Foto: glassrpske

Tužioci u Palermu saopštili su danas da "omerta" (zakon ćutanja), koja je omogućila pokojnom šefu mafije Koza Nostra, Mateu Mesini Denaru, da ostane u bjekstvu od italijanske pravde 30 godina, i dalje traje, mjesecima nakon njegove smrti.

"Kao gusta magla, kompletna omerta pokriva sve što je postojalo oko njega, njegovih kontakata, njegovog kretanja i veza, koje je imao tokom dugogodišnjeg skrivanja“, saopštilo je tužilaštvo. 
 
Javno tužilaštvo u Palermu na čelu sa Mauricijom de Lusijom je saopštilo da su uhapšene još tri osobe za koje se sumnja da su dio mreže koja je pomagala šefu Koza Nostre, javlja Ansa. 
 
Jedan od uhapšenih je bio arhitekta, drugi radiološki tehničar u lokalnoj bolnici, dok zanimanje trećeg nije poznato, ali se svi terete za mafijaško udruživanje.   
 
Ukupan broj uhapšenih zbog navodnog pomaganja Mesini Denaru, koji je uhapšen u januaru 2023, sada je porastao na 14, a četvorica muškaraca su u međuvremenu osuđena.    
 
Mesina Denaro je uhvaćen dok je izlazio iz klinike u Palermu u kojoj se liječio od raka, a umro je u bolnici u mjestu L'Akuila u septembru.   
 
On je bio osuđen za učešće u desetinama ubistava, uključujući bombaške napade Koza Nostre 1992. u kojima su ubijeni sudije Đovani Falkone i Paolo Borselino.  
 
Pored ubistva Falkonea i Borselina, Mesina Denaro je bio osuđen za ubistvo Đuzepea Di Matea, 12-godišnjeg sina mafijaša Santina di Matea, koji je postao zaštićeni svjedok. Dijete je bilo zadavljeno i njegovo tijelo rastvoreno u kiselini 1996.    
 
Njegovi zločini uključuju i bombaške napade na umjetničke i vjerske objekte u Milanu, Firenci i Rimu u kojima je 1993. godine ubijeno 10 i povrijeđeno 40 ljudi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )