Foto: Tanjug

Nalozi na Tviteru koji pripadaju velikim ruskim, kineskim, ali i zapadnim medijima u opisu su imali navedene oznake koje im je kompanija stavila bez konsultovanja sa vlasnicima naloga.

Tviter je ukinuo oznake "povezani sa državom" i "mediji koji finansira vlada" sa naloga na toj društvenoj mreži. Mnogi od velikih medija koji su imali tu oznaku od danas je nemaju.
 
Nalozi na toj društvenoj mreži koji pripadaju velikim ruskim, kineskim, ali i zapadnim medijima u opisu su imali navedene oznake koje im je kompanija stavila bez konsultovanja sa vlasnicima naloga. Među njima je bio i nalog RT.



Mnogi zapadni mediji bunili su se zbog oznake. Mask je nedavno promijenio opis Tviter profila kanadske radiodifuzne korporacije Si-Bi-Si na "medij koje 69 odsto finansira vlada", nakon što se Si-Bi-Si usprotivio Maskovoj prvobitnoj odluci da ga označi kao državni medij.

Tviter je u avgustu 2020. najavio označavanje naloga koji su povezani sa vladama. Kako su tada naveli u pojašnjenju, označavanje naloga koji su povezani sa državom "omogućava dodatni kontekst u vezi sa nalozima koje kontrolišu određeni zvanični predstavnici vlada, medijske kuće povezane sa državom i pojedinci koji blisko sarađuju sa tim entitetima".
 
Mediji povezani sa državom definisani su kao "mediji u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem kroz finansijska sredstva, direktne ili indirektne političke pritiske i/ili kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom (sadržaja)".
 
To je samo jedna od izmjena koju je kompanija pokrenula od četvrtka veče, kada su broj nalozi zvaničnika ostali bez "plave kvačice", koja je godinama predstavljala da je neki nalog zvaničan.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )