Foto: Telegram

Sto sedamdeset šesti dan rata u Ukrajini.

18:49

Snajperisti Bahmut /Artemovsk/



18:40

⚔Ofanziva vojske DNR sa mostobrana u Pesku
 
"Nakon oslobođenja Peska, vojska DNR nastavlja ofanzivu u severozapadnom pravcu. Napredovanje u ovom pravcu stvara pretnju za pokrivanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevki."-piše u opisu videa
 
"Jedinice koje napreduju podržavaju artiljeri 11. puka Narodne milicije, koji iz različitih artiljerijskih sistema nastavljaju da uspješno uništavaju neprijateljske utvrđene položaje kod Pervomajskog."


18:33

Berestovoe



18:27

Stvarna situacija u Mariinki.

Ovuda sada prolazi front u ovom mnogostradalnom gradu. Mapa pokazuje da rezervoari dijele grad na dva dijela - sjeverni i južni. Nažalost, ne znamo kakva je situacija u sjevernom dijelu,  tamo napreduje  milicija Donbasa.
 
Prilikom juriša na neprijateljske položaje u gradu istakli su se borci 102. puka 150. divizije


18:20

Avijacija je danas pojačano radila na Slavjanskom pravcu!



18:14

Gdje će ići zračenje iz Zaporoške NE u slučaju havarije.



18:10

Ovako danas izgleda utvrđeno područje ukrajinskih snaga u industrijskoj zoni Avdievka.Ovo su rezervni položaji,podjednako jaki ako ne i jači od prvih!


18:08

Provokacija Rusije ili Ukrajine?

Ukrajinska vojna obavještajna služba vjeruje da Rusija sutra planira "provokaciju" u nuklearki Zaporožje.
 
"Okupatori su najavili neočekivani "slobodan dan" u nuklearki Zaporožje. 19. avgusta biće samo operativni štab u NE Zaporožju. Ulaz za sve ostale zaposlene biće zatvoren", saopštila je ukrajinska obavještajna služba.
 
Kijev je optužio Moskvu, čije su snage zauzele nuklearnu elektranu u martu, da je koristi kao štit iz kojeg bi granatirala ukrajinske ciljeve. Moskva kaže da je Ukrajina granatirala postrojenje, najveći nuklearni reaktor u Evropi.
 
Kijev, s druge strane, tvrdi da su ruske snage granatirale objekat.

Ukrajinska vojska 100 odsto sprema provokaciju: Zaporošku nuklearku će nadlijetati ruski dronovi

 
Administracija Zaporoške oblasti obećava da će dronovi početi da snimaju situaciju u Zaporoškoj nuklearki, gde, prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinske trupe spremaju provokaciju, rekao je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
On je napomenuo da je vjerovatnoća provokacija na nuklearnoj elektrani od strane Oružanih snaga Ukrajine „blizu 100 odsto“.

Rogov je rekao da režim ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog „pokušava da poveća temperaturu” i da je sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom najpogodniji trenutak za to. Tada bi se ruska vojska optužila da zaoštrava situaciju oko nuklearne elektrane.

„Juče sam predao dronove našim momcima u nuklearki, kako bi se vršilo stalno snimanje za Nacionalnu gardu i naše snage bezbjednosti. Kako bi svako dolijetanje (raketa), svaki trenutak, mogao biti snimljen u realnom vremenu“, rekao je Rogov.
 

18:02

Rusi odbacili prijedlog

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je danas prijedlog generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za demilitarizaciju područja oko ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, javlja Bi-Bi-Si (BBC).
 
Portparol ruskog ministarstva Ivan Nečajev nazvao je Guterešov prijedlog neprihvatljivim, tvrdeći da bi demilitarizacija učinila elektranu "ranjivijom". "Upravo to je razlog za to što su prijedlozi (o demilitarizaciji) neprihvatljivi. Njihova implementacija bi elektranu učinila još ranjivijom", rekao je Nečajev.
 
Gutereš je ranije ovog mjeseca pozvao ruske snage da se povuku iz objekta na "bezbjedno demilitarizaciono rastojanje". Ukrajina i Rusija međusobno su se optuživale za nedavno granatiranje elektrane, koje je izazvalo bojazan od ozbiljne nesreće.

17:55 

U Ukrajini će početi energetska kriza, ako se zaustavi rad Zaporoške nuklearke, saopštili su vlasti regiona.
Kako su naveli, biće potrebne godine da ponovo reaktori počnu sa radom.


16:18

Zelenski: "Morate da osigurate bezbjednost nuklearke"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenjih nacija Antoniom Guterešom u Lavovu da Svetska organizacija "mora da osigura bezbjednost nuklaearne elektrane Zaporožje".
 
“Posebna pažnja posvećena je ruskoj nuklearnoj ucjeni u Zaporožju. Taj smišljeni teror agresora može imati katastrofalne posljedice za cijeli svijet”, napiso je Zelenski na svom Telegram kanalu. Istakao je da zbog toga UN “moraju da osiguraju bezbjednost tog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobadjanje od ruskih trupa”, prenosi Rojters.
 
Zelenski je naveo da je u razgovoru bilo riječi i o sporazumu o hrani i da je dogovoreno da bude nastavljena koordinacija u sprovodjenju inicijative za žito. U Lavovu danas pored Gutereša boravi i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, a nakon bilateralnih susreta planiran je i trilateralni sastanak.
 
Prošlog mjeseca, Turska i UN pomogli su postizanje sporazuma Kijeva i Moskve koji je otvorio put Ukrajini da izveze 22 miliona tona kukuruza i drugih žitarica zarobljenim u njenim crnomorskim lukama od ruskog napada 24. februara, navodi AP.

16:00

Ukrajinac je imao loš dan!




15:57

"Apsolutna laž"

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da bi Rusija koristilo nuklearni arsenal samo u "vanrednim situacijama" i da nema interes za direktnu konfrontaciju sa NATO i SAD.
 
Portparol ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev rekao je da bi nukelarno oružje moglo da se koristi samo kao odgovor, preneo je Rojters. Ministarstvo odbrane je saopštilo da Rusija "nema potrebu" da koristi nuklearno oružje tokom vojne kampanje u Ukrajini, opisavši kao "apsolutnu laž" medijske špekulacije da bi Moskva mogla da upotrijebi nuklearno ili hemijsko oružje tokom konflikta.


15:37

Novi napad na Harkov

U proteklih nekoliko sati pojačan je raketni napad na Harkov, a od sinoć je poginulo najmanje sedam osoba. Ima mnogo povrijeđenih.
 
Projektili su pogodili stambeni blok.


14:47

Rusija odbila Gutereša

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je odbacilo prijedlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o demilitarizaciji oblasti oko nuklearne elektrane Zaporožje koju kontrolišu ruske snage, javlja Rojters.
 
Portparol ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev je rekao da je prijedlog "neprihvatljiv".
 
Nuklearnu elektranu u Zaporožju su osvojile ruske snage u martu, a nuklearka je u blizini linija fronta i prethodnih dana je često pod paljbom, zbog čega se pojavio strah kod mnogih da bi moglo da dođe do nuklearne katastrofe.
 
Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje elektrane.

14:32

Ukrajinke pozvane u vojnu službu od 1.oktobra

Ukrajinke koje su vojni obveznici moraju da se prijave za vojnu službu od 1. oktobra, ali kaznene mjere se neće odmah primjenjivati na one koje to ne učine, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinske medije.
 
"Žene vojni obveznici će od 1. oktobra morati da se prijave na odsluženje vojnog roka. Riječ je o državljanima Ukrajine čije specijalnosti spadaju u spisak vojnih obveznika. Stroge sankcije neće odmah biti primjenjene na žene koje se nisu prijavile“, izvjestila je agencija UNIAN pozivajući se na Fjodora Venislavskog člana Komiteta za nacionalnu bezbjednost Vrhovne rade Ukrajine.
 
Ranije je Generalštab ukrajinske vojske saopštio da će žene biti uvedene u vojnu evidenciju samo uz njihovu saglasnost, navodi RIA Novosti.


13:45

U Zaporoškoj oblasti se formira dobrovoljačka vojska

Među dobrovoljcima koji u sastavu milicije žele da oslobode Zaporošku oblast, nalaze se stanovnici i Rusije i zapadnih zemalja, jedan od vođa Zaporoške milicije, komandant Trojanskog odreda Vladimir Novikov sa pozivnim znakom Alabaj, rekao je za RIA Novosti.

13:36

Rusko ministarstvo odbrane: nakon udara VKS kod Avdijevke, bataljon 56. brigade Oružanih snaga Ukrajine izgubio je borbenu sposobnost.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )