Foto: pixabay

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp pohvalio je sistem testiranja na virus korona u svojoj zemlji i rekao da je to jedini razlog zbog kojeg je u Americi registrovan najveći broj zaraženih u svijetu.

"Jedini razlog zbog kojeg su SAD registrovale milion slučajeva virusa korona je što je naše testiranje toliko bolje od bilo koje druge zemlje u svijetu", napisao je Tramp na "Tviteru".

Ovaj komentar objavljen je u vrijeme kada zvaničnici javnog zdravstva upozoravaju na nedostatak kvalifikovanih radnika i materijala, što ograničava obim testiranja.

"Druge zemlje daleko zaostaju u testiranju i zato prikazuju manje slučajeva", dodao je Tramp.

Prema podacima koje je sakupio Rojters, u SAD je juče pređen broj od milion zaraženih, a umrlo je više od 58.000 ljudi, što je daleko najviše u svijetu.

U svijetu je ukupno zaražen 3,1 milion ljudi, a umrlo je preko 216.000.

Američki epidemiolog i zdravstveni zvaničnik Entoni Fauči izjavio je da je jedan od problema u tome da se osigura da testovi stignu do ljudi kojima su potrebni.

Fauči je rekao Si-En-Enu da svakom Amerikancu kojem je to potrebno treba omogućiti da se testira do kraja maja ili početka juna.

Virus je izvršio ogroman utcaj na američku ekonomiju, a u prvom kvartalu očekuje se najveća kontrakcija od velike recesije iz tridesetih godina prošlog vijeka. Striktne mjere koje su uvedene radi obuzdavanja epidemije okončale su period najvećeg privredog rasta u istoriji SAD. 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )