Foto: NOVA.RS/SCREENSHOT

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba govorio je u jutarnjem programu Nove o novom "omikron" soju korona virusa, ali i mjerama koje će su sada na snazi.

Situacija je povoljnija nego što smo mislili. U školskim, ali i drugim kolektivima je došlo do stabilizacije, broj zaraženih se održava i blago spušta – rekao je Kon, međutim podsjetivši da će “ljudi iz dijaspore svakako doći, situacija će biti dinamična i donijeće ‘omikron’ koji svakako postoji već u EU i SAD i zahvatio 40 – ak zemalja već sada”.

– Očekivano je da će “omikron” do kraja mjeseca doći u Srbiju. Postji ozbiljan problem što je jako teško iskomunicirati. Imate situaciju na mjestima gdje je ekstremno visoka vakcinisanost, ali i velika popunjenost bolnica vakcinisanima – što je i logično, jer što je više vakcinisanih, više vakcinisanih će procentualno biti u bolnicama, i to su oni koji su stariji, imunokompromitovani – rekao je Kon, podsetivši da još uvek nema dovoljno podataka iz istraživanja o efikasnosti različitih vakcina, naglasivši da se jedino za “fajzerovu” zna da je nešto efikasnija od drugih.

On je dodao da su vakcine izuzetno efikasne, i da su stručnjaci iskreno očekivali manju efektivnost vakcina protiv korone.

– Postoji nekoliko teorija o tome šta se desio u Južnoj Afrcii. Ili je došlo do dugotrajnih infekcija kod kojih se nakupio broj mutacija, ili se radi o imunokompromitovanim osobama kod kojih su se stvorile mutacije, ili je virus otišao u životinjsku vrstu – pominju se glodari teoretski – i da se vratio nazad među ljude i da je tako došlo do velikih mutacija. Ipak, podaci iz Južne Afrike su umirujući – istakao je dodajući da nešto što se kaže “teoretski nije apsolutna istina, i da se to među ljekarima zna”.

“Mnogi potcjenjuju maske, ali ako ih svi nosimo efikasnost je velika”
– Mnogi su pričali da ne treba nositi maske, uključujući i mene. Ipak, maske su potcijenjene – zaštita od maske ako je samo ja nosim da bi se zaštitio je 30 odsto, ali ako je svi nosimo onda je 90 odsto. Osoba koja je vakinisana i nosi masku, minimalna je verovatnoća da će biti zaražena – rekao je Kon.

On je dodao da je preko ljeta nenošenje maske bila neka vrsta “nacionalnog opredjeljenja”.

– Preko ljeta smo imali ‘referendum’ i apsolutno odbijanje nošenja maski, to je neka vrsta nacionalnog opredjeljenja. Vjerovatno ja ne govorim dovoljno dobro uvjerljivo, ali ja možda bolje i ne znam. Postoje i lekari koji kažu da maske ne pomažu, a to je apsolutno laž“, kazao je Kon.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )