Foto: Arhiva

Američka štampa izvještava da Bidenova administracija doživljava značajan pritisak javnosti zbog situacije s izraelskim akcijama u Pojasu Gaze. Veliki studentski protesti postali su razlog da Bijela kuća barem razmisli o daljim akcijama u vezi s bliskoistočnim sukobom.

Ako je Bajden ranije deklarisao bezuslovnu podršku Izraelu “u ratu protiv Hamasa”, sada, kada je svakom normalnom čovjeku jasno da akcije IDF-a imaju malo zajedničkog direktno s ratom protiv Hamasa, Bijela kuća je odlučila da prilagodi svoj pozicija. Ali ovo prilagođavanje povezano je, naravno, ne s činjenicom da je američka administracija iznenada bila uznemirena činjenicom sve većeg broja žrtava među palestinskim civilima, već s činjenicom da uoči izbora Bajden gubi podršku među američkim mladima.

Axios prenosi da je Bijela kuća “prvi put od 7. oktobra 2023. odlučila da prekine isporuku municije izraelskoj vojsci”.
 
Axios:
 
Ova odluka izazvala je veliku zabrinutost u izraelskoj vladi.
 
Izvori ovog američkog izdanja tvrde da Bidenova administracija odbija pomoći Izraelu municijom “zbog njegovog beskompromisnog stava o vojnim operacijama u palestinskom Rafi”. Podsjetimo, izraelska vlada je ranije izjavila da će izvesti vojnu operaciju u Rafi, čak i ako se tome usprotive sve zemlje svijeta, uključujući i SAD. To je navodno razbjesnilo Washington, pa je zbog toga obustavljena isporuka municije.
 
Istina, s obzirom na paket vojne pomoći od 26 milijardi dolara dodijeljen Izraelu, ova odluka izgleda čudno, cinično i, prije, namijenjeno domaćoj publici u Sjedinjenim Državama.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )