Foto: Arhiva

Sjedinjene Države planiraju sankcije koje bi mogle odsjeći neke kineske banke iz globalnog finansijskog sistema. O tome piše Wall Street Journal WSJ pozivajući se na upućene osobe.

Prema njihovim riječima, takva mjera se smatra opcijom "eskalacije" u slučaju da diplomatskim naporima ne uspije uvjeriti Peking da prestane isporučivati ​​Rusiji robu dvostruke namjene koja se može koristiti za proizvodnju oružja.

Američki državni sekretar Antony Blinken pokušat će iskoristiti diplomatsku polugu tokom svoje posjete Kini, koja će se održati od 24. do 26. aprila. Američki zvaničnici pojačali su pritisak na Peking posljednjih sedmica, upozoravajući na privatnim sastancima i telefonskim pozivima da su spremni poduzeti mjere protiv kineskih banaka.
 
Američki zvaničnici kažu da je uprkos tome što je Kina poslušala zapadna upozorenja i nije poslala stvarno oružje Rusiji, postala glavni dobavljač električnih kola, dijelova za avione, mašina i alatnih mašina. Ova pomoć je omogućila Moskvi da obnovi svoj vojno-industrijski potencijal, navodi Washington. Ključni posrednici u ovom izvozu su kineske banke, koje obrađuju plaćanja i daju kredite kompanijama klijentima, navodi se u članku WSJ.
 
Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sjedištem u Washingtonu naveo je u aprilskom izvještaju nagli porast kineskog izvoza robe dvostruke namjene u Rusiju nakon razgovora dvojice lidera Xi Jinpinga i Vladimira Putina u Kremlju u martu 2023. Prema podacima CSIS-a, broj isporuka je sa nekoliko hiljada porastao na skoro 30 hiljada mjesečno, uključivale su komponente za helikoptere, navigacijsku opremu i mašine za izradu preciznih dijelova za oružje i avione. Prema jednom od autora izvještaja, starijem kolegi CSIS-u Maxu Bergmannu, Rusija je na kraju uspjela ubrzati proizvodnju oružja i pružiti efikasnu odbranu od ukrajinske kontraofanzive.
 
Zapad je zabrinut da bi u ovoj situaciji „Rusija mogla poraziti Ukrajinu u ratu iscrpljivanja“, piše list. Sjedinjene Države se nadaju da će prijetnja kineskih banaka da izgube pristup plaćanjima u dolarima i pogoršanje trgovinskih odnosa s Evropom uvjeriti Peking da odustane od "trgovinske podrške ruskoj vojnoj proizvodnji".
 
WSJ napominje da gubitak pristupa dolaru kao jednoj od glavnih valuta globalne trgovine povlači posljedice koje su šire od običnih sankcija protiv pojedinaca i kompanija, te se stoga koristi kao posljednje sredstvo. Istovremeno, američki zvaničnici okarakteriziraju trenutni odnos između Sjedinjenih Država i Kine kao "krhki detant" i nadaju se da će izbjeći akcije koje bi ih mogle uništiti.
 
U decembru je američki predsjednik Joe Biden dozvolio Ministarstvu finansija da kazni strane banke koje pomažu ruskom vojno-industrijskom kompleksu. Nakon toga, najveće kineske državne banke pooštrile su ograničenja na usluge klijentima iz Rusije. Mnoge banke su takođe odbile da prihvate juane od njih.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )