Foto: N1

Postoje testovi novih, ali i polovnih automobila, postoji niz anketnih studija, ali i onih temeljenih na statističkim podacima. Međutim, kad se sve zbroji, možda najbolje mišljenje o automobilu daju upravo vlasnici. Jednu studiju koja to ispituje sprovodi britanski magazin AutoExpress.

Zove se Driver Power, a temelji se na više od 400.000 podataka koje daju vlasnici 75 najpopularnijih modela na britanskom tržištu. Nakon obrade formiraju se ocjene u 10 kategorija, a dodaje se još stavka vrijednosti vozila.
 
Top 75 - pobjednici i gubitnici
I ove godine smo tako dobili ljestvicu najboljih automobila po mišljenju vlasnika. Ako ste mislili da je VW Golf u samom vrhu, prevarili ste se, Britanci su ga bacili na samo dno. Koliko nas sjećanje služi, ovo je prvi izbor u kojem je VW Golf na zadnjem mjestu. Osvojio je tek 83.54 odsto glasova.
 
U društvu fenjeraša je BMW X5 na pretposljednjem mjestu, a na samom dnu nalazi se još nekoliko premiuma, poput Audija A1 i A3, Volva XC 60 i Mercedesa E klase.
 
A sada pobjednici. To je definitivno Kia, čijih se pet modela probilo u Top 15. Krenimo redom i recimo kako je apsolutni pobjednik Kia XCeed. Ovaj je model dobio pohvale u svim područjima, a najviše ocjene je dobio za upravljivost, komfor, praktičnost, infotainment i kvalitetu - ukupno 93.31 odsto.
 
Na drugom mjestu je još jedan odličan SUV model - Mazda CX5 s gotovo maksimalnim ocjenama u području interijera, kvaliteta izrade i infotainmenta. Treće mjesto na postolju zauzima opet Kia, i to Rio. Očekivano za model koji je prošle godine bio još i više, na drugom mjestu.
 
Najbolji po segmentima
Gledano po segmentima, Kia je opet dominantna s četiri pobjednika u devet kategorija.
 
I za kraj nekoliko posebnosti:

sedam od prvih 10 mjesta drže azijske marke
Kia Rio i Mazda CX-5 su ove godine zamijenili mjesta na vrhu
Kia XCeed je osjetno bolje prošla od ostalih pripadnika segmenta s apsolutnom prednosti većom od jednog postotnog poena
osam modela iz Top 10 su SUV-ovi
Hyundai Kona je prošle godine bio pobjednik, a sad je na četvrtom mjestu
Range Rover Evoque je proglašen najljepšim, ali i najuglađenijim u vožnji
najkomfornija prednja sjedišta ima Mini, a slijede ga Kia XCeed i Volvo XC40
Škoda Kodiaq je najpouzdanija, a Mini najkvalitetniji
najjeftinije održavanje ima Tesla Model 3
vlasnici Dustera su najviše impresioniran dobijenom vrijednošću za novac.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )