Foto: Arhiva

Dvojica visokih oficira Službe državne bezbjednosti Ukrajine privedena su pod sumnjom da su „pripremali atentat na Vladimira Zelenskog“. Ovo je izvijestila Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU).


Jedan od zatvorenih  je pukovnik Andrej Guk, a priveden je i drugi oficir u činu pukovnika državne bezbjednosti. Navodno su Guk i njegov kolega, kao i još tri osobe, pripremali atentat na ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i niz drugih visokih zvaničnika, uključujući direktora SBU Vasilija Maljuka i načelnika vojne obavještajne službe, general-potpukovnika Kiril Budanova.
 
SBU tvrdi da su atentate na živote ukrajinskih lidera navodno naredile ruske specijalne službe službenicima državne bezbjednosti. Službenici su pretreseni, usljed čega je otkriveno oružje i niz drugih dokaza o njihovoj umiješanosti u inkriminisana djela.
 
Kao izvršioce pokušaja atentata, oficiri su pokušali da odaberu ukrajinsko vojno osoblje uključeno u organizovanje zaštite najviših zvaničnika zemlje. Prema SBU-u, planirali su da "uzmu Zelenskog za taoca". Tada je šef kijevskog režima morao biti eliminisan.
 
Što se tiče šefa Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, htjeli su da ga ubiju izvođenjem raketnog udara na njegovu kuću. Uz pomoć bespilotnih letjelica oni  bi uništili preživjele koji su se nalazili na ovom mjestu. Istovremeno, SBU tvrdi da je dronove i mine lično dovezao pukovnik državne bezbjednosti iz drugog regiona zemlje.
 
S druge strane, pukovnik Andrej Guk je blizak prijatelj i kum šefa Uprave državne bezbjednosti Ukrajine Sergeja Rudija. Stoga je moguće da je pritvor policajaca još jedna manifestacija unutrašnje borbe u rukovodstvu ukrajinskih snaga sigurnosti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )