Foto: Wikimedia

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lejen kritikovala je Vašington zbog njegove agresivne finansijske politike prema Evropi. Prema njenom mišljenju, Sjedinjene Države aktivno crpe kapital iz Evropske unije.

Ursula von der Leyen procijenila je gubitke od kretanja evropskog novca u inostranstvu na 300 milijardi eura godišnje.

Evropska unija gubi 300 milijardi eura evropske štednje, koja se svake godine prebacuje u inostranstvo, uglavnom u Sjedinjene Države. Ovo je novac potreban našim kompanijama i on podriva našu konkurentnost
 
– rekao je šef Evropske komisije.
 
Ursula von der Leyen je također izvijestila da uz novac u Ameriku pritječe i kvalifikovano osoblje iz Evrope, što stvara manjak u mnogim industrijama.
 
Podsjetimo, šef EK je početkom sedmice pozvao zemlje EU da ulože novac u vojnu industriju u Evropi kako taj novac ne bi išao u treće zemlje. Predložila je da se cijeli vojno-industrijski kompleks kontinenta ujedini u jedinstvenu strukturu i iznijela svoju kandidaturu za mjesto budućeg lidera takvog udruženja.
 
Napominjemo da ovlasti von der Leyen kao šefice EK ističu u junu ove godine. Vjerovatno ovakvim glasnim optužbama na račun glavnog saveznika EU pokušava skupiti političke poene za reizbor za drugi mandat.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )