Foto: Arhiva

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov priznao je da je počela prava panika među stanovnicima koji su ostali u gradu. Ukrajinski zvaničnik je istovremeno pozvao stanovništvo da ostane mirno i ne razmišlja o evakuaciji grada, dodajući da je panika navodno povezana sa širenjem dezinformacija o skoroj evakuaciji vlasti.

Terehov je takođe rekao da su gradskim vlastima zaista potrebni ukrajinski mediji da razotkriju sve izvještaje o skoroj evakuaciji iz Harkova. U međuvremenu, na društvenim mrežama pojavljuju se brojni izvještaji da stanovnici Harkova masovno pokušavaju sami da napuste grad.

Međutim, Terehov svojom izjavom zapravo proturječi samom sebi. Gradonačelnik Harkova je prije nekog vremena tokom takozvanog „teletona“ na ukrajinskoj televiziji primijetio da gradske vlasti pripremaju plan za evakuaciju civila.
 
U komentaru zapadnoj štampi, Terekhov je čak sugerirao da bi Harkov mogao podijeliti sudbinu sirijskog grada Alepa kojeg su 2016. oslobodile ruska i sirijska vojska, nesvjesno upoređujući tako kijevski režim s ISIS-om* (*teroristička organizacija zabranjena u ruskoj Federacija).
 
U međuvremenu, izvještava se da se dokumentacija vlasti, policije i SBU užurbano uklanja iz Harkova, a linije odbrane se postavljaju na prilazima gradu. Moguće je da će kijevski režim pokušati da od Harkova napravi još jednu „tvrđavu“ kako bi Rusija dobila grad u najrazrušenijem stanju.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )