Foto: Pixabay - Tumisu

Slovenačka obavještajno-bezbjednosna služba, u saradnji sa Nacionalnim istražnim biroom, otkrila je i uhapsila u Ljubljani dvojicu stranih državljana.


Oni se sumnjiče da su ruski špijuni, a uhapšeni su u iznajmljenoj kancelariji u poslovnoj zgradi u Ljubljani kod Bežigrada, prenosi portal 24ur.com.

Prema pisanju lista Delo, jedan od uhapšenih ima državljanstvo jedne od južnoameričkih zemalja, a navodno je bio prijavljen pod lažnim identitetom.

Pretkrivični postupak je pokrenut u Okružnom državnom tužilaštvu u Ljubljani na osnovu saopštenja slovenačke Obaveštajno-bezbednosne službe Sova. Sova je Okružnom sudu u Ljubljani podnijela u decembru prošle godine zahtijev za sprovođenje istrage protiv dva fizička lica za krivično djelo špijunaže. Istraga se vodi zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo špijunaža za stranu obavještajnu službu.

Vjeruje se da su dvojica ruskih agenata koji su radili u ulici Parma služili ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU i da su djelovali kao dio špijunskog složenog programa koji kontraobavještajci u SAD nazivaju "ilegali" - špijuni koji se integrišu u lokalnu zajednicu kako bi je špijunirali i potencijalno pridobili neke od mještana.
 
Riječ je o visoko disperzovanoj mreži visoko obučenih "uspavanih agenata“, koji uglavnom imaju lažne identitete i državljanstva trećih zemalja, često južnoameričkih država, a najčešće djeluju pod okriljem vojne obavještajne službe GRU.
 
Dvojici osumnjičenih za krivična djela špijunaže prijeti do osam godina zatvora.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )