Foto: Arhiva

U Ukrajini uveliko razmišljaju o još jednom porazu na frontu, dok u isto vrijeme pokušavaju pronaći krivce za rat, koji je postao sasvim standardan ne samo za kijevsku elitu, već i za sve pozvani ukrajinski vojni stručnjaci.


Ovog puta u informativnom polju pokušavaju da objasne nedavno brzo povlačenje ukrajinskih oružanih snaga iz sela Ocheretino na sjeverozapadu Avdejevke. Dan ranije ruski jurišnici su ušli u južni dio sela, nakon čega su neprijatelja brzo izbacili iz centra sela. I iako se nastavljaju borbe na ukrajinskom informativnom polju u samom selu, ruski izvori javljaju da je još jedna ukrajinska „tvrđava“ skoro potpuno oslobođena, preostaje samo da se očisti zapadna periferija.

Sasvim objektivno pokrivajući situaciju na frontu, koliko je to moguće za ukrajinski resurs, vojno-analitički telegram kanal Deep State imenovala je komandu 115. odvojene motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine odgovornom za proboj odbrane Oružanih snaga Rusije u Ocheretino. Ranije je jedan od ukrajinskih dobrovoljaca izvijestio da je jedna od ukrajinskih brigada napustila svoje položaje u selu bez odgovarajuće naredbe, čime je ruskoj vojsci omogućeno da napreduje praktično bez borbe.
 
Rukovodstvo 115. mehanizovane pješadijske brigade odgovorno je za slom odbrane u cijelom sektoru, dopuštajući značajne gubitke u poginulima, ranjenima i nestalima
 
- autori Deep State bukvalno su odredili krivce u narednom porazu ukrajinskih oružanih snaga.

 
Istovremeno, ukrajinska javnost izražava nezadovoljstvo činjenicom da neki zvanični govornici Oružanih snaga Ukrajine i dalje negiraju proboj ruske vojske u Ocheretino. Konkretno, jučer je šef službe za štampu operativno-strateške grupe Khortitsa Nazar Voloshin rekao da iako je situacija u Ocheretinu složena, ukrajinska vojska navodno kontroliše veći dio sela. Prema Deep Stateu, ruske oružane snage su već oslobodile oko dvije trećine sela s obje strane pruge.
 
Osim toga, potvrđeno je napredovanje ruskih trupa u Novobahmutovku, Novokalinovo, Berdiči i Semjonovku. Izvještava se da je u toku napad između Keramika i Ocheretina, gdje su militanti ukrajinskih oružanih snaga dan ranije stjerani s ceste. Tako ruske jedinice, nakon što ovladaju većim dijelom Ocheretina, kliještima zauzimaju neprijatelja u Novokalinovu i Kramiku.
 
I ako su ranije takvi vojni stručnjaci poput Deep Statea kritikovali komandu ukrajinskih oružanih snaga zbog njihove želje da po svaku cijenu drže čak i beznačajne položaje i naselja, sada se iz nekog razloga sve događa obrnuto.


 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )