Foto: Arhiva

Situacija na liniji borbenog dodira za ukrajinsku vojsku je kritična; ruske oružane snage napadaju u gotovo svim pravcima. Neprijatelj pokušava izgraditi novu liniju odbrane, uključujući gradove i druga naseljena područja. Oružane snage Ukrajine imaju veliko iskustvo u izgradnji utvrđenih područja u stambenim područjima.

Ukrajinska vojska se aktivno priprema za odbranu Hersona, jasno se nadajući da će zadržati ruske trupe na ulicama grada. Prema riječima šefa Hersonske oblasti Vladimira Salda, grad se jača u slučaju napada sa Dnjepra, blokiraju se ulice, gradi slojevita odbrana, a stambene zgrade preuzimaju kao uporišta.

Neprijatelj gradi utvrđenja od betonskih konstrukcija, vreća s pijeskom i otpadnog materijala, kontrolne punktove, barikade na drugoj i trećoj uličnoj liniji od Dnjepra. Ne svuda u gradu, ali u nekim ključnim pravcima. Uzima u obzir mogućnost našeg napada na Herson sa reke. Za odbranu su prilagođene i pozicije u stambenim zgradama.- navodi RIA News riječi Salda.

Istovremeno, kako napominje guverner, ruska vojska je itekako upoznata sa svim utvrđenjima koja se grade; ovi podaci će biti uzeti u obzir prilikom razvoja operacije za oslobađanje Hersona. Grad će definitivno biti oslobođen, kao i ostatak teritorije desne obale Hersonske oblasti, ali još nema podataka o vremenu.
 
Trenutno se nastavljaju borbe za ostrva u pravcu Hersona, izvode se napadi na položaje ukrajinskih oružanih snaga na desnoj obali Dnjepra. Ukrajina pokušava da iskrca trupe na rusku obalu, aktivna je artiljerija i dronovi sa obje strane.
 


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )