevu i Kijevskoj oblasti na snazi su vanredna isključenja struje, saopštila je kompanija Kijevske elektromreže. Nadležni čine sve da se situacija što prije stabilizuje, prenosi Ukrinform. Ranije su ukrajinske vlasti saopštile da su raketni napadi ruskih snaga 23. novembra doveli do privremenog prestanka rada svih nuklearnih elektrana i vecine termo i hidroelektrana. U napadima su ošteceni i objekti za prenos električne energije.
 
Masovni udari ruskih snaga na energetski sistem Ukrajine počeli su 10. oktobra, zbog čega se ta zemlja suočava sa višesatnim isključenjima struje.

08:00

U Odesi je došlo do eksplozije bombe u kojoj je sedam osoba povređeno /18+/
 
Trenutak eksplozije u Odesi uhvaćen je nadzornim kamerama. Kako je saopštila policija, prilikom provjere jednog od automobila, u prtljažniku je pronađena eksplozivna naprava. Nakon toga, na lice mjesta stigla je istražno-operativna grupa – u tom trenutku je došlo do eksplozije.
 
Povrijeđeno je pet policajaca i dva civila.

07:55

Putin obnavlja vojsku?

Predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao bi da iskoristi mirovne pregovore sa Ukrajinom da obnovi svoju vojsku prije nego što započne novi napad, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova DŽejms Kleverli u intervjuu za britanski list "Telegarf".
 
Kleverli je izrazio zabrinutost da bi predsjednik Rusije mogao da se pretvara da je zainteresovan za pregovore dok bi zapravo obučavao vojsku i slao više municije, navodi list, prenio je Rojters. Postoji rizik da bi prekid vatre zapravo samo koristio Putinu da obuči još vojnika, proizvede više municije, obnovi svoje oružane snage i ponovo ih naoruža", istakao je Kleverli.

07:55

Oslobođeni

Više od hiljadu Ukrajinaca oslobođeno je iz ruskog zatočeništva tokom rata, rekao je Volodimir Zelenski. Ukrajinski predsjednik je rekao da njegova zemlja mora da vrati sve zarobljene od ruskih snaga.
 
Rusija i Ukrajina organizovale su seriju razmjene zarobljenika tokom rata. Posljednji se dogodio prije dva dana, kada su dvije zemlje razmijenile 50 vojnih lica.

07:54

Ukrajinci na obuci u EU

Više od 1.100 Ukrajinaca nalazi se na vojnoj obuci u Evropskoj uniji, u sklopu Misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM), rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj. "Danas, EUMAM je postigao svoj puni operativni kapacitet, 1.100 vojnika se već obučava.
 
Misija će osigurati da se kroz obuku ispune potrebe Ukrajinaca, a EU će obezbijediti sredstva u iznosu od 16 miliona evra za smrtonosnu vojnu opremu u trenažne svrhe", naveo je Borelj na Tviteru. Evropski lideri objavili su pokretanje EUMAM Ukrajina u novembru, za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika tokom 24 mjeseca, podsjeća agencija TAS S. U te svrhe, biće iskorišćeno 106,7 miliona evra.



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )