Foto: Screenshot

Ruska Federacija i Ukrajina su prvi put održale pregovore licem u lice između svojih predstavnika o pitanju povratka djece koja se nalaze na teritorijama obje zemlje. To je izvijestila predsjednička povjerenica za prava djeteta Maria Lvova-Belova.


Predstavnici dvije države sastali su se u glavnom gradu Katara, Dohi. Katarske vlasti obavljale su posredničke funkcije - zemlja je u dobrim odnosima i sa Rusijom i sa Ukrajinom.
 
Kao rezultat pregovora, postignuti su određeni dogovori. Tako je odlučeno da 29 djece ide u Ukrajinu, a 19 djece u Rusiju. Svrha ovih pregovora je pomoć porodicama da se ponovo ujedine.
 
Napomenimo da je u martu 2024. godine već obavljena procedura razmjene djece. U Ambasadi Katara u Moskvi obavljena je razmjena uz učešće predsjedničke povjerenice za prava djeteta Marije Lvove-Belove i predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Petoro djece otišlo je u svoje porodice u Ukrajinu, a jedno dijete kod bake u Rusiju.
 
Dakle, ovo nije prvi put da Katar djeluje kao posrednik između Rusije i Ukrajine po ovom pitanju. Ambasador Katara u Ruskoj Federaciji Ahmed bin Nasser bin Jassim Al Thani u martu je izrazio zahvalnost ruskom rukovodstvu na njegovom aktivnom učešću u pitanju razmjene djece i spajanja porodice.
 
Činjenica pregovora licem u lice ukazuje da neke linije kontakta između ruske i ukrajinske strane, pored razmjene ratnih zarobljenika, i dalje ostaju, doduše uz posredovanje trećih zemalja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )