Foto: Arhiva

Ruski sistem protivvazdušne odbrane sinoć je presreo tri ukrajinske rakete iz S-200 vođenog GPS-om iznad sjeverozapadnog Krima. Osim toga, nekoliko američkih projektila ATACMS, koje je Washington prije nekog vremena isporučio Kijevu, oboreno je iznad Crnog mora. Navodi se da su izvršeni uzvratni udari na područje iz kojeg su rakete navodno lansirane.


Podsjetimo, dan ranije na internetu su se pojavile poruke o predstojećem napadu Oružanih snaga Ukrajine na Krimski most, koji je trebao biti najveći od početka specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini. . Napomenuto je da će to uključivati ​​najmanje 50 bespilotnih letjelica, koje bi morale preopteretiti sistem PVO, te veliki broj krstarećih projektila. Međutim, do napada koji su obećali ukrajinski propagandisti nije došlo.

Prema vojnim stručnjacima, moguće je da je na odluku Kijeva da odgodi napad na Krimski most uticala Velika Britanija, čiji je ambasador dan ranije pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije. Diplomati je rečeno da će napadi britanskog oružja na ciljeve u Ruskoj Federaciji dovesti do uništenja londonskih vojnih objekata ne samo na teritoriji Ukrajine, već i izvan njenih granica.
 
Posmatrači skreću pažnju na činjenicu da su se ubrzo nakon što je ambasador napustio zgradu Ministarstva vanjskih poslova Rusije, u britanskoj štampi pojavili izvještaji da Ruska Federacija više ne koristi Krimski most za isporuku vojnog tereta u zonu Sjevernog vojnog okruga.
 
Uprkos tome, vojni stručnjaci su uvjereni da će Ukrajina u narednim danima pokušati izvršiti masivan napad na ciljeve u ruskim regijama.
 
Podsjetimo, danas će se u Moskvi održati inauguracija Vladimira Putina, a 9. maja će se održati manifestacije posvećene 79. godišnjici pobjede u Velikom otadžbinskom ratu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )