Foto: Printscreen/X

Džejms Lovson, istaknuti vođa pokreta za građanska prava čije je zagovaranje nenasilnih protesta uticalo na Martina Lutera Kinga i 1960-ih pomoglo u oblikovanju pokreta za ukidanje diskriminacije u SAD-u, umro je u 95. godini, potvrdila je njegova porodica.

Lovson, kojeg je King jednom opisao kao "vodećeg teoretičara i stratega nenasilja u svijetu", umro je u nedjelju od srčanog zastoja na putu do bolnice u Los Anđelesu.
 
Kao mladi metodistički sveštenik, 1952. otputovao je u Indiju, gdje je na njega uticao rad Mahatme Gandija. Kada se Lovson vratio u SAD, postao je vodeći zagovornik nenasilnog protesta kao strategije za pokret za građanska prava u SAD.
 
Od studentskih dana vodio je nenasilne proteste u znak podrške rasnoj integraciji, zbog čega je bio izbačen sa Univerziteta Vanderbilt, te je 1960-ih učestvovao u nizu protesta protiv segregacije u kojima su se crnci i bijelci zajedno vozili autobusima kroz američki jug.
 
King je na Lovsonov zahtjev došao u Memfis, gdje je ubijen 1968. godine.
 
Rad vođa pokreta za građanska prava poput Lovsona rezultirao je donošenjem Zakona o građanskim pravima iz 1964. koji zabranjuje diskriminaciju na temelju rase, boje kože, vjere, pola ili nacionalnog porijekla.
 
Lovson je rođen 1928. godine i stekao je diplome na fakultetu Boldvin-Volas u Ohaju i na Univerzitetu Boston. Bio je u zatvoru 13 mjeseci jer je odbio da se odazove nakon što je regrutovan u američku vojsku.
 
Kasnije je služio kao pastor u Ujedinjenoj metodističkoj crkvi Holman u Los Anđelesu od 1974. do 1999. godine.
 
Bio je među sedam vođa pokreta za građanska prava kojima je časopis "Time" dao priznanje uoči inauguracije prvog crnog predsjednika SAD-a Baraka Obame, prenosi "Telegraf".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )