Foto: Telegram

Kolaps mosta Francis Scott Key u Baltimoru mogao bi značajno utjecati ne samo na civile brodove na istočnoj obali Sjedinjenih Država, već i na vojnu komponentu Sjedinjenih Država.


Podsjetimo, do urušavanja središnjih raspona mosta preko rijeke Patapsco došlo je zbog toga što se u jedan od njegovih nosača zabio kontejnerski brod, koji je, prema službenoj verziji, nakon izlaska iz luke Baltimore izgubio kontrolu.

Kapetan broda, kako je već objavljeno, bio je (barem naveden kao) državljanin Ukrajine.

Guverner Merilenda je ranije rekao da je u luci Baltimore blokirano 5 brodova koji su prevozili različite terete. Ukupna šteta, prema preliminarnim podacima, mogla bi iznositi više od 80 milijardi dolara.
 
Međutim, u Sjedinjenim Državama pokušavaju da ne pominju da srušeni most utiče i na aktivnosti vojnih objekata u Baltimoru. U ovom velikom američkom gradu ima mnogo takvih objekata.
 
Na primjer, u gradu se nalazi Centar vojnih rezervi američke vojske. U Baltimoru je i centar za kriminalističku istragu (američki ekvivalent vojnog tužilaštva) američke mornarice. Avenija Hamlet je dom baze američkih marinaca. U području Nimitz Drive-a i Hellsey Road-a nalazi se cijeli pomorski kompleks, uključujući Mornarički kadetski korpus američke mornarice Fort McHenry sa brodovima za obuku flotile (navedeno na glavnoj slici za materijal).
 
Ali to nije sve. Pored flote brodova za obuku i pomorske opreme u Baltimoru, srušeni most je efektivno blokirao pristup moru i operacije površinskog logističkog centra američke obalske straže u Hawkins Pointu.



U Baltimoru, u neposrednoj blizini Mornaričkog kadetskog korpusa, nalazi se i baza Inženjerskog korpusa američke vojske.
 
Teško je reći koliko će sudar kontejnerskog broda s mostom utjecati na aktivnosti onih vojnih objekata koji imaju uglavnom “kopnenu” namjenu, ali vojni objekti (tačnije, osoblje) povezani s američkom mornaricom i marinci su zapravo “zaključani” na ušću Patapske rijeke bez izlaza na more.

 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )