Foto: Twitter

Ukrajina je optužila Rusiju da ucjenjuje Europu prekidom snabdijevanja plinom Poljskoj i Bugarskoj i na taj način pokušava razbiti jedinstvo saveznika Ukrajine.

Članica NATO-a Poljska je među evropskim zemljama koje traže najstrože moguće sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a Bugarska, također članica saveza, gotovo je u potpunosti ovisna o uvozu ruskog plina.

Šef kabineta Zelenskog: Rusi pokušavaju razbiti naše jedinstvo

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, rekao je da Rusija počinje s plinskom ucjenom Europe.
 
"Rusija pokušava razbiti jedinstvo naših saveznika. Rusija također dokazuje da su energetski resursi oružje. Zato EU treba biti ujedinjena i uvesti embargo na energetske resurse, oduzimajući Rusima njihovo energetsko oružje",  rekao je Jermak.
 
Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je da "neprijateljske zemlje" plaćaju uvoz plina u rubljima, što je do sada prihvatilo samo nekoliko kupaca ruskog plina.

Poljaci i Bugari ostaju bez ruskog plina

Ruska kompanija Gazprom rekla je da nije obustavila isporuke Poljskoj, ali da Varšava mora plaćati plin u skladu s novim pravilima. Gazprom je odbio komentarisati Bugarsku. Poljska ponavlja da neće pristati na ruski zahtjev da plin plaća u rubljima po novim pravilima koje je Moskva donijela prošli mjesec.
 
Poljski državni PGNiG rekao je da će snabdijevanje energetskog diva Gazproma preko Ukrajine i Bjelorusije biti prekinute sutra ujutro u 8 sati, no Varšava je rekla da neće trebati koristiti svoje rezerve i da je njezino skladište plina popunjeno 76 posto.
 
Poljski ministar: Potrošači plina mogu se osjećati sigurno

Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski, dodavši kako je ugovor s Yamalom i tako završava u decembru.
 
"Plinski sistem u Poljskoj je uravnotežen i kupci se mogu osjećati sigurno", rekao je Naimski.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )