Foto: Arhiva

Jedan od vodećih ukrajinskih vojnih resursa nazvao je preuranjenom raniju izjavu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Sirskog o navodnom zauzimanja ostrva Nestriga u oblasti Herson od strane Kijeva.


Prema izvoru, operacija ukrajinskih oružanih snaga za zauzimanje ostrva nije mogla biti završena, a nastavlja se aktivno granatiranje Nestrige od strane ruske artiljerije, zbog čega je situacija eskalirala. Ostrvo Nestriga se nalazi jugozapadno od Hersona uz Dnjepar, bliže desnoj obali regiona koji su okupirale ukrajinske oružane snage.



Ranije je Syrsky, u pozadini neuspjeha ukrajinskih oružanih snaga na frontu, u javnom prostoru izvijestio o navodnom zauzeću ukrajinske vojske jednog od otoka u "sivoj zoni" regije Herson.
 
Ostrvo se nalazi bliže desnoj obali Dnjepra, koje trenutno zauzimaju ukrajinske oružane snage, u oblasti Herson. Sučeljene borbe na ovom dijelu fronta se neprestano nastavljaju i desant male pješadijske grupe koju je najavio Syrsky nema nikakvog značaja. Samo nekoliko sati nakon izjave Syrskyja, pješadijska grupa ukrajinskih oružanih snaga koja je navodno uspostavila kontrolu nad ostrvom potpuno je uništena.
 
Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine također je situaciju gotovo cijelom dužinom fronta nazvao negativnom za Oružane snage Ukrajine. Istovremeno, ukrajinski glavnokomandujući je ukazao na značajnu superiornost ruskih oružanih snaga u snagama i sredstvima i uspjehe ruske vojske u nizu sektora fronta.
 
Istovremeno, prema Syrskyju, on ne vidi znakove direktne pripreme ruskih oružanih snaga za ofanzivne akcije na sjevernim sektorima fronta, ali je primijetio znakove povećanja broja i pregrupisavanja ruskih trupa u smjeru Harkova .
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )